Чужденци: София е зелен и чист град!

Недостатъците на столицата ни се приемали като екзотика
Обновена: 27 мар 2011 13:10 | 27 мар 2011 13:10,
301
Чужденци: София е зелен и чист град!
Снимка: Архив Булфото

София е зелен, чист и подреден град. Това не е мечта, нито пророчество за бъдещето, а мнение на чужденци от различни държави, видели столицата с Free Sofia Tour.

Гостите са приятно изненадани от обяснението, че част от този зелен имидж се дължи на "осиновените" градинки. Другото доминиращо впечатление сред посетителите е, че почти всички в София говорят английски и винаги искат да помогнат с упътване или информация, разказаха за БТА трима от десетте доброволци на Free Sofia Tour.

Безплатната пешеходна обиколка на София на английски език започва на 13 август миналата година и се организира ежедневно от групата млади ентусиасти.

С преминаването към лятното време днес турът вече ще се провежда два пъти на ден – от 11 и от 18 часа, седем дни в седмицата, независимо от времето.

През нея вече са преминали над 500 души от десетки държави на различни континенти: най-много от Германия, САЩ, Великобритания, Франция, Испания, Австралия, Полша, Белгия,Австрия, Португалия, но още от Индия, Малайзия, Канада, Бразилия, Аржентина, Перу и дори Руанда.

Между тях има такива, които вече месеци и дори години работят в България, но чак сега намират време да видят София, както и такива, за които столицата е била само име от картата.

Някои идват, защото до София е бил най-евтиният самолетен билет, а за други София е била в дълго подготвяни планове.

За мнозина София е екзотична дестинация. Дори това, което ние като софиянци намираме за грозно, за чужденците е екзотика, разказва Ваня.

Някои чужденци знаят за София повече от самите софиянци. Като един унгарец, който е писал студентска работа за "Св. Петка Самарджийска" и решил да дойде да я види. Църквата и София и наяве са го впечатлили и се е превърнал в ентусиазиран популяризатор на България в страната си.

Американец, дошъл от Франкфурт, пък толкова харесал живота в София, че иска да отвори хостел тук. Впечатлен от първото си идване в българската столица е и Симеон от Австралия. В родината на баща си той научил за Симеон Велики и за Симеон Сакскобургготски.

Чужденците се впечатляват от множеството красиви сгради в центъра на София, но и от клекшоповете, от петолъчката на бившия Партиен дом, от некролозите по стените, за които мислят, че са на изчезнали или издирвани за престъпления хора.

Други неща, които привличат вниманието им, са големият брой казина, пълните кафенета и ресторанти, след като всеки се оплаква, че сме в криза, и т.н.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
0
 
5
 
! Отговори
do 261 преди 13 години
ама ние не искаме да се сравняваме с Афганистан и Сомалия приятел!!!
271
0
 
3
 
! Отговори
do 271 преди 13 години
ami neznam dali ti si hodila nqkoga,no ti preporu4vam skoro da otidesh ne samo do stolica no i do njakoi 200hil grad v germania naprimer i da widish kakvo zna4i parkove zelenina i podruzka !
270
2
 
13
 
! Отговори
v преди 13 години
пълни глупости! разходете се до някои европейски град и направете сравнение, София прилича на бунище за съжаление
269
2
 
3
 
! Отговори
dojdovna kanalizaciq преди 13 години
Gluposti
268
9
 
6
 
! Отговори
Абу Арз преди 13 години
Тук негативните коментари ги пишат хора, които не живеят в София (някои дори не идвали до сега) и такива които са в СО (София от скоро). Сиреч само хейтъри със селски манталитет. Само човек родил се и израстнал в София може да даде обективна оценка за града. Тя е, че в сравнение с 90те години София е направо "излъскана". Казвам това, защото може и да не мият улиците всеки ден но поне ги метат !Тези, на които София им е трън в очите - GO WEST (емигрирайте)!
267
0
 
