Камера брои прозявките и буди задрямали шофьори

Новата машинка е разработена от испански учени
28 дек 2009 07:08,
14
Камера брои прозявките и буди задрямали шофьори
Снимка: БГНЕС

Учени от университета "Карлос Трети" в Мадрид създадоха революционна система, която може да намали рязко катастрофите по пътищата.

Тя използва видеокамера, която непрестанно следи лицето на шофьора, съобщи сп. "Сианс е авнир", цитирано от АВС.

Системата има за цел да предотврати възможността шофьорът да заспи зад волана.

Така се предполага, че ще намалее драстично броят на водачите, които вследствие на заспиване са причинили катастрофа.

Устройството регистрира честотата на движенията на клепачите, степента на отваряне на очите и посоката на погледа, за да открие потенциално опасни ситуации.

То се монтира върху командното табло в автомобила. Ако системата открие признаци на сънливост или установи, че погледът на шофьора не е насочен към пътя, зазвучава звуков сигнал, който предупреждава за опасна ситуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Az puk shte ti kaja che takiva ustrojstva ima vuv vsichki vlakove
13
0
 
0
 
! Отговори
Bob преди 14 години
Аз смятам, че тези технологии ще навлизат постепенно в автомобилите и няма да се налага да се изграждат отделни пътища или да се сменят всички автомобили наведнъж... Ще видим... :)
12
0
 
0
 
! Отговори
Варна преди 14 години
Преди няколко години едн фирма показа и "екетронен теглич". Камера в колата следи колата пред нея, и електрониката кара на определена дистанция. Става за круиз контрол по магистралата, но само ако водача отпред не реши да се прави на Шумахер. Друго практическо приложение - един шофьор може да прекара няколко коли едновременно до определено място. ... Все пак знайте, че България е единственото място в света, където някой може да те изпревари докато караш в насрещното...
11
0
 
0
 
! Отговори
Варна преди 14 години
Разбира се, че има, но несигурността е по-голяма от допустимото. И понеже се рискуват човешки животи - не може да се направи. Може би в бъдеще ще има отделни пътища само за автомобили, управлявани от компютри. Тогава няма да има изпреварвания и ограничения на скоростта. Всички ще се движат с оптимална скорост, компютрите ще управляват трафика, кръстовищата ще са най-малко на две нива, и при включване в по-главен път няма да се спира. Но нали се сещаш, че трябва да се подменят всички автомобили.
10
0
 
0
 
! Отговори
Bob преди 14 години
Ми сигурно има и други начини за ориентиране, освен по маркировката... С разни камери и сензори, комуникационна мрежа между самите автомобили, и gps навигация, за да може да се ориентира и извън пътя...
9
0
 
0
 
! Отговори
петрол преди 14 години
Прецизна техника! Но ме съмнява дали ще е предимство. Ами, че лятото в града, мадамите ходят с миниджуп. Ако шофьор изцъкли белтъците си, на някое кръстовище, нали тази камера ще го вземе за сънливост? И ще му удари спирачките. А тези зад него, ще се изправят прави, на *** на спирачките си, от радост. Като изобретение е хитро, но дали няма и то да греши?
8
0
 
0
 
! Отговори
Жо преди 14 години
АМИ, АКО ШОФЬОРЪТ НЕ РЕАГИРА на звуковия сигнал ? Устройството трябва да спре автомобила, но как? Трябва да ви кажа, че устройства със същото предназначение, но на друг принцип, има в локомотивите на БДЖ още от 1964 година. Ако машинистът не реагира на светлинен и звуков сигнал, след 30 секунди автоматично се задейства внезапната спирачка на влака.
7
0
 
0
 
! Отговори
Варна преди 14 години
А по какви пътища точно ще се движат тия автопилотни автомобили!?!?!? То като технология ги има. Но автопилота се ориентира по каркировката на пътното платно. Което в България липсва по 95% от пътищата. ... Единствения работещ круиз-контрол по нашите пътища е този за регулиране на скоростта. Но и това е досадно, като вземем впредвид, че през 300-400 метра са сложили знак 60 или 40... Бай Ристо си направил крайпътно ханче, и вместо да има ускорителна лента - хоп - ограничение на скоростта...
6
0
 
0
 
! Отговори
ново преди 14 години
мислят камери,които да могат да отчитат на кои жени им се прави секс,ами май на всички.....
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Питай нашите в БАН тия поне нещо са свършили.:))
4
0
 
0
 
! Отговори
:))))))) преди 14 години
учените ли вече разработавата камерите?по - скоро това е новината.
3
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 14 години
ако е до 100 лева ще си монтирам една в колата
2
0
 
0
 
! Отговори
веско преди 14 години
абе тия учени по-сеериозна работа нямат ли?
1
0
 
0
 
! Отговори
Bob преди 14 години
А кога най-после ще пуснат в производство автопилотирани автомобили...?