"Това не е моята война": Как руснаци се крият от мобилизацията?

Пет лични истории
18 окт 2022 07:00, Петя Славова
160
"Това не е моята война": Как руснаци се крият от мобилизацията?
Снимка: БГНЕС

"Това не е моята война", казва Данил, който се крие, за да не бъде мобилизиран за войната срещу Украйна. Много руски мъже се укриват от повиквателните, с които ги пращат на фронта. "Дойче Веле" събра пет лични истории.

Частичната мобилизация, обявена от президента Владимир Путин на 21 септември 2022 година, вече  приключване. Кметът на Москва например обяви край на мобилизацията. По официални данни вече са призовани над  200 000 руснаци. Но още по-голяма част от руските мъже се опитва явно да се отърве от участие във войната. Някои заминават в чужбина, други търсят начини да избегнат връчването на повиквателната. Ето няколко типични истории, в които пълните имена на събеседниците не са споменати от съображения за сигурност.

Данил, 33 години: "Това не е моята война"

По данни на сп. "Форбс" от 21 септември насам от Русия са избягали 700 000 души. Така е постъпил и Данил, художник и татуировчик от Санкт Петербург. „Имам приятели украинци – не искам да воювам срещу тях. Това не е моята война. Щеше да е друго, ако някой ни беше нападнал“, казва той.

Първоначално Данил мислел да се крие в планински хижи с приятели, които се занимават с лов и риболов. Но събрал пари и се отправил към Грузия, докъдето пътувал с автобус, а последните три километра до границата изминал пеша, за да избегне огромните опашки от чакащи автомобили.

Сега е в Тбилиси. Още не си е намерил постоянно жилище и нощува при познати. Не знае кога ще може да се върне в Русия. "Тежко ми е – това не е моят дом, не е моята страна. Но всички взаимно си помагат – такова единство между руснаците в Русия не съм виждал."

Андрей, 32 години: "Изключих звънеца на входната врата и се крия при приятелката ми"

Андрей бил продавач-консултант в голяма търговска верига в северозападната част на Русия. След обявяването на мобилизацията побързал да отиде на работа: „У дома се разтрепервах от всеки звук, а на работата беше по-спокойно – има много хора, много изходи, от които да се възползваш, ако искаш да избягаш“.

Ръководството на магазина обаче обявило, че ако дойдат призовки за служителите, те ще им бъдат раздадени. Затова Андрей напуснал работа, но останал в Русия, понеже няма пари, а и не знае какво би могъл да прави в чужбина. Засега живее при приятелката си. За да не могат да му връчат повиквателна, е изключил звънеца на входната врата, не отваря никому, а двамата се опитват да живеят, без да шумят.

Сергей, 25 години: "Не живея там, където съм регистриран"

Сергей работи в неголяма IT компания в Архангелска област. След обявяването на мобилизацията неговият работодател изпратил всичките си сътрудници да работят от вкъщи. "Началството ни е против войната и не поддържа мобилизацията", казва Сергей.

И той не може да замине от Русия поради липсата на средства, а има и близки, които не може да изостави. За да не получи призовката, двамата с жена му не живеят там, където са регистрирани и не вдигат телефона, когато видят непознати номера.

Още по темата

Юрий, 37 години: "По-добре в затвора, отколкото да воювам срещу Украйна"

Юрий е инженер в проектантска организация в неголям град в Русия. Казва, че следи внимателно политическите събития и е очаквал обявяването на войната. Още през февруари решил, че в краен случай ще е по-добре да попадне в затвора, отколкото да воюва срещу Украйна. Няма семейство, но не може да замине – пари няма, а има много дългове.

В службата му всички мъже били изпратени в отпуск, макар че директорът поддържа политиката на Путин. "Дойде призовка за колега, който още от началото на мобилизацията искаше да отиде на фронта. Но директорът не го пусна. На военната комисия бе казано, че е в отпуск", разказва Юрий.

Егор, 20 години: "Ако бунтът стане масов, войната ще свърши"

Егор е касиер в голяма верига от книжарници в Москва. Описва сегашното си състояние така: „Живея като в мъгла. Имам чувството, че бъдещето ми е само в утрешния ден.“

Егор не заминава и казва, че за него заминаването би било равнозначно на предателство. „Не бих могъл да си седя спокойно някъде, докато на  други момчета като мен им се налага да изпълняват престъпни заповеди.“ Ако му донесат призовка, планира да я скъса или да използва връзките си, за да избегне мобилизацията. Ако не се получи, е готов или да се предаде в плен, или да се разбунтува срещу командването: „Ако бунтът стане масов, войната ще свърши“, казва той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бягат незаконно забогателите.Путин вече ги почна.Ще има още умрели по неизвестни причини.
128
0
 
