САЩ не си дават лидерството в Космоса

НАСА възнамерява след 2015 г. да усвоява и Далечния космос
11 юли 2011 15:00,
107
САЩ не си дават лидерството в Космоса
Снимка: NASA/MSFC/David Higginbotham

След като миналия петък изведоха за последен път совалката "Атлантис" на орбита, САЩ възнамеряват да съхранят лидерската си позиция в усвояването на Космоса. Това заяви директорът на НАСА Чарлз Болдън, предаде ИТАР-ТАСС.

Мога да гарантирам, че в обозримо бъдеще САЩ ще запазят лидерството си в космическите изследвания, каза той в интервю за телевизия Си Ен Ен.

Болдън трябваше да отговори на въпроса как вижда космическата програма на САЩ, след като "Атлантис" бъде изложена в музей.

"Ще продължим да се занимаваме с онова, което правихме през последните няколко години – разработването на многоцелеви пилотиран кораб", поясни Болдън.

"Базирайки се върху американските успехи в научната област и възможностите на индустрията ни, възнамеряваме още през 2012 г. да доставим товари на орбита с търговски полети. Освен това се надяваме в началото на следващата година да получим предложения от частни компании за построяване на пилотиран кораб, който ще е готов 3 до 5 години след сключването на съответния договор.

Надявам се, че между 2014 и 2015 г. американски астронавти отново ще са качат на борда на американски кораб, за да се отправят към Международната космическа станция, а малко по-късно ще участват в полети в рамките на усилията на НАСА, свързани с усвояването на Далечния космос".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 12 години
Да се сравняват великте Японци с пропадналите Руснаци е малоумно дори за наведена руска ***.
106
1
 
0
 
! Отговори
65 преди 12 години
Много зле се справяш с последното.Изостанал си с новините и караш на стандартните лозунги. Затварям си таз тема, щом се стигна до доводи "хапчета" и "водка".Айде, щастливо.
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Света събира пари за Фукушима!!? Глонас вече има ?!?! Ти май не си пиеш хапчетата или си прекалил с водката.
104
0
 
0
 
! Отговори
65 преди 12 години
тук за космоса ли говорим или ... ?БП вади нефт в американски води и то малко некачествено, допълнително светът се оплаква, че Русия не допускала чужди компании в разработката на добива на изкопаеми - допуснаха и пак има мрънкащи.Светът сега събира пари за американската "Фукушима".ГЛОНАСС вече има.Самолет 5-то поколение - защо Ф22 не са го пуснали в Либия? В Руските ВВС ще влиза 2013 (а по мое мнение - в настоящия вид и цени - 5-тото поколение е изхвърляне - онова горе можеше да се построи няколко пъти с много малка част от парите за уж по-евтиния ф35).
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руснаците да кажат защо света събира пари за поредното руско недоразумение Чернобил, да кажат защо Норвегия им вади Курск, да кажат защо сключиха договор с БП да им вади нефта и газа, да кажат кое хилядолетие ще кацнат на луната ще имат ГЛОНАС и самолет от пето поколение.Студената война свърши познаите кой победи.
102
0
 
1
 
! Отговори
65 преди 12 години
И какво като извеждат чужда техника? И свои извеждат.Като е толкова лесно - защо САЩ, Франция, Япония не си ползват собствените ракети?Не е само да можеш да качиш нещо, а да развиеш технологията до там, че да е конкурентно. Никъде не съм писал, че мразя САЩ, нито им омаловажавам постиженията - големи са. Но ти твърдиш, че всичко е постигнато само от САЩ, а другите не са направили нищо. Избиваш си комплексите от училището - добре са те научили да мислиш едностранно - сега просто си сменил страната. Сега за теб САЩ са единствените и неповторимите, и всички "си мечтаят да направят ....".
101
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не, че имам нещо против руснаците. Повечето, които познавам са прекрасни хора, но все пак се чудя "русофилите" тук никога ли не се напрягат да помислят поне малко? Руски ракети, хубаво, ама какво изстрелват руснаците с тях? Чужда техника. Имат голям пищов, но парите не стигат за патрони май. Все си мисля, че когато руснаците почват да отказват полети или вдигнат много цените, останалата част от света ще си намери алтернатива... французи, китайци, индийци... все някой ще се навие. Навремето ми надуха главата в училище за руснаците това, руснаците онова. Пожелавам на всички крайни псевдо русофили (да мразиш САЩ, не те прави русофил) руски коли, руски компютри и руски телефони. Както и да работят с руснаци. Имат си чудесна бюрократична машина. :
100
0
 
