Руската инвазия била и заради ядрената програма на Украйна

Заплахата за възобновяването й провокирало Русия
7 ное 2022 22:50, Нели Христова
78
Руската инвазия била и заради ядрената програма на Украйна
Снимка: БГНЕС

"Заплахите" на Украйна да възобнови ядрената си програма до голяма степен са причината за "специалната военна операция" на Москва, заяви бившият президент на Русия Дмитрий Медведев.

Една от причините за провеждането на "специалната военна операция" бяха "заплахите" от страна на украинските лидери, които намекваха за възобновяване на ядрената програма, от която Киев се отказа по силата на Будапещенския меморандум от 1994 г., написа настоящият заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, в съобщение в социалната мрежа VK.

"Какво виждаме в контраст до собствените си граници? Бедни марионетки от непълноценна държава, които сега горчиво плачат за решението, взето по силата на Будапещенския меморандум от 1994 г., да изтеглят ядрения арсенал, разположен на тяхна територия и наследен от СССР", заяви Медведев след изявления, описващи процеса на присъединяване на Южна Африка към Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

По-късно Медведев заяви, че украинците винаги са възприемали присъединяването на Киев към международния договор като принудителна стъпка, решена "под суровия натиск на Вашингтон", като добави, че това е така, въпреки че Украйна "не е имала средства да поддържа "мощта" (на ядрените оръжия), която са ѝ се е паднала случайно".

Той каза още, че украинските лидери - от бившия президент Леонид Кравчук до настоящия Володимир Зеленски, са изразявали мнение, че "с удоволствие биха го използвали (ядрените оръжия) срещу нас (Русия) и собствените си граждани (украинците)".

Меморандумът от Будапеща е подписан от Украйна, Русия, Обединеното кралство и САЩ на 3 декември 1994 г., за да предостави на Украйна гаранции за сигурност във връзка с присъединяването ѝ към Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

Меморандумът е поставен под съмнение от Зеленски, който заяви, че Украйна три пъти се е опитвала да свика консултации с държавите-гаранти в рамките на формата, като той е провел и четвърти опит по време на речта си на годишната Мюнхенска конференция по сигурността на 19 февруари.

"Инициирам консултации в рамките на Будапещенския меморандум. На министъра на външните работи е възложено да ги свика. Ако те не се проведат отново или резултатите от тях не гарантират сигурността на страната ни, Украйна ще има пълното право да смята, че Будапещенският меморандум не работи и всички пакетни решения от 1994 г. са поставени под съмнение", казва Зеленски по време на речта, според стенограма на The Kyiv Independent.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Той е преди 1 година
До Така е ..Като си ***, дори не знаеш, че го казаха още от първия ден... Наркоманът се изрепчи есента, че подновявал ядрената програма, и беше логично Русия да му удари ритника...
55
3
 
10
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Айдеее , още едно глупост.Руснаците продължават да търсят повод за войната. Първо ще бием , а после ще търсим оправдание.Няма оправдание за зверствата, които извърши чудовището от Кремъл.
54
3
 
8
 
! Отговори
Хага ви очаква преди 1 година
няма оправдание за убийството на деца и цивилни бе Медведев..
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък си мислех ,че Русия нападна Украйна заради генномодифицираните нацистки супер-комари...
52
2
 
10
 
! Отговори
хахах преди 1 година
тоя пак се е нашмъркал, ако Украйна искаше ядрени ракети нямаше да им ги върне на ***
51
3
 
6
 
! Отговори
до всички зомбита преди 1 година
много сте ограничени-след като Русия не спазва Будапещенския меморандум, ЗАЩО питам аз, Украйна да го спазва?Кое не разбрахте?Че Русия води война с Украйна от 2014г? Стига с тези глупости за милициите на Донбас, Как може питам аз 2 области от една държава с територия и население колкото 10% от Федерална република Германия, за 2/два/месеца изведнъж да се окажат с повече танкове от Германия, Белгия, Холандия и Дания взети заедно?Намерили ги в складовете.Че тя Украйна никога не е имала толкова въор
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей , дребен, прекаляваш с крокодила...
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 444ТИ СИ СБЪРКАНО НАПРАВЕН! АЗ ТЕ ДОИЗРАБОТВАХ-НЕ СТАВАШ
48
5
 
1
 
! Отговори
СЪМ ОТЗАД АМИ СЕГА преди 1 година
До 444 КОЙТО Е МЪЖ ТРЪГВА С МЕН ,КЕ ВИ НАУЧА КАК СЕ ПЛЕНЯВАТ ПОСАКЛИВИ ПОЛЯКИНИ И КЕ ГИ УЧИМ КАК ДА ПОЛЗВТ НАЙ-ПОЛЕЗНО И СТРАСТНО НАШИ ЗДРАВИ И СУПЕР БОЙНИ БАЗУКИ....
47
5
 
12
 
! Отговори
444 преди 1 година
Вече се обърках. Вчера същия заяви , че се борят в Украйна срещу сатанисти, преди това бяха нацисти, след това натовски генерали, после бойни прилепи заразени с ковид. По едно време беше , че причината е разширяване на НАТО. А сега се сетих и за демилитаризацията. Въобще след всяка водка тоя прибавя по една също толкова смешна причина.
46
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лайковете особено нощем са манипулирани в полза на Украйна.
45
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То именно украйна не спази минските споразумения и когато украинската армия беше обкръжена от Донецколуганските милиции Макрон и Меркел накараха Путин да отстъпи като в замяна украйна да даде автономия на Донбас но това не стана и Мински те споразумения не бяха спазени а това което говориш за ядрени бомби са инсинуации.
44
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна ако не си беше върнала 1600- те ядрени бомби, едва ли щеше да има Руска инвазия. Разчитаха на меморандума от 94-та, ама Русия договори не спазва.
43
3
 
7
 
! Отговори
Стефанов преди 1 година
Не знам защо се отразяват всички брътвежи, макар и забавни на един постоянно пиян алкохолик...
42
5
 
11
 
! Отговори
Хахахах преди 1 година
Тоз толкова нови версии изкара за какво Русия е нападнала Украйна, че вече остана само. Защитата на блатния дъждосвирец!!!
41
12
 
10
 
! Отговори
Укронацистите чупят преди 1 година
***! Не спазваха Минските споразумения. Бомбиха цивилни 8 години. 2021 началото наркомана промени конституцията и практически направи връщането на Крим конституционна цел. А Ноември 2021 в Мюнхен каза ча Украйна щяла да се сдобива с Ядрено Оръжие. За капак От Дек 2021 Украйна почна мобилизация на големи войски на изток и се готвеше за офанзива. Русия просто ги изпревари. Сега е късно либе за китка.
40
1
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Стан, тя тая причина не е нова. Просто в тоя сайт я представят като нова :)
39
6
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
Тоя лилипyт сменя дилъра а 3 дни и айде пак ново 20 ! Няма ли да го препарирате в някоя градинка за украса вече ?
38
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Врели некипели дрънкат. Да сядат и да се разбират. Целият свят объркаха с техните болни амбиции да са център на света, пардон един от двата центъра. Цялата глупост е избиване на комплекси, като искаха да докажат, че те са по-голям фактор от САЩ и НАТО в региона. И сега има става по тегаво, че САЩ и НАТО още не са официални участници в конфликта, а вождовете от Кремъл се омазаха до ушите и пред света и пред народа си.
37
10
 
11
 
! Отговори
Стан преди 1 година
Пудела на Путин с поредната изцепка. Нали спасяваха руснаците в Донбас и района от геноцид. Явно всеки ден нова причина си измислят