Руска студентка заплашена от 10 г. затвор за публикация за войната

Полицията се е задействала по сигнал на нейни състуденти
15 фев 2023 08:00, Елка Василева
72
Руска студентка заплашена от 10 г. затвор за публикация за войната
Снимка: архив, БГНЕС

Руска студентка е заплашена от до 10 години затвор заради своя публикация в "Инстаграм" във връзка с войната в Украйна, съобщи Би Би Си.

Олеся Кривцова е под домашен арест в северния град Архангелск. 20-годишната студентка в местен университет е с електронна гривна на крака и полицията може да я следи.

Още по темата
Провинението на Олеся е, че споделяла постове против войната в Украйна в "Инстаграм" - социална мрежа, която бе обявена от руските власти за екстремистка след инвазията в съседната страна през февруари миналата година. Една от публикациите касаела по-конкретно експлозията на Кримския мост през октомври.

"Споделих в "Инстаграм" история за моста, в която се говори колко са щастливи украинците от случилото се", разказа руската студентка пред Би Би Си.

Олеся публикувала също пост на свой приятел на войната. И тогава започнала драмата, посочва Би Би Си.

"Говорих по телефона с майка ми, когато чух входната врата да се отваря. Влязоха много полицаи. Взеха ми телефона и ми наредиха да легна на пода", казва си 20-годишната студентка.

На Олеся били повдигнати обвинения в оправдаване на тероризма и дискредитиране на руските въоръжени сили. Тя може да бъде осъдена на до 10 години затвор.

Съгласно условията, при които е пусната под домашен арест, младата жена няма право да говори по телефона и да влиза в интернет.

Руската студентка има на десния си крак татуировка, на която президентът Владимир Путин е изобразен като паяк, с оруелски надпис: "Големият брат те наблюдава".

Олеся обаче не била забелязана от "Големия брат", а полицията, както изглежда, се задействала по сигнал на нейни състуденти, отбелязва Би Би Си.

Приятел показал на младата жена групов чат, в който колеги от университета критикували поведението й. "Изобличаването е дълг на патриота", гласял един от коментарите.

Впоследствие хората от чата били споменати в съда като свидетели на прокуратурата.

Измина една година, откакто Кремъл разпореди т. нар. специална военна операция в Украйна, както нарича пълномащабното военно нахлуване в съседната страна, посочва Би Би Си.  Броени седмици след нападението президентът Путин призова руската общественост да отдели "истинските патриоти от изметта и предателите".

Оттогава в цяла Русия има съобщения за изобличавания в съветски стил на критици на войната. Сред тях са случаи, при които студенти издават свои преподаватели, както и на доноси срещу колеги.

Руските власти очакват пълна, решителна подкрепа за офанзивата в Украйна и публичното критикуване, включително споделянето на чужди постове в социални мрежи, е опасно.

Патриотичното послание е убедително. По улиците на Архангелск няма особено съчувствие към руснаци, съдени за антивоенни коментари, отбелязва Би Би Си.
(БТА, Николай Станоев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
Мордор е като детска занималня в сравнение с путинска Русия. Вчера излезе информация за отвлечени над 6000 украински деца, които са въдворени в специални лагери за превъзпитание с цел заличаване на украинското им самосъзнание. Това много ми напомня на една друга империя господствала по нашите земи. Империите трябва да умрат те носят са зло, насилие, шовинизъм и смърт, те винаги действат срещу народите които заробват по един и същи начин. Някой трябва да ликвидира свинята Путин най-накрая.
59
3
 
1
 
! Отговори
До 59 преди 1 година
Първо, аз бих казал, че е жена, и второ - снимката явно е илюстративна !
58
2
 
4
 
! Отговори
Новини от преди 1 година
Страната на Мрака !
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
първо ръцете на задържания от офицерите са типично мъжки, второ, тоя е снимка от есента
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината: Това украинско девойче е арестувано още през януари а ни се подава за днешен сутриченборш, ски кво пишат арахангелските: арестувана е в квартирата си на 26 декември/2022, на 30 Януари 2023, 19-летней Олесе Кривцовой из Архангельска грозит 10 лет лишения свободы по уголовному делу об оправдании терроризма и "дискредитации" армии РФ.
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опит Олеся Кривцова, демек Олга Кривата, За да се вкара в правия път да я пущът при минус 40 да пие айстии
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 51. То пък ти щото си грамотен. Мислите ти протичат от телевизора към дебелото черво, но пък важното е, че се смяташ за умен. Щото, колкото по-пpocTo е едно същество, толкова по-възвишено смята себе си.
53
0
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Олеся e повече от украинско име.
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма Инстаграм в Русия! Озлобените хорица да се успокоят. Пак ви лъжат продажните журналисти!
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По улиците на Архангелск и на градовете в цяла Русия няма никакво съчувствие към граждани, обвинени или съдени за подкрепа на бендеро-нацисткия киевски режим. Архангелск е родина на един от най-големите умове на Руската Империя - енциклопедистът Михаил Ломоносов. Архангелск е в непосредствена близост от Северодвинск, ако знаете какво означава Северодвинск за РФ.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не съм с електронна гривна на крака и въобще няма гаранция, че полицията не може да ме следи.
49
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От коментарите на русофилите ясно се вижда колко са неграмотни. Това, че някакъв бункерен плъх е забранил Инстаграм в Русия съвсем не значи, че в Русия не може да се ползва Инстаграм. Не е нужно да си компютърен гений за да заобикаляш такива забрани.
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прави впечатление, че е контрола на подобни случаи се извършва от населението на русия а не от тяхната милиция или някакви специални служби. А вторите само се явяват на сигналите и ги потвърждават. А вече дали населението са доносни си или патриоти си е въпрос на политическа интерпретация.Нещо подобно се опитват да създадат и при нас, да бъдем а защитници на американските интереси и да пренебрегваме интересите на населението, отчасти се получава, стъпка по стъпка.
47
3
 
6
 
! Отговори
Инспектор Стеезов преди 1 година
Тая "студентка" има доста интересни снимки в Телеграм канала "Твои соблазны" Сигурно и в Онли фенс има. На такива студентки тука им викаме про сти ту тки
46
5
 
4
 
! Отговори
УМЕН преди 1 година
Само кръгъл ***.оттт може да си татуира Путин или друг политик. Аз ненавиждам Зеленски, но не бих си го татуирал даже и с най-обидно за него съдържание. А на тая сороснакифла трябва да и татуират футболна топка в кафявата точка и всяка седмица да провеждат вътрешни първенства в Гулаг.
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на нашите путинисти кога ще сложим по една гривничка ?
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уркопитеците пак се радват на фейк!!! Фейса и Инстаграма са забранени в Русия!! Мислете бе Урки.... Мислете!
43
9
 
17
 
! Отговори
Русия е мизерия преди 1 година
Състудентите я издали на милицията, вижда се каква държава е Русия, само чeнгета и доносници.
42
9
 
9
 
! Отговори
мдааа преди 1 година
Много интересно и изкривено мислене имате всички ***, а и не само вие. Значи тази е герой, защото е против войната. Ок, съгласен. Но Радев също е против войната и иска да не се дават оръжия и да се преговаря за мир, НО той е лош?! В същото време ръководителите на ЕС, марионетки на САЩ са за война и за даване на оръжия на режима в Украйна, НО те са добри и готини. Нещо се обърках :)
41
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чак татуировка си направила... Може би за 10 г. в затвора ще се поосъзнае малко!