1
 
! Отговори
65 преди 12 години
'Анонимен' демонстрира типично държание на човек, болен от фобия, мания и непознаване на материала - отрича всичко, което може да противоречи на неговите вярвания, не е дал никакви данни, освен общи заявления, доводите му включват "Дума", "***" (което е в разрез с общите условия за ползване на "коментарите"), "капитализъм-комунизъм".Допълнително показва типично робско мислене към "господаря му", принижавайки всички постижения на другите.
99
0
 
0
 
! Отговори
65 преди 12 години
Аз не съм казал, че на НАСА не са успешни.Казвах, че и руснаците имат успешни мисии, като някои са пробиви в космическите изследвания.Ти твърдиш, че руснаците нищо не са направили и почваш с пропаганди за "капитализъм-комунизъм-дума", както явно единствената дума на руски, която знаеш и обичаш да ползваш. Дай поне някой синоним.Щото мога да пиша глупаво заявление, подобно на твоето - "когато руснаците и европейците са снимали ядро на комета, НАСА не са мечтаели за това". Абсолютно тъпо заявление, но напълно в твоя дух, но разликата във времето е 15-на години."Сама не може" - ф-22 е общ проект с Великобритания и Япония, Ф35 също, Хъбъл е с участие на Европейската космическа агенция.След няколко години аз се надявам НАСА да имат ракети, да правят изследвания. Аз се надявам и това горе да го преосмислят и да не го пускат за скрап. За разлика от теб не страдам от фобии.
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
65 демонститра типичното руско гъзоблизко състояние. Когато някой се осмели просто да изкаже фактите дошли от капиталистическия свят винаги бива обявяван за пропагандатор. Същия капиталистически свят който събира пари за поредното руско недоразумение Чернобил, докато Норвегия трябваше да вади Курск , а БП Руския нефт и газ, а великата индия да доставя електроника за да може да се пробват да направят самолет пето поколение, че великата майка Русия сама не може.
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мисиите на НАСА са по успешни и това самите Руснаци го признават, каквото и да ни кажат *** им в българия. На 10 октомври и 11 октомври 1983 г. Венера 15 и Венера 16 влизат в полярни орбити около Венера. От 11 ноември 1983 г. до 10 юли 1984 г. двата апарата картографират около една трета от повърхността на планетата, намираща се в северното ѝ полукълбо, използвайки радар със синтетична апертура. Една трета от северното полукълбо ?!?!?! То много бе като за 15-ти аапрат изстрелян към венера направо е ужасно много а ))). За луната на говори руснаците се напъваха напъваха и се отказаха, че се оказа, че и да се наакат от напъване човек няма как да пратят. НАСА и друг път са оставали без кораби, но програмата им пак е била по добра. След няколко години, ще видиш как частни компании се скачват с МКС и тогава не ви знам какво ще обяснявате *** колхозници 
96
0
 
0
 
! Отговори
65 преди 12 години
ти нищо не си измисляш, по простата причина, че го караш на пропаганда.Я да го карам по твоя начин - написал си за полети към МКС - Китай и европейците го правят - от една страна - САЩ вече не могат да го направят в близко бъдеще, от друга - Китай не го е правил. Така че си измисляш, че е лесно.
95
0
 
