Семейство лекари на първа линия срещу COVID

Те работят в Благоевградската област, една от най-засегнатите
6 дек 2020 13:24, Ния Христова
4
Семейство лекари на първа линия срещу COVID
Снимка: Pixabay
Пациентите с коронавирус в Благоевградска област с аблизо 9000. Районът е един от най-засегнатите в страната.
 
Пациентите от рано сутрин чакат с надежда да бъдат прегредани от специалиста по пулмология д-р Елина Смилкова, пише bTV. Кабинетът й е една от първите спирки на хората в областта, които са заразени с коронавирус.
 
"Пациенти, пациенти, пациенти... непрекъснато се разкриват нови легла - ежедневието ми от девет месеца, а още повече от последните три-четири седмици, когато започна втората вълна е изключително трудно. От сутрин до вечер само с работа, почти нямам никакви свободни часове. Бих казала, че повече от 90% от пациентите са с COVID инфекция, с пневмонии, проследявам ги, лекувам ги във вкъщи, слава Богу, голяма част от тях вкъщи се оправят, но има някои, които се усложняват и се налага хоспитализация", обясни д-р Смилкова. 
 
Хиляди влизат в кабинета й от началото на пандемията, а тя не отказва преглед на никого. Бори се за всеки пациент, следвайки примера на баща си д-р Атанас Смилков, един от ветераните у нас по пневмофтизиатрия.
 
"Повечето деца на лекари още от малки живеят с техните проблеми, с техните радости, с разговорите вечер след работа и още от ученическите години реших, че това ще бъде моята мисия", допълни тя. 
 
Албина Анева близо две седмици прекарва във вътрешното отделение, където работи д-р Смилкова. Споделя, че е щастлива, че се е лекувала в Благоевград. "Успях сама за себе си да се уверя, за пореден път, че тук работят добри специалисти. Не подценявайте провинциалния лекар, той е изключителен професионалист и има същите успехи. Това са хора, които доказват не само, че спазват Хипократовата клетва, но и вършат всичко от сърце и от душа", добави Албина.
 
Само на няколко километра от кабинета на д-р Смилкова се намира Специализираната болница по онкология "Св. Мина". Нейният съпруг д-р Георги Георгиев от няколко седмици там се изправя пред ново изпитание. Отделението и кабинетът му се превръщат в COVID зона. 
 
"Трудно е, в онкологията нещата са трудни и винаги има трудност, винаги когато човек се изправя пред професионлани предизвикателства. Ние винаги сме били заедно, така че това, което се случва в момента, взаимно се подкрепяме, за да вървим напред, разбира се, по отношение на това, което ще се случи в нашата болница, тя също дава своите идеи, тя също подкрепя всичко това нещо, за да можем да го направим по най-правилния начин. Извън чисто личните, семейните ни неща, просто стремежът ни винаги е бил да помогнем на този, който има нужда. Знаем много добре, че лекарската професия няма работно време, обаждат ни се много пациенти по най-различни поводи и на нея, и на мен", обясни д-р Георгиев.
 
Той самият прекарва коронавирусната инфекция, изолиран от семейството си. 
 
"Умората е водеща, но като едно семейство и двамата се опитваме да разведрим обстановката и да изкараме едно сравнително приятна вечер, да си кажем като всяко семейство, не само нещата, които са свързани с пряката ни работа, но можем да се пошегуваме, да поговорим за децата, съвсем нормални човешки неща. Някой път, за съжаление, през седмицата не съм се чул с майка ми, която е на 84 г. и не живее тук в града, или с децата, които работят в София", добави още д-р Георгиев.
 
Семейството лекари се надяват, че пандемията ще отмине и животът ще се върне към нормалността. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
ww преди 3 години
На леярите да не им е по-лесно! Докторите са да лекуват !
3
0
 
11
 
! Отговори
един преди 3 години
Познавам ги лично, страхотни професионалисти и преди всичко - хора! Да са живи и здрави и заедно още много години
2
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Богове са медиците вече. А тва , че отчитат дейност и се барат оная работа по цял ден е друг въпрос. Борят се с вирОса. Видях колко е и вирус и колко и РЗИ са в час и колко и в болниците и в ковид отделенията.
1
1
 
10
 
! Отговори
ПОКЛОН преди 3 години
Това са Доктори, поклон! Всички мрънкащи бели престилки, мислещи само за заплатката да се поучат от тях.