На ден: По 10 мигранти бягат от България

Само за август напусналите доброволно са 262-ма души
12 окт 2017 08:52, Петя Славова
38
На ден: По 10 мигранти бягат от България
Снимка: архив, Булфото

Всеки ден по 10 мигранти доброволно бягат от България като напускат центровете на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Това показват данните на МВР.  Само за август самоволно напусналите центровете на ДАБ към Министерски съвет са били 262-ма души, съобщава "Монитор". Такива, които са си тръгнали от страната ни с предоставена закрила, пък са 177. Цифрите от началото на годината са още по-фрапиращи. Мигрантите, които са си събрали доброволно багажа и са си тръгнали от лагерите, са 4343-ма общо.

Причината е, че тук те не откриват никаква реализация и правят всичко възможно да стигнат в някоя страна от Западна Европа. Така потокът се е насочил основно към границата ни със Сърбия, както и тази с Гърция.

Тенденцията е забелязана и от Международната организация на миграцията, която в свой доклад от преди дни констатира, че интересът на мигрантите към България става все по-малък. Освен масовото напускане се забелязва и все по-нисък праг на влизащите.

Организацията посочва в свой доклад, че бежанците в България опитват да напуснат страната дори и да нямат валидни документи за самоличност. Голяма част от тях са прихванати на границите със Сърбия - 1700 души, и Румъния - 116 души. Към края на август 1200 бежанци в България все още нямат официален статут. Капацитетът на бежанските центрове в България е 6300 места, като към края на август в тях има 1800 бежанци, показват още данните. Това ще рече, че претъпканите до скоро центрове сега са запълнени едва на 25%.

Данните от Гранична полиция също са показателни. 6671 чужденци са опитали да преминат незаконно на територията на България в периода между 1 януари и 30 септември 2017 година, съобщиха от вътрешното министерство. Сравнението със същия период на миналата година показва значително намаление на миграционния натиск - тогава е имало 36 496 незаконни имигранти, задържани от българските власти. Тоест натискът е намалял шест пъти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
5
 
! Отговори
СБОГОМ преди 6 години
И не се връщайте!!!
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Мигрантите" нямат никаква работа в България.Българите нищо не им дължим и не ги желаем у нас.Да ни заобикалят отивайки при бившите си колонизатори от Западна Европа.Центровете за хрантутници да се пригодят в домове за самотни възрастни българи които дадоха младостта и силата си за нашата държава,а не да отглеждаме ислямски нашественици.
27
2
 
14
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Че бежанците бягат, е едно на ръка. Да кажат колко граждани на Р България бягат от Бг на ден.
26
1
 
9
 
! Отговори
Ели преди 6 години
Довиждане!
25
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 16 Те в чужбина парите без да ги броят ще ти ги дават с купища. Аиде и ние сме ходили в чужбина и сме видели кое как е, и че много за много чужденци винаги ще си останем 3-та ръка хора. Ти като искаш им работи и превивай гръб, аз ОТКАЗВАМ!
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 16 Върви си бе кой те спира.
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нормално е нашите да се притесняват, взимат хиляди евра на месец само бюрокрации за всеки мигрант.ся 10 човека на ден са буквално 10 хилки в евро по-малко пари за тяхната програма на ден... кофти работа, по малко за крадене...
22
10
 
1
 
! Отговори
:() преди 6 години
те много всеки ден заминават за чужбина като аслани, ама бързо бързо се връщат ***..щото там живота не бил като по филмите.. че трябвало и да се работи на всичкото отгоре :)))))))
21
3
 
6
 
! Отговори
!!! преди 6 години
2/3 от българите в Германия на помощина който не му се работи в България - да си ходипаразити не ни трябват
20
4
 
18
 
! Отговори
run away преди 6 години
Кой нормален човек остана в тази страна превзета от чалгаджии и от мутри?!!! Дори бежанците бягащи от войни и смърт не искат да останат в България. Те явно биха избрали смъртта пред оставането тук, представете си щом едни хора без дом и прехрана се чувстват у нас подтиснати, как трябва да се чувства обикновеният българин, който обаче не може да ползва статута на бежанец в държавата си! Всеки който експлоатира патриотичната тема у нас е или двуличник или мошеник или умствено ограничен. А който му вярва - най - големият ***!
19
1
 
7
 
! Отговори
да преди 6 години
ето ги днес - поредните бо"клуците, вкарани в затвора за източване на карти, но тоя път в Нова Зеландиякаква загуба, че тия напуснали страната
18
5
 
6
 
! Отговори
да преди 6 години
не е лошо нещо емиграцията на българи в чужбинаот 20 напуснали страната 2 са квалифицирани , от което страната наистина губи, но 18 са мързелив б'оклук, който отива да живее на помощищо м'ърша е освободила България от присъствието си..не е истина :)))
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко българи на ден я напускат? Значи, положението е супер, супер зле! За какъв напредък бълнуват нашите управляващи "мозъци"?
16
4
 
3
 
! Отговори
да преди 6 години
не е лошо нещо емиграцията на българи в чужбинаот 20 напуснали страната 2 са квалифицирани , от което страната наистина губи, но 18 са мързелив б'оклук, който отива да живее на помощищо *** е освободила България от присъствието си..не е истина :)))
15
0
 
11
 
! Отговори
123 преди 6 години
Само?! Не може ли по повече.
14
0
 
12
 
! Отговори
КАК СА ВЛЕЗЛИ преди 6 години
тези мигранти е въпроса.
13
7
 
6
 
! Отговори
Няма проблем преди 6 години
Президента да ги спре.Нали си избрахме обединител.
12
11
 
5
 
! Отговори
до 14 преди 6 години
Воювай бе никой не те спира стой си тука и воювай аз пък си отивам във друга държава със нормални политици и ще воювам за нея ако се наложи не страдам от сантименталности като тебе.
11
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой казва ,че нямало позитивни новини:-)))
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 12Кво ще им оставям? Да не им е бащиния? Моите деди да ходили по фронта и са воювали за тая страна!