0
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Мобилизацията приключи, във всяка рота има по двама таджики.
127
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мобилизацията приключи в понеделник, след постигане целите на Русия. Обяхи га официално и затвориха пунктовете. Не са ли ви го писали това нашите подоизтр ивалки в "новините"? Не се изненадвам, ако са "забравили". Както забравят да ви информират за ежедневните протести срещу продажните правителства вГермания, Франция, а холандските фермери вече седмици наред са навън също.
126
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много ми е страно защо не пишете че укронацистите мобилизират инвалиди и сакати диабетици а се занимавате с щуротии ако са 100 х.вие казвате че са 700х те ще си отговарят никои няма да ги председва закона гласи ако е мобилизиран и бил в военната част и избягал това е дезертиор но при следващата мобилизация ще са първите плюте на укрвермахта че сакати и старци и жени мобилизират а не да плювате на русия да ви .....\......... та
125
3
 
1
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До пуйката, Столицата на една държава е политически, икономически и военен център на тази държава. По време на война е легитимна цел. Украйнците да не се притесняват от общественото мнение по света, всеки непередубеден ще приеме за естествена реакция, когато едните бомбардират Киев и другите да бомбардират Москва.
124
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин може да плаши руския народ и Русия със Запада и западните ценности, както може да плаши куче със салам. Кучето ще изяде и салама, и него.
123
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руският народ е слаб и разложен от Запада и западните ценности. Той няма да воюва със Запада, а ще воюва с Путин и Изтока и източните ценности. Източните ценности на Индия и Китай не се желаят от руския народ.
122
0
 
0
 
! Отговори
Jordan преди 1 година
До Иван, безработен Fantastichno!!! Prodaljavai v sashtia duh!!!
121
1
 
7
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Кой да тръгне към Кремъл,народът ли?Немци и французи първата Коледа от Първата световна война я посрещат с взаимни гостувания по окопите и дегустацията на вина.След това жертвите нарастват,озлоблението също.Това е човешката природа.И украински дедовци са били в Афганистан и знаят,че за един техен войник хвърлен с отрязани крайници пред военна колона са избивали цялото населено място в близост.Американците във Виетнам са избили 25 за един свой,СССР 100.ТОВА Е ЕСКАЛИРАЩАТА НЕНАВИСТ.
120
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тръгвайте към Кремъл. Свалете дребосъка - психопат
119
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истинският победител в тази война ще бъде ГЛОБАЛФАШИЗМЪТ! Това не е наша война! На територията на Украйна воюват ЛИБЕРАЛ ФАШИЗМЪТ И АВТОРИТАРФАШИЗМЪТ. Целта е глобална тотална власт и контрол над човечеството с помощта на технологиите. Колкото повече хора и по-бързо разберат смисъла на това, което им се случва, и се опълчат срещу очевидно лудите политици, толкова повече шансовете за един нормален свят ще бъдат възможни...ПРЕГОВОРИ за МИР! НЕ на войната!
118
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже ми изтриха линка, няма да го пускам, но статията за ударения с лъчеви оръжия от САЩ Кримски мост е в "Да булгариан таймс"
117
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЬЬЬКакво ми натискаш минуси, като бяха излъчили кадрите, как укро-фашистите изнасилваха и жегосваха жертвите си с нацистки знаци, още преди руската войска да навлезе в Украйна, местното население в Украйна иска отмъщение за зверствата извършени от Киевската фашистка власт върху тях и не искат тази власт, това е! Де факто руснаците помагат на местното украинско население, воювайки заедно с тях, населението в Украйна воюва срещу Зеленски!
116
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЬЬЬКъде пък видя изнасилвания от армията, било тя украинска или руска? Няма такова нещо! Изнасилвания е имало от страна на укро-фашистите върху местното украинско-руско население години наред, даже са жегосвали жервите си, с нацистки знаци върху кожата им!
115
2
 
11
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
пуКин няма намерение да прекрати войната в Украйна,но наистина,че масовото разбунтуване на войниците на фронта и масовото неподчинение на престъпните заповеди ще сложат край на тази безсмислена окупация,разрушения,изнасилвания и грабежи.
114
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пуйката Моста е бил взривен с лазерни оръжия от голяма височина , а не от украинците, но Зеленски даде идеята преди месеци, като заплаши, че щял да взриви моста. Така, че българите да не се тревожат, че камион бил минал през България, не сме намесени.
113
13
 
5
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Най-сигурно е във Владивосток,последната гара на Трансибирската железница щото днес четох,че украинците създали дрон с обсег 1000 км и се хвалят,че и Москва вече можела да бъде ударена.Дано Господ ги вразуми,че като гледам реакцията за един мост каква,не ми се мисли за отговора на Москва.
112
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските мишоци бягат от Русия и без война.
111
5
 
18
 
! Отговори
Анатема преди 1 година
Антихристът Путин осми месец пали и граби православни земи!Да гори в Гейената ВоВеки !Анатема!
110
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента воюват чужди наемници, нацисти и случайници, а не редовна украинска армия срещу Русия, украинците са на привършване, тези действително ще ги убият до последния украинец, спрете да пращате оръжия за Украйна и върнете мира в Европа!