Уокменът: Неузнаваем външен вид, но след 40 г. още го има

Първият модел TPS-L2 се появява на пазара през 1979 г.
Обновена: 12 авг 2019 07:33 | 12 авг 2019 07:32, Елка Василева
18
 Уокменът: Неузнаваем външен вид, но след 40 г. още го има
Снимка: архив, Reuters

Аудио устройството уокмен, разработено от "Сони", съществува и днес, макар че е с неузнаваем външен вид в сравнение с първите му образци - напомня смартфон с тактилен екран, памет и безжична връзка, предаде Франс прес.

Първият модел уокмен - TPS-L2, се появява на пазара през 1979 г. и включва много механични части.

"Произведен бе с толкова голяма прецизност, че се питах дали ще можем да го създадем отново в бъдеще", довери инженерът Хироаки Сато. Той е проектирал нови модели уокмени и гледа с носталгия на старите, които са представени в изложба в Токио по повод 40-годишнината от появата на устройството на пазара.

"Когато първият модел уокмен бе пуснат в продажба, учех в колеж и нямах достатъчно пари, за да го купя", си припомни Сато.

Днес въпросният модел е като антика, с място за поставяне на касета, клавиатура и бутони, които се натискат. Но за стар модел уокмен, представен като нов и неизползван, бяха платени 1,3 милиона йени (11 000 евро), т.е. близо 40 пъти по-голяма сума от едновремешната му цена.

"Не смятам, че сегашните уокмени ще могат да се използват след 40 години - отбеляза инженерът. - Аудио файл форматите ще са различни, а презареждащите батерии - неоткриваеми."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: уокмен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Уокменът е много по-стар като концепция. Реално още през 50-те години излизат възпроизвеждащи устройства с тези размери работещи на нишка и ленти. Били са доста популярни в агенциите. Цената им е била около 3000-4000 долара и са работили по 3-4 часа на запис. Но са били бая тежички по 2кг с бататериите.
13
2
 
3
 
! Отговори
Кочо преди 4 години
До АнонименЕм да то и аз съм чувал израз от типа на, знаеш ли какво хубаво Хилти си купих - Бош. Купи памперси на детето, а и доста хора използват ксерокс, макар че в България дали има 5 Ксерокса не съм сигурен. Това че всички използват някакъв термин грешно, не го прави правилен.
12
0
 
9
 
! Отговори
Недодялко преди 4 години
До МихуЕм то никой не се е родил с дрехи, ама зимата ще е малко кофти. Никой и с очила не се е родил, нека си ходим кьорави ...
11
13
 
6
 
! Отговори
Миху преди 4 години
В казармата не даваха да слушаш музика на поста, можеше, но само на плаца от уредбата. И изобщо, трябва да се забранят със закон всякакви неща дето се пъхат в ушите. Неслучайно никой не се е родил със слушалки все още-замислете се!
10
0
 
24
 
! Отговори
РУМЕО се завръща преди 4 години
Спомням си когато родителите ми ми го взеха от КОРЕКОМА.Светло син със слушалки имащи супер STEREO звук. Просто спях с него и се радвах от сърце.
9
1
 
20
 
! Отговори
Блажени са вярващите преди 4 години
... Историята обаче е малко по - друга . През 1977 г. Германския изобретател Андреас Павел живеещ в Италия регистрира серия от патенти за портативно стерео устройство и след като 2 години по късно Сони започва продажбите на абсолютно идентично устройство германеца обявява кражбата на патента и започва дела със Сони .В крайна сметка след близо 20 години съдебни дела в различни международни съдилища Сони тихичко признава кражбата и му изплаща няколко милиона евро като компенсация.
8
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По онова време светът се развиваше като луд, а ние седяхме зад кльоновете и гледахме като индианци.
7
5
 
16
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Ама теб какво те вълнува ? Сорос и без това , не ви разрешава да слушате музика на място , различно от прайд-парадите !
6
31
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
имал уокмен на AIWAУОКМЕН Е НА СОНИ БЕ!!!!!!!!рубладжиите сте тотално неграмотни
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз имам уокмен на AIWA и си го пазя като реликва, наскоро го пробвах и установих че има проблем с ремъците - бяха остарели, наложи се да поръчам нови от Китай, има обаче друг проблем - гумените валяци, дето дърпат лентата са остарели и те и са се напукали, тях не знам как да подменя. Така че подръжката на тази техника е много деликатна, иска се най-малкото човек да разбира от механика.
4
4
 
3
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
А ДАЛИ ИМА ОЩЕ УОКМЕНИ
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е то при тия телефони... Те нали от телефона направиха комбайн, само дето четка за зъби нямат тия телефони.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Walk-Man - Ходещ човек.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз го имам, бе, уокмен флашка за мп3ки, дадох 200 лева за мъника но батерията държи по 20 часа нонстоп музика а качеството е уникално.

Спонсорирани публикации