0
 
! Отговори
65 преди 12 години
"и частично успешни".Марс-7 - моя грешка, признавам.Марс-2 - първи опит за кацане на Марс. Частично успешен;Марс 6 - успешно кацане на Марс. предадени данни за планетата. Частично успешен.А сега кажи, че на НАСА всичко е било напълно успешно.Колкото до "Само, че докато някои картографираха " - тук си личи чистата ти фобия - Венера е картографирана и от Венера-15 и 16 - 6 години преди Магелан.Луната - когато е издаден първи картографски атлас на Луната, робството още е било на мода.
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да определено сам си измисляш цифри и ги представяш като неосопорими факти :). Само, че докато някои картографираха марс, венера и луната други още нямат карти на степите си, добре че продадоха Аляска за да им е по лесно при правенето на карти :)))
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хахах "Марс-2" влиза в невярна орбита и спускаемият модул се врязва в повърхността, преди да сработи парашутната система. Сондата "Марс-3" влиза в планирана орбита с период на въртене 25 часа. Спускаемият му модул навлиза в атмосферата на планетата и извършва кацане. Апаратът започва да предава информация, но след 20 секунди връзката прекъсва. Така и първият в историята марсоход, който се намира на борда му, не успява да излезе на повърхността на Червената планета. ""Марс-6" и "Марс-7" политат на 5 и 9 август 1973 г. . Два месеца след началото на полета спира предаването на телеметрични данни от "Марс-6". Спускаемият модул "Марс-7" също заради проблеми с електрониката не влиза на планирана траектория и се разминава с планетата с 1300 км.
92
0
 
0
 
! Отговори
65 преди 12 години
Успешни и частично успешни:Марс-2Марс-3Марс-5Марс-6Марс-7Фобос-2Извинявай, не чета само "днес". Да ти кажа и под секрет - "Дума" не съм чел от няколко години, до там, че не знам, дали още се "произвежда".
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Досега само доказваш, че четеш и взимаш цифри от вестник Дума. Жалко и смешно е при положение, че самите руснаци признават колко мого са се провалили.Седем успешни мисии на Русия за марс ..хахахаха това на колко водки го съчини.Чети пич чети dnes.bg/science/2011/02/22/zashto-sssr-ne-uspia-da-prevzeme-chervenata-planeta.111845Съжалявам не мога да водя конструктивен дебат с човек който сам си мисля някакви цифри и ги хвърля в пространстовото като факти сякаш е колхозник по чехли.
90
0
 
0
 
! Отговори
65 преди 12 години
"доказано мъртва планета.." - a как е доказано? С изследвания, с космически сонди, с апарати, влезли в атмосферата на тази планета, стигнали до повърхността, направили анализ на условията.
89
0
 
1
 
! Отговори
65 преди 12 години
продължава с обиди?:) "Похвално".Не прекалявай с числата - Русия е пратила 19 апарата към Венера , като успешните и частично успешните са 15 - включая и първите картографирания на тази планета - ето ти фактология."Не можели да си мечтаят" - смешна логика, както "САЩ не могат да си мечтаяд да получат цветни снимки от повърхността на Венера".За Марс - САЩ имат 8 успешни или частично успешни мисии към Марс, Руснаците - 7;неуспешни - 6 САЩ и 11 Русия, като 1 е обща.А това, че не вярваш да успеят - пиши си го както си е "надяваш се", заради фобията си.
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
защо им е на САЩ да изследват Венера бе???*** ли сте...доказано мъртва планета...по гореща от Меркурий а налягането на повърхноста е толкова голяма че няма начин да има живот...Американците се интересуват от Марс...защото там има надежда че може да има бактерии или да е имало в миналото...за човечеството много по интересен е Марс и те пренасочиха усиялията си да изследват нея!тва че Руснаците пратиха някви балони на венера е напълно безмислено...Марс е целта... те и Руснаците се опитаха да изследват Марс...но се *** тотално...после се молеха на САЩ да им предоставят данните от мисиите на Фениск и др. сега пак ще падне молене...ако тая мисия открие нещо...помня когато Феникс откри лед на Марс...как Руснаците се надъхаха да кацат на Марс...ама силно ме съмнява да успеят...тва не е като да идеш до МКС като товарно муле или пък да пуснеш един балон в атмосферата на Венера...!!!!!... Все пак да не забравим кой засне Венера чрез Магелан, нещо за което Руснаците могат да мечтаят. Да Русия изпрати над дузина апарати към Венера като от тях само два са с частично успешни мисии. Колко процента успеваемост е това ? Сметни каква е успеваемоста на НАСА и към Венера и към космоса и към луната и към Марс и ще ти стане ясна фактологичната истина, a не тази измислена от разни пияни чички. То постиженията в космоса да не са като игра на тото, изстрелваш 20 сонди и броиш за успех когато две три от тях са толкова успешни, че имаш половин снимка или няколко грама лунна почва.