По-малко заболели, но пак сме първи по смъртност в Европа и света

Статистиката - на база 100 000 население, според ECDC
20 дек 2020 13:30, Петя Славова
101
По-малко заболели, но пак сме първи по смъртност в Европа и света
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България отново е на първо място по четиринадесетдневна смъртност в Европа и света на база 100 000 население според ECDC. Това коментира д-р Момчил Баев с писмо до медиите, анализирайки последните данни от Единния портал.

23.8% са положителните проби от изследваните 4 213. Нови 105 души са настанени в лечебни заведения, като още шест души са в интензивни структури.

За последното денонощие са регистрирани 48 нови случая на 9 лекари, 19 медицински сестри, 14 санитари, 1 фелдшер, 5 друг медицински персонал434.22 души е четиринадесетдневната заболяемост на 100 000 население
 26.21 души е четиринадесетдневната смъртност на 100 000 население.

Още по темата

Обработените проби за изминалите 24 часа са сравнително малък брой, но остават близко до обичайните за събота. Три седмици след въвеждането на по-строгите противоепидемични мерки процентът положителни проби падна драстично. Въпреки това е много по-висок от определения за критичен от ECDC праг - 4%.

Новите случаи са на най-ниското си ниво за събота от 17.10.2020 г. насам. Предходната събота са отчетени 3097 положителни, но при над 8500 теста. Хоспитализираните и интензивните отново бележат ръст през първи почивен ден, но на седмична база ще вероятно ще отчетем спад и при тези показатели. Обявените за излекувани са повече от новите, но са далеч от рекордния брой през изминалите две седмици.

Починалите и установените медици са намалели в сравнение с делничните дни, но това е в рамките на нормалното за събота и неделя. Заради спецификите при организацията на работа в лечебните заведения не всички проби се изпращат за обработка, както и не всички данни се въвеждат своевременно. В София се забелязва значителен спад при регистрираните нови случаи. Във Варна, откъдето през седмицата беше съобщено, че здравната система е в критично положение, продължават да се отчитат голям брой новоустановени.

Първите ограничения в края на октомври бяха върху дейността на нощните заведения, присъствените занятия на гимназиален етап в средното образование и студентите. Към 12.11. прогимназиален етап също премина в онлайн режим на обучение, а на 27.11. цялата система на средното образование, детските градини и яслите преминаха в ДО, а ресторантите и фитнес центровете преустановиха временно своята дейност.

 Всички дневни данни отчетени по-горе, както и изложените ограничения, като основни предпоставки за ограничаване на разпространението на заразата са следвани от извода, че мерките работят и тяхното действие трябва да бъде удължено.  “Мекото затваряне” оказва нужното влияние върху повсеместното проникване на вируса. Постигането на трайни резултатите изисква продължаване на усилията в тази посока.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
2
 
! Отговори
До87 преди 3 години
Що на т'рол като теб ли трябва да вярваме????
83
2
 
3
 
! Отговори
??? преди 3 години
До 85Откога министър Анегелов стана източник на достоверна информация?!
82
2
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Първи сме по смъртност от Ковид-19 в света и то при условие, че се регистрират само между 1/4 и 1/3 от починалите заради Ковид-19. Реалността е много по-страшна, но мутрите прикриват информацията. Миналата година починалите в края на ноември и началото на декември са 290-300 човека на ден, сега са с 360-370 повече, от които само около 130 са регистрирани като починали от Ковид-19.
81
1
 
3
 
! Отговори
До"аз"-ът преди 3 години
"Драги"цитирам днешното Изказване на министър Ангелов:Лекари - 30000Професионалисти здравни грижи-45000Лични лекари(джипита)-4500Зъболекари - 7500
80
1
 
1
 
! Отговори
аз преди 3 години
До Анонимен 73--------------------------------------Данните ти са абсолютно фалшиви драги.30 000 са лекарските дипломи,регистрирани в БЛС.Тук влизат емигриралите лекари,пенсионерите,инвалидите и чиновниците,невидяли болен от 20 г.Като ги махнеш остават 15-16 000.От тях 4000 джипита.Значи остават 11-12 000 специалисти,които лекуват ковид. Те работят на 2 места и повечето са на пенсионна възраст.За да прикрият огромния недостиг.Сега предпочетоха едното място, затова няма лекари, и смъртноста е
79
1
 
1
 
! Отговори
Помощ... преди 3 години
Важното , че Нинова е санитар.
78
3
 
4
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Важното е бай Чекмеджан да зарежда трезора редовно!!!
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние дори без пандемия пак сме първи по смъртност с тази прогнила здравна система.Хора са много болни и всички тези който сега ги пишат умрели от ковид са всъщност жертва на здравеопазването!
76
2
 
14
 
! Отговори
Шефа преди 3 години
Къде е оня хвалипръцко от Банкя , който работел , деня и ноща за България?Явно работи за България без българи!
75
1
 
7
 
! Отговори
Горди! преди 3 години
Пак ли е горд с първото място г-н. Борисов, премиера?Само такива са му първите места на него, по смъртност, по замърсен въздух, по вкарване на *** от други държави.Честито на избралите го! Вие всички сте виновни!
74
2
 
9
 
! Отговори
Родопчанин преди 3 години
Тъй като Смолян са републикански шампиони по смъртност, това значи моментално СВЕТОВНИ РЕКОРДЬОРИ! Браво на медицинското обслужване е областта!
73
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигуранта нема ли неква визия по въпроса?
72
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато ни управляват калинки, еднокнижници и подобни ще си събираме всички негативни класации. Напредък в живота се постига с умни хора.
71
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 5 въстания това е резултатът. Тримата *** направиха пачките, а вие *** на воля.
70
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринЗдрави и млади умряха!щото се правиха на мъже и гориха маски.
69
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак да си го ПРИПОМНИМ! 350-Болници53000-легла30000-лекари5+5 =10 милиарда бюджет за ЗДРАВЕ на година в БългарияБългария първа по Смъртност в СВЕТА! След това идва и Вината на Вожда,които за 10 години-Принципал на здравеопазването в България,не направи нищо за да справи с Основният ПРОБЛЕМ!БЯЛАТА МАФИЯ!!!
68
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е на кое място да сме като лично *** доскоро разправяше, че такъв вирус няма. 4 месеца размахваше юмручета и насъскваше cгaнтa по площадите, успя да зарази цялото командване на армията заради един банкет, опита се да зарази и Естония, но му биха шута и го напъдиха като мръcно псе.Оня *** Гошко от БОЕЦ същия - крякаше с/у ген.Мутафчийски, а като се разболя орева орталъка Боко да го уреди заедно с жена му във ВМА. Корнела същата кифла.
67
3
 
7
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Дами и г-да журналисти, питайте, ровете непрекъснато темата за световния рекорд по смъртност от която от щаба непрекъснато избягват! По важно е не да ти изпеят сводката на оздравели, заболели и умрели,а какво трябва да се направи от лекарите за да помагат на болните, а не само да констатират смъртта! Не се задоволявайте с елементарното обяснение- стари и болни...!Здрави и млади умряха!
66
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименБойко ни остави на последно място по бедност и на първо място по смъртност.по времето на Виденов и Гечев бяхме най-богатите и здрави на планетата. Да не говорим за Луканов, Беров, Станишев, царя.
65
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А някой твърдеше,че сме имали "здравеопазване"Първи в Света по Смъртност-това трябва да канти в ушите на всички!!!