COVID отделенията пълни, а колко ще издържат болниците?

Борисов обеща да се ваксинират по 15-20 хиляди души
10 мар 2021 14:15, Петя Славова
26

Случаите на коронавирус у нас се увеличават, а леглата в COVID отделенията се запълват. В "Александровска" болница леглата за COVID пациенти са заети на 50%, съобщава Bulgaria ON AIR.

"Не бих се ангажирал с прогноза колко бихме издържали. Защото това е един сложен процес. Болниците са подготвени, но много зависи и от здравната култура на нашето население", заяви директорът на болницата Борис Богов.

Още по темата

В "Света Анна" заетостта в COVID отделението е 85%. Заради това там е преобразувана още една вътрешна клиника в Ковид клиника. От вчера до днес вече са се запълнили 21 от общо 35 легла.

"Британският щам става по-заразен, виждате, не става по-летален. Не убива повече, а просто заразява повече хора. Естествено, ако двама на сто се заразяват тежко, ако са 200 заразените ще бъдат четири. От това идва тежестта в болниците, нали натоварването", каза вирусологът Любомира Николаева-Гломб.

"Има и нарастване на повикванията до "Спешна помощ" с 30%. Около 40 до 50 на сто от повикванията са за пациенти с коронавирус", съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

А в Бургас се предприемат допълнителни мерки. Заболелите от COVID-19 там са 441.

"Положението е тревожно, но сме взели всички мерки, така че да запазим всичко онова, което сме постигнали до момента. Ще увеличим легловата база до нивата през септември - декември", допълни Ангелов.

Докато болниците се задъхват, премиерът Бойко Борисов заяви, че масовата ваксинация се възобновява.

"От днес отново ще ваксинираме по 15-20 000 желаещи на ден и с още един месец търпение най-уязвимите групи ще бъдат имунизирани", каза Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е да се затвори всичко за -2м за да се предотврати колапс на здравната система
24
0
 
1
 
! Отговори
хх преди 3 години
Гърция е затворена от 3 месеца и няма спасение от Ковид 19,20 и т.н !!!!
23
0
 
2
 
! Отговори
СС преди 3 години
Лъжете тикви празни,важни са изборите!!!Личните лекари работят до 12.00ч,а специлистите в частните кабинети!!! Болниците и поликлиниките са празни !!!
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От месеци се правят сметки да се затвори всичко по изборите. Въобще не им дреме за вируса ,нито за живота на хората. Важното е да спечелят изборите.
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами леглата които показахте бяха празни.Реално всичките данни които показвате са на база това какво са ви казали без да сте влезли в някоя болница да снимате колко е запълнено
20
4
 
3
 
! Отговори
Плевен преди 3 години
До 6Е ти какво искаш да кажеш, да държиш от 200 легла 100 заети и като дойде 101 пациент да ревеш че няма места? Това на какво прилича? Изказването че отделенията са препълнени е абсолютна лъжа.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Радо 17 Да , ресторантите ако си спазват хигиенните изисквания и да не са човек върху човек , не би трябвало да дават кой знае колко заразени Ама , ако не спазват нищо ,сложат 15-20 човека на една маса , ще си предадат вируса , ако има някой болничък
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко това, което се случва сега беше ясно, че ще се случи още преди Нова година, когато решиха да жертват най-малките деца с присъствено обучение от 4 януари. Много хора предупреждаваха какво ще стане и то стана, но мутрите акъл нямат.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Радо 11 В една Великобритания стигаха до 65-70 хиляди на ден , изпозатвориха каквото може и спаднаха до средно 6 000 през последните дни На 14 дневна база от близо 800 000 , когато бяха най-зле , ги намалиха до 80 000 през последните 2 седмици при условие ,че не са затваряли предприятия или спирали транспорт
16
3
 
1
 
! Отговори
Радо преди 3 години
До Анонимен15 Ами не заведенията нямат никаква роля, много рядко някой се заразява в заведение, не говорим за дискотека, а за нормален ресторант, където ядеш на собствената си маса и се надяваш в кухнята да не работят пълни мизерници. Този вирус с нищо не е специялен, той не се предава по телепатия. Пример Германия затвори заведенията на 02.11.2020 болните се увеличаваха до 25.12.2020, специялно ресторанти и кафета играят точно 0 роля, при училищата е друго, но пак нищо ново и крайно.
15
3
 
1
 
! Отговори
Petar преди 3 години
Тъй като от ковид минахме на гласуване, да ви кажа че ще гласувам за Слави. Не за Мутрите, Не за Комунистите, нито за Турците. Не смятам че съм по-*** от троловете във интернет, за да се вържа на схемата Шоумем, а имам собствено мнение. А и искам да се въведе референдум за ВСИЧКО. Не може проста мутра да решева вместо мен. Ако вие се чуствате по-прости и че друг може да решева вместо вас, гласувайте за който искате.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Радо 11детските градини и малките ученици 1-4 клас се върнаха в началото на януари В началото на февруари започнаха да въртят останалите , като присъствено започнаха 7, 8 и 12 клас В средата на февруари пуснаха всички ученици 5-12 клас в малките населени места - където са по 1-2 паралелки А колкото до завденията , и да има болни в резултат от тяхното отваряне , ще са малко . няма как да е иначе за 10 дни работа След седмица и те е ще започнат да дават своя принос по-осезателно
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хе-хе 15-20 хиляди на ден ще се ваксинират тиквата си мисли, че това като да мята пачки от джиБката.
12
1
 
9
 
! Отговори
1-н преди 3 години
Важно е заведенията да работятОтворете и нощните баровеБолниците и болните да се оправят Правилно управляваме пандемията
11
0
 
13
 
! Отговори
Мерки срещу ковид преди 3 години
Предлагам да закрием всички болници. Така ще спрем пандемията от ковид!
10
4
 
7
 
! Отговори
Радо преди 3 години
Отделно покачването започна в края на Януари, не знам какви заведения и ученици ви гонят, като те отвориха преди 10 дни. Стига слушахте глупости по телевизията, погледнете данните сами и си направете изводите, дали каквито и да са мерки имат някакво влияние при разпространението на болестта.
9
7
 
9
 
! Отговори
Радо преди 3 години
На 5.12.2020 преди само 4 месеца в България имаше над 95 000 активни случая. Сега има малко над 38 000, как болниците са едва ли не пред колапс не могад да издържат и тн глупости, демек преди 4 месеца системата се срина 3 пъти така ли. Стига навирахте хора с температура и кашлица по болниците и няма да са пълни, в болница се влиза когато наистина има нужда и може да се помогне в болница.
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПлевенИ за кого ще гласувате,след като няма да подкрепите "мутрите"?За червената мафия ли?Ама разбира се,там са само светци и светици!
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да се плашиш професоре!Министърът каза,че положението е тревожно, но са взети всички мерки! Ваксини няма, но Баце обяви всенародна ваксинация! Смело! Утре с трепет ще броим умрелите!
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Плевен 3 А ти искаш като се запълни всичко на 100% тогава да се взимат мерки ?Да кажем в болницата всички легла са 200 , пълним ги с болниНа следващия ден ще дойде 201 -я пациент , него къде ще го слагат ?