1
 
! Отговори
rumi преди 13 години
А от кога ли е тази снимка?
266
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Миналата година бях на гости в Англия. Първите дни бях силно впечатлена от провинцията, колко е чисто и подредено. Но след една седмица ми стана много скучно и повече не ми се стоеше там. След това ми дойдоха на гости в София англичаните и не искаха да си тръгнат. Много им хареса, явно истината е някъде по средата.
265
5
 
19
 
! Отговори
ландшафтаджия преди 13 години
София не е най-зелената, а най-обраслата, щото никой не коси и поддържа - от там идва оптическата измама - на хората за пръв път трънища им бодат очите и краката, затова им "зеленее"...
264
4
 
11
 
! Отговори
бг преди 13 години
Явно тези чужденци са се надрусали много яко,че км се е видяло софия чиста и зелена
263
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не съм прочела всички коментари, така че може да вляза в противоречие или унисон с някои от тях, но мисля, че колкото и отблъскваща да ни се струва София не е така...По една статистика, за която разбрах наскоро, София е най-зелената столица в Европа (въпреки че градинките почнаха да поизчезват). Не знам колко от вас са ходили в други европейски столици, но в повечето от тях няма толкова паркове и градинки.. София може и да не е най-чистият град в Европа, но безпорно има много зелена площ
262
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигурно това е мнение на Стиви Уондър.
261
3
 
11
 
! Отговори
1 преди 13 години
София ...чиста !!!!! ужас , тя ще си изгуби облика така хахаххаа
260
14
 
12
 
! Отговори
ЗА София СПЕЦИАЛНО преди 13 години
Българийо, помни Левски и Ботев за теб умряха,а софийски *** мамата ти разкатаха.България по своя път много страда,защото шопите и сложиха преграда.Българино, стани и се осъзнайна софийското робство сложи край.Нека шопите в миша дупка да наврем,българи свободни да се назовем.Автор - един родолюбец от БЪЛГАРИЯ
259
3
 
9
 
! Отговори
hm преди 13 години
До 264: Ми брато щом толкова ти пречиме не идвай бе ***! Чуете някаква по-добра новина и веднага шопите....ай пали джапанките!!!
258
3
 
9
 
! Отговори
един от Осло преди 13 години
Мисля ,че имаме нужда от повче такива позитивни новини , за да ни се вдигне самочувствието !!
257
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
проблемът на софия са шопите
256
6
 
4
 
! Отговори
Mishkoff преди 13 години
Sofiq e opredeleno poslednoto neshto s koeto nie bulgarite mojem da si napravim reklama.Sofiq trqbva da se razglejda ot turisti samo ot helikopter na visochina nai-malko 300 metra i togava naistina mogat da se priberat u doma chisti i s dobri vpechatleniq ot stolicata ni.
255
4
 
17
 
! Отговори
yaro преди 13 години
за съжаление ние сме една нация от недоволни мрънкялници,които само знаят да се оплакват от живота,и не можем да оценим това което имаме....а ако се бяхте родили в Сомалия или в Афганистан,или в некоя забутана провинция на Индия,където хората буквално умират от глад,защото от дни нищо не са яли,тогава какво щеше да правите,а?така че бъдете благодарни на Господ че ви е определил да се родите тук
254
7
 
23
 
! Отговори
чужденец преди 13 години
По принцип трябва да си чужденец за да оцениш зеленината на София.В големите градове в чужбина е само бетон и асфалт.Дърветата са малко, а такива разточителства като Борисовата градина или тревни площи в центъра (дори и малки), дървета край пътя (в смисъл доста дървета, а не просто редичка), паркове във всеки квартал и пр., които нагледно представят любовта на българина към зеленината, няма.Но българина не е свикнал да ги вижда, защото ги приема за даденост.Докато чужденеца е впечатлен.Има и друго - българинът не е свикнал да си прави реклама - което в очите на чужденеца е странно.Българинът страшно се подценява, и страшно надценява чужденците.А България е доста красива. Бих казал една от най-красивите страни в света.
253
0
 
9
 
! Отговори
:) преди 13 години
толкоз е чисто че не знам как не са се събули да ходят по чорапи че да не изцапат