Грози ни затваряне на голяма част от енергетиката

Страната ни на челно място в света за замърсяване със серен диоксид
14 сеп 2022 12:53, Петя Славова
40

Международно проучване показа, че България е в топ 20 на най-замърсяващите със серен диоксид държави в света. Най-често то е предизвикано от изкопаеми горива, съдържащи сяра като въглища и нефт.

Заради замърсяването ни грози затварянето на голяма част от енергетиката, която спасява положението с икономическата криза, предупреди и екоактивистът от платформата airbg.info Стефан Димитров.

Още по темата

Според него, страната ни се намира в обстановка на пазар на енергията, който върви нагоре, а цените удрят небето. "В този случай има добра икономическа изгода да заработи стара централа, която не е модерна. Ние имаме електроцентрали от целия спектър, но продължаваме традиционно да горим въглища", каза той в студиото на "България сутрин".

Според него енергийна криза в България няма и произвеждаме толкова много над нашето потребление, че го изнасяме на чудесни цени.

"Разликата от държавната "Марица изток 2" влиза в БЕХ, а разликата от американските централи отива в НЕК. Тези пари се използват от държавата, за да държат регулирания пазар на изключително ниски цени. Американските инвеститори и държавата вложиха много пари за модернизация. Тези централи не замърсяват толкова", заяви Димитров.

По думите му пред Bulgaria ON AIR малки централи около Гълъбово и Димитровград произвеждат малко, но създават огромен проблем.

"Несправедливо е цяла нация да прави такива изключения. Криза с газа няма, това е пропаганда. Ако имаме две превишения като безобразието от онзи ден, ние затваряме въглищните си централи. Имаме 24 нарушения, които може да се направят до края на година, направили сме 23", обясни гостът.

"Предишният вицепремиер по климата - Сандов, отиде на място да провери и влезе с агенцията, за да спре тровенето на хора и да спасим енергетиката. Съдът обаче връща решенията. Искам да знам кой е този съдия, да им взимат от заплатите, а не ние да плащаме", настоя Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
7
 
! Отговори
ЕС ЕС преди 1 година
Вижте как се грижи за нас! ЗАТВАРЯТ налагат глоби и готово всякаш им е бащиния тази планета която и те цепат!! Ядем най големия *** това стана ясно от зърнопроизводителите после на 1во място по смъртност.НЕ НАПУСНЕМ ЛИ ЕС ЕС БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА!! НИКОЙ ПОЛИТИК НЯМА ДА СИ НАХРАВИ ТРУДА ДО ОСЪДИ ЕС, ЧЕ НИ ВКАРВАТ *** ДА ГО ЯДЕМ ТЕ ПОЛУЧАВАТ ПАРИ И ИНСТРУКЦИИ ОТ БРЮКСЕЛ СЛЕД КАТО БЪДАТ ИЗБРАНИ.НЯКОЙ ГЛАВОЛОМНО НАЛИВА ПАРИ ЗА ПОДКУПИ ЗА ДА НИ УБИЯТ И ТОВА ЕС ЕС
29
1
 
3
 
! Отговори
Зеле с ориз и гъби преди 1 година
ТЕЦ БОБОВДОЛ
28
5
 
15
 
! Отговори
Радек от Боктор преди 1 година
Що не кажете на хората, че токът и този бизнес е в червени ръце? Що не кажете, че мъжлетата на Майчето и Курнелийка се занимават с износ на ток? Що не казвате, че Ковачево е червен и в дирника? Що не кажете, че Курнелийка и мъженцето 'и, както и Манджуковчето трупат парици от търговийка с пушкала? Що мълчите бе лелицата ви долна продажна!
27
1
 
14
 
! Отговори
Неутрален преди 1 година
Гнусни журналисти! Преди зимата това ще напишете, ваща ммааъма.
26
1
 
18
 
! Отговори
aaa преди 1 година
Аре стига глупости. Китай замърсява 10000-20000 пъти повече от България. Индия и половината Азия също замърсява на макс.По какви показатели е тази класация? Да не е замърсяване на глава от населението?
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кире 26. Наистина ли мислиш, че ни дават повече пари, отколкото ни вземат?
24
18
 
11
 
! Отговори
Кире преди 1 година
От 20 години сме страна член на ЕС и всички знаем какви са условията и какво да направим. И пари ни дават. Никой не пита какво направиха за това време с всички пари- като изключим покупките на вили в Барселона, яхти и други простоотиии. А уравнението е лесно- или в ЕС при правилата, които всички спазват или в лай..та с работеща енергетика, безработни и с отровени деца почва и реки. Ние ртябва да изберем.
23
21
 
7
 
! Отговори
Ооо преди 1 година
Много важно! Да затварят ! Само им дишаме отровите, после купуваме по международни цени! По-добре тия отрови да са далече, ще ощетят само собствениците, не и клиентите!
22
1
 
22
 
! Отговори
Вече по-голям..ям,ям преди 1 година
Нищо бе за сметка на това днес теглим нов заем от 1,8 МИЛЯРДА.
21
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия отварят тецове на въглища ние ще затваряме. ЕС ни прецакаха да затворим 2 блока на АЕЦ Козлодуй които бяха сертифицирани до 2030 година. Отказахме южен поток, АЕЦ Белене . Тея от ЕС ни прецакват постоянно зада могат те да са добре
20
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И след тая буйна реч поредният еколог се натовари в дизеловият си джип с махнат катализатор и отпраши да спасява планетата.
19
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия каза ето ви южен поток, ето ви АЕЦ Белене, ЕС вика затваряй всичко.
18
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идва някой си льольо и казва затваряй и ние понеже сме евроатлантическа колония, чинно изпълняваме. И Костов и другите предатели се кефят, вместо да гният в някой затвор.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щото са неграмотни некои да сложат съответните филтри и очистващи инсталации, та за това ще затваряме централи ли? Ех, ех..... много умно, мда!
16
1
 
41
 
! Отговори
"експерта" преди 1 година
видиш ли, че е зелен, да знаеш че това е мошеник на квардат - в момента няма по-големи 60kлyци от тия зелените!
15
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много просто решение теглете им една майна и продължавате работа
14
2
 
51
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
Енергийната криза и ненормалното оскъпяване на енергоносители се дължат точно на такива алчни еко-талибани!!! Изобщо не им пука за природата, а само за печалби от такси и глоби, квоти, сертификати, лицензи и пр. Зелените и неолибералите ще са в основата на краха на земната цивилизация.
13
0
 
37
 
! Отговори
бай толстой преди 1 година
на зелен мошеник вяра да нямаш.
12
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми да излизаме от *** им съюз и няма да затваряме енергетиката, и без това нищо не дават, а само лаят за ценности. Само от Марица Изток 2 тока е докарал повече пари за България, отколкото *** съюз е дал, като се има в предви, че и ние даваме там вноски
11
1
 
33
 
! Отговори
Гьол преди 1 година
Добре, че построихме АЕЦ Белене навреме.