Гривни с микрочипове ще служат като ключ и портфейл

"Сони" ще смали микрочип, за да може да се интегрира в аксесоари
17 юли 2014 17:52,
12
Гривни с микрочипове ще служат като ключ и портфейл
Снимка: Архив Reuters

В Япония в близко бъдеще ще е възможно със специална гривна с микрочипове да се взима метро, да се плаща в магазина, да се отключва входната врата или хотелската стая, да се затвори гардеробна клетка на гара или на летище, предаде АФП.

Японският гигант в областта на електрониката "Сони" обяви, че много предприятия искат от тях да смалят още безконтактния си микрочип "Фелика", за да може той да бъде интегриран в електронни аксесоари като часовници или гривни.

"Фелика" е името на полупроводника, който в Япония се използва в картите за транспорт за всички влакове и линии на метрото, картите за членство и електронните портфейли на магазините, в картите за отключване на хотелските врати, в мобилните телефони, които обединяват всички тези функции.

Достатъчно е картата или телефонът да се доближат до терминала с четящото устройство в магазина или метрото, за да бъде регистрирана сделка и съответната сума да бъде отчетена от сметката.

Пионер в тази област е картата "Суика" на компанията Джей Ар, която обхваща цялата столица. Тази година тя навършва 10 години, като вече е имала над 45 милиона ползватели. В Токио нея или еквивалента й "Пасмо", издаван от други компании, използват 9 от 10 души.

Електронните портфейли, които в Япония са много популярни, използват микрочипа "Фелика".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: гривнамикрочип
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Оруел можеше да прочете това...
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
9, всичко което сега се прави и с мобилните телефони....
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко ли струва едно мобилно четящо у-во за тия чипове?
7
2
 
2
 
! Отговори
Антисоросоид преди 9 години
Добре ли се живее при демокрацията?
6
0
 
0
 
! Отговори
биб преди 9 години
Споко,"мачо"#1Те ще те прочитат дистанционно и ще те обожават или подминават!Това работи с и без чип.Важно е какво има вътре!
5
0
 
7
 
! Отговори
7 преди 9 години
И така докато ни го турнат на *** и ни контролират(както вече се случва),още повече.Чипосват ни!Такъв им беше планът.Доста добре го усъществяват!ЗА СЪЖАЛЕНИЕ!
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Споко приятели в България така или иначе сме едно 300г на зад във времето така че не се притеснявайте до като сте живи ще си шумолите с банкнотите.
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ на микрочиповете !
2
0
 
7
 
! Отговори
sos преди 9 години
лека , по-лека нещата се случват. За всички интересуващи се youtu.be/7ydmAAOQUCc
1
2
 
16
 
! Отговори
Мачо преди 9 години
У нас тия чипове няма да са вървежни. Друго е да разгърнеш портфейла и да се надиплят ония ми ти едри зелени банкноти и мацките да се подмокрят от копнеж. За тоя итзръпнал чип на мадамите трябва да им взимам специален дистанционен фискален четец.

Спонсорирани публикации