Пак заравнени дюни, този път на "Бутамята"

Фитоеколог призова МВР да се намеси
34

Багер изравни дюните край заведение на плаж "Бутамята" край Созопол. От Министерството на околната среда и водите съобщиха, че са разпоредили проверка, която трябва да бъде извършена от Регионалната инспекция по околна среда и води на област Бургас.

"Нарушението е основно на Закона на биологичното разнообразие. Дюните в България, освен че са местообитание, което е много ограничено по своето разпространение, е и много чувствително на всякаква намеса. Формирано е при много специфични условия, при взаимодействието на морето, вятъра и сушата и е свързано като местообитание на много защитени видове - специално растения. Да се формира наново или да се възстанови частично ще отнеме десетилетия", коментира фитоекологът и преподавател в Софийския университет проф. д-р Росен Цонев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му това, което се вижда, е разрушаване на дюните с характерната им растителност. Той настоя полиция и прокуратура да разследват дали има разрешение за дейности в тези дюни, и да се установи кой е извършил нарушението.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: дюниБутамята
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Зелен и тъп преди 2 години
Първо - плаж Бутамята край Созопол няма)))Второ - точно в тази зона на Бутамята има паркинг от поне 20 г.... Кви дюни....кви пет лева....Зелени полуфабрикати - ходете в резерват да се образовате малко
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Типично и трагично,типично за нашите парвенюта и трагично за уникалността на природата.Е ще я заместим с бетон или чадъри и ще я направим еднаква навсякъде.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сандовия какво каза? Май нищо, само върти пръстените и гледа лошо особено след обилен обяд и две бири. Тежко е министерското бреме, цял месец за 15 бона.
17
0
 
11
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Багер изравни дюните край заведение на плаж "Бутамята" край Созопол... Сладури...Да, чакам да видя реакция от бобеца мухата и владо панев, нарочно няма главни букви. Нали по време на протестите, които ги докараха до служебните ауди-та казваха, че е роля на държавата да пази...? Е, сега те я олицетворяват и нещо не ми се вижда да е по-различно от неновото...
16
1
 
11
 
! Отговори
Има... преди 2 години
...някаква грешка. Такива работи вече не стават при ПП. Партията на Зелените, начело с еколога Владислав Панев,е в парламента и защитават природата, в частност дюните, от посегателства.
15
2
 
12
 
! Отговори
До 12 преди 2 години
Ей, мишок, много ли ти харесва, когато някой се разпорежда с твоята собственост?! Защото точно това се случва там - някой си е изкарал един багер и е изравнил дюните, все едно са си негово притежание. Затваряй си плювалника и се разкарай оттук, никой няма нужда да слуша мнението на умствен инвалид.
14
1
 
7
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Затова трябва да разберем кой е отговорен и да го отстреляме. Или да платим на някого в мрежата за мокри поръчки. И оттук нататък - само така. Не може да има тарикати, които да са над законите и над всички останали и да си правят безнаказано каквото си поискат. След като един-двама бъдат убити и заклани, следващите ще се замислят.
13
3
 
5
 
! Отговори
Ахмед преди 2 години
Мафията в България е жива и нагла. Цялото мижаво черноморие се презастроява а в него има само НАТО вски караби. Егати курорта. Няма да стъпят на БГ морето.
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Aко все пак разберат кой е разрушил дюните, ще го глобят 1000 обезценени лева.
11
3
 
7
 
! Отговори
Социално дистанциран преди 2 години
Безобразие! Аз просто искам Просто Киро да се намеси!
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бутамята беше край Свинеморец, сега е току в центъра.
9
4
 
2
 
! Отговори
До 14 преди 2 години
Ама много си ентелегентен бе зелен талибане - чакам те, идвай, само да не ми ревеш после, много мразя така да става.
8
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дюните са просто купчина пясък оформен от ветровето, но екоталибаните вият на умряло все едно настъпил апокалипсис. Простотията за жалост трайно се настани и се издигна в култ. Какви са тези уникални растания растящи само на дюни, какви са специални условия - тотални простотии! Заради някакви саморасли тревички и храстчета голям проблем стана. На този пишман професор Росен Цонев е редно да му се закупи еднопосочен билет за точка в пустинята Сахара, където цял живот да се любува на дюни.
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната???
6
5
 
9
 
! Отговори
Мутроморието се преди 2 години
разраства в очакване на стотиците хиляди укри да пълнят с туристи и обслужващ укро-персонал за новопостроените хотелчета! Така ще оправимЕ туризЪма и ще изпревари мегърците и турците по % БВП в хазната само от туризЪм...Очаква се и правителството да остави мярката 80/20 за постоянно и да узакони наемането на персонал без трудов договор, с неограничено работно време, на минимална работна заплата и работниците да си плащат!В очакване на светло евро-демократично-либералистично бъдеще! Да живей!!!
5
0
 
13
 
! Отговори
56 преди 2 години
Бутамята е на има няма 55км, но е около Созопол, да!
4
4
 
25
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Това е прекрасно. Черноморието отбелязва все по-слаби сезони всяка година. Но въпреки това строителната мафия продължава да го унищожава с надеждата, че Борисов ще се върне на бяло магаре :)
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за пожара над Липите никъде нито дума?
2
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЧЕСТИТА ПРОМЯНА!!!
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми тия дето са изравнили дюните ги хващайте и ги топете в морето докато почнат да бълбукат и ще си знаят друг път да не правят така. Иначе кво, сега проверки, мотаене и докато чиновниците се натуткат, още дюни ще изравнят, че и ще ги бетонират.