Русия забранява новинарския канал Bellingcat

Москва го определи като заплаха за сигурността
15 юли 2022 14:10, Йоана Цонева
44
Русия забранява новинарския канал Bellingcat
Снимка: БГНЕС

В петък Русия забрани на разследващата медия Bellingcat и на нейния основен местен партньор да работят в страната, като ги обяви за заплаха за сигурността, предаде "Ройтерс".

Базираният в Нидерландия Bellingcat разкри подкрепяните от Русия войници, които стоят зад свалянето на самолета MH17 на Малайзийските авиолинии над Източна Украйна през 2014 г., и разкри агенти на ФСБ, изпратени да отровят критика на Кремъл Алексей Навални през 2020 г.

Главният прокурор на Русия заяви, че дейността на Bellingcat, както и техния партньор The Insider, "представляват заплаха за сигурността на Руската федерация".

Собствениците им ще бъдат добавени в руския списък с "нежелани" лица, което им забранява да работят в Русия и прави сътрудничеството с тях незаконно за руски организации и физически лица, се казва в изявлението му.

Основателят на Bellingcat Елиът Хигинс отхвърли забраната, като написа в Twitter: "Bellingcat няма правно, финансово или кадрово присъствие (в Русия), така че не е ясно как Русия очаква да приложи това."

Още по темата
Юридически седалището на The Insider е в Латвия - ход, който има за цел да го защити от руските власти.

През последните пет години тя е работила с Bellingcat по повечето от високопрофилните разследвания на организацията, които включват и идентифицирането и проследяването на движението на хората, стоящи зад отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г.

В рамките на широка стъпка за потушаване на опозицията и несъгласието, Русия определи десетки международни неправителствени организации (НПО) и групи на гражданското общество като "нежелани", а стотици местни групи и журналисти, които се противопоставят на Кремъл, бяха обявени за "чуждестранни агенти".

Репресиите се засилиха след нахлуването на Русия в Украйна през февруари - кампания, която Кремъл нарича "специална военна операция" - като почти всички независими групи са поставени извън закона или са принудени да емигрират, а нови закони предвиждат критика на въоръжените сили да се наказва с до 15 години затвор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боб. "И ние ли сме във война с Русия като Украйна?Ако сме, защо не го гласува парламента?" - 1. Да, във война сме, както между другото и целия нормален свят. 2. Парламента няма какво да гласува, защото България не е обявявала война, а русия ни обяви война, като ни определи за неприятелска държава и ни спря доставките на газ.
41
1
 
3
 
! Отговори
До Боб преди 1 година
1. Руските медии ги забраняват защото 99% от съдържанието им е чисто и просто лъжи. Има разлика между свобода на словото и разпространение на лъжи. 2. Като подкрепяш руския нацистки режим, може ли да ни обясниш защо живееш в Германия? Защо не отидеш да живееш в Москва? Там няма да те тревожат с DW и Сорос. И ще имаш руски държавни медии. Това е проблемът на руският фашизъм. Че не си седят в русия, ами ни безпокоят в България, Германия, Украйна и други. Стойте си в Москва, бе хора.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боб до знаеш тавариш че по закон е забранена фашистката пропаганда е затова и любимата ти путинска пропаганда е забранена и няма вече в петък руска телевизия .н е сме шестнайсета република и бай тошо не се целува в устата с език с брежнев.изобщо край на комустическото хомо
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баси англетата държът заключен ДЖУЛИАН АСАНДЖ защото показа истината..... А тия пишат, че отровили ***, ни. В тая Русия една мухоморка ли няма? +??
38
0
 
4
 
! Отговори
Богомил Трайков преди 1 година
До БобСлед като ни обявиха война (направиха ни враг) значи сме във война. Чети и се ограмотявай.
37
5
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
А защо при нас забраниха руска телевизия? И ние ли сме във война с Русия като Украйна? ----///------ Не сме във война, в специална операция сме
36
1
 
2
 
! Отговори
Богомил Трайков преди 1 година
До АнонименПоредният анонимен страхливец. Пълен ***. Аман от анонимни ***. На всичко отгоре и НЕГРАМОТНИ. Едното и другото вървят ръка за ръка.
35
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
христо грозния и белинкет са спонсорирани от бай сорос и други гнили организации. разследвали? кво разследват не е ясно.
34
10
 
7
 
! Отговори
Боб преди 1 година
А защо при нас забраниха руска телевизия? И ние ли сме във война с Русия като Украйна?Ако сме, защо не го гласува парламента? Ако не сме заща цензурират медии?
33
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обикновено журналята послъгват или изопачават истината, но тия от Bellingcat са патологични лъжци , и са спонсорирани от холандските червени фенери ....
32
6
 
9
 
! Отговори
Mitaka преди 1 година
Руснаците най-много ги боли че всички разследвания на белингкет са изцяло с руски официални държавни документи и извадки, продадени за по няколко долара от руски държавни служители на най-различни нива.За финансирането особено след като разкриха за холандския самолет само от от Холандия има дават достатъчно пари за да работят. И от холандски фирми и граждани, не държавата.
31
6
 
8
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Bellingcat се финансира от правителството на САЩ и ЕС !
30
5
 
8
 
! Отговори
Боб преди 1 година
А кой финансира Веllingcat? Името подсказва, англоговорящите хахаха!
29
7
 
9
 
! Отговори
Mitaka преди 1 година
Belingcat разкри с доказателства, снимки документи всички руски престъпления от свалянето на холандския самолет с руски ракети и установки, отравянето на скрипал и гербев, убийството в Берлин, взривяването на оръжейните складове в България също.Сега заряди тях руската държавна група за международен тероризъм е разпусната.Сега събират доказателства за военнопрестъпленията в Украйна и директно ги праща в Хага без да ги публикуват предварително.Освен човек за всички разкрития за Русия е българин
28
7
 
4
 
! Отговори
И правилно преди 1 година
Нищо лошо! Както у нас забраниха руски сайтове...
27
10
 
8
 
! Отговори
Добър ход на Русия преди 1 година
Правилно ! В цивилизованите държави не се допускат жълти медии !
26
11
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Забраната на Первьй канал е грешка. Трябваше хората ежедневно да гледат тьпотиите на Скабеева, Соловьов и Симонян, за да се убедят на практика в идйодската същност на рашизма. Такъв про сташки балаган само "широката руска душа" може да роди.
25
4
 
5
 
! Отговори
Боб преди 1 година
До 20 Аз живея в Германия и плащам 17 евро на месец такса за да бъде DW независима медия!! А на практика немските медии са политически инструмент на правителството за манипулация на общественото мнение! Поне в БГ пропагандата е безплатна!
24
8
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Отдавна подозирах, че Белинкет е руска лимонка, сега вече се убеждавам, че играят за руснаците.
23
10
 
10
 
! Отговори
дфф преди 1 година
Истината отдавна е заплаха за националната сигурност на Рашистан.