Едва 20 души са дарили кръв за плазма в Бургас

Организацията по даряване е от 1 декември, желаещи обаче няма
23 дек 2020 19:48,
15
Едва 20 души са дарили кръв за плазма в Бургас
Снимка: БГНЕС

Едва двайсет души са пожелали да дарят кръв в УМБАЛ-Бургас за производството на реконвалесцентна плазма. Организацията за даряване на плазма в болницата бе създадена на 1 декември заради огромния интерес, но към този момент желаещите са твърде малко, съобщиха от УМБАЛ.

От отделението по Трансфузионна хематология обясниха, че всички пожелали до момента да помогнат са отговаряли на условията, имали са и положителен PCR тест, но при някои от тях не са образувани антитела.

Взетата от тези дарители кръв е използвана за преливане и за помощ на други нуждаещи се, но не е подходяща за производството на реконвалесцентна плазма, казаха от отделението.

Юлия Андреева от пресцентъра на болницата информира, че в УМБАЛ-Бургас отпада задължителният PCR тест за дарители на кръв за плазма. Преболедували от COVID-19 ще могат да дарят кръв за производство на реконвалесцентна плазма и без задължителен PCR-тест. От 29 декември отпада изискването за PCR-тест, но остава това за направен антигенен тест.

"Антигенният тест вече е приравнен към PCR-а, нужно е дарителите да носят документи, че имат такъв - от лицензирана лаборатория или лечебно заведение. За всички, които желаят да дарят кръв за плазма, има осигурен коридор и те минават с предимство пред останалите кръводарители. Всеки, който има PCR, или антигенен тест и са минали 40 дни от него, е добре дошъл в отделението", съобщиха още от болницата в града.

"Процедурата отнема не повече от 40 минути, заедно с попълване на документацията, кръводаряването е около 10 минути, а взетата кръв се изследва впоследствие в Стара Загора, където от нея се произвежда и плазмата, казаха от лекари от отделението по Трансфузионна хематология в Бургас", допълниха от УМБАЛ.

В Центъра по Трансфузионна хематология в Стара Загора разполагат с апарати за плазмофереза, там е най-близкото място бургазлии да дарят директно плазма, ако не желаят да дават кръв или искат да станат дарители на плазма повече от веднъж в кратки срокове.

По информация на центъра обаче интересът от бургазлии да идват на място бил доста по-слаб в сравнение с жителите на Сливен, които били доста по-активни, обясниха от болницата в морския град.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
На пътя ще я хвърля, и пак няма да даря. От какъв зор? Да има за "нашите хора" ли? Някой да е дарявал плазма за Александър Йорданов например? Не. Ама ни се зъбеше из родът противен от ВМА, че заради нас, безотговорните, се "наложило" три пъти да му преливат. А истински нуждаещите се се молят по медии и сайтове..Нищо за вас!
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
този с + PCR и без антитела е видял вируса през крив макарон
11
0
 
4
 
! Отговори
Аман от Бюрократи преди 3 години
При условие, че под 10% от преболедувалите са си правили PCR , това изискване за този тест ухае на изнудване и корупция. Единственият логичен тест за да дари човек кръвна плазма, е този за антитела в кръвта, другото е малоумщина, бюрокрация и корупция /лабораториите за pcr тестване не са на случайни хора/
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На всички им пълнат гушите с пари от тъй наречената първа линия. А обикновените хора трябва да са доброволци и да даравят. И обикновените хора трябва да ядът, всички сме на първа линия. Почвайте да вадите парите за даравяне и гледайте какво става...
9
0
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 3 години
Имам много високо ниво на антитела и се колебая дали да даря кръв. Ако кръвта ми ще я използват да лекуват гад...вете от парламента или от правителството предпочитам да пропусна .
8
5
 
1
 
! Отговори
Бай ган ю преди 3 години
Кръв повръщам, но не връщам
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Не можеш да бъдеш щедър, когато в болницата в очите ти се подиграват и присмиват, че си дарявал. Да не си. Сега ще купувате от ония пред болницата...
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
българите сме известни с нашата съпричастност и нашата щедрост
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако се плаща - много ще ПРОДАВАТ. Колкото до даряването... Преди години отидох в ямболската болница с куп бележки, че съм кръводарявал и ме освтлиха, че не става така. От тогава дарявам само за близки и познати, защото римляните им искат много пари...
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то там има 1000 човека. Колко да дарят
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
така е станало всичко че ако иска държавата да поддържа банка с плазма просто трябва да плаща на дарителите, това може и да мотивира някой да даде. Милиардите касата за къде ги къта. Месеци наред караха хората да плащат тестове по 120 кинта.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз бих дарил на бургазлии, ама не съм хващал корона и не знам реципиента дали може да носи на толкова алкохол.
1
0
 
5
 
! Отговори
6868 преди 3 години
Нали се разбра за кого е предназначена тази плазма! Дали с тест или без тест е въпрос на медиците. Решението да се дари кръв за плазма принадлежи на всеки отделен човек и според разбиранията си за реда в нашата страна и възможния невъзможен достъп до това лечение за редови гражданин, дарява или НЕ дарява. Може би това е началото на осъзнаването...