Успешно тестваха ваксина срещу COVID-19 върху макаци

Тя е защитила маймуните да не развият пневмония
15 май 2020 14:44, Петя Славова
39
Успешно тестваха ваксина срещу COVID-19 върху макаци
Снимка: БГНЕС

Учени от САЩ и Великобритания са провели успешни изпитания на експериментална ваксина срещу COVID-19 върху макаци. Тя е успяла да защити маймуните от развитието на пневмония в резултат на заразяване с коронавирус, следва от публикуваната в bioRxiv научна информация.

Според изследователите, единична доза от ваксината ChAdOx1-nCoV-19 е ефективна при предотвратяване на белодробни увреждания след впръскването на високи дози SARS-CoV-2 в организма. Проучването показва, че ваксината е защитила макаците от развитието на пневмония.

Ваксината е била тествана първоначално върху мишки, след което биолозите са решили да я изпробват върху макаци.

В хода на изследването ваксината ChAdOx1-nCoV-19 е била поставена на 6 примата с пълен набор симптоми за наличието на коронавирус. Учените изчакали животните да изработят антитела, което отнело между 14 и 28 дни. След това се опитали да заразят макаците с истински коронавирус.

Седем дни след инжектирането на вируса SARS-CoV-2, учените установили, че ваксината защитава изцяло маймуните от проникването му в белите дробове и нито една от тях не е развила патология на белите дробове или вирусна пневмония. У нито един от макаците не е бил открит антиген на коронавируса.

В документа се уточнява, че успешните изпитвания на ваксината са позволили на учените още на 23 април да започнат с първата фаза на клиничните изпитания, като до 13 май в тях са участвали повече от 1 000 доброволци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
аз така преценям преди 4 години
Мога да кажа само 1.Всички организми имат всички болести,абсолютно всички,така е живо самото тяло то се бори за да живее,това са 2 неща,едно без другото не може .Няма ли болести,тялото ще умре,болестите създават живота.ваксини максини,гледат да ни ликвидир.
31
0
 
2
 
! Отговори
Алфа макак преди 4 години
Протестирам!
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма извадка, няма що - 6 маймуни....
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТонкатаТи си фалшив. Липсва ти хумора и качествата. В Блядостан ли са те сделали?
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Английски учени са се пробали с макаци.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Защитила да не развият"... Къде изчезна езикът свещен на моите деди?
26
3
 
18
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Дайте я насам, успешно, ще я пробваме връз герберастията...Защо да страдат клетите животинчета!
25
1
 
9
 
! Отговори
макак преди 4 години
б гейтс тества ковида върху африканци сега нас ни тествате с ваксина
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Успешно тестваха ваксина срещу COVID-19 върху макаци------------А, по-конкретно???Че, то по улиците "Макаци" много, за кои по-точно става дума?
23
0
 
9
 
! Отговори
Илон Мъск преди 4 години
"В хода на изследването ваксината ChAdOx1-nCoV-19"Чудесно име, така ще кръстя братчето на X АЕ A-12
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бегай при прабаба ти!
21
4
 
9
 
! Отговори
xaxsas преди 4 години
Дрън-дрън че пляс, ухапал ме комар. На доктор съм не одил от 10 годин, тия филми кой набор треа съм за да им се връзвам, мен прабаба ми ем беше медицинска сестра, ем ме лекуваше с баене. Много станаате умни с тоо компутер. :}
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и пари да се наливат в момента, и колкото и велики умове да работят по ваксина в момента, малко хора говорят че едно клинично проучване си има технологично време, което парите не могат да купят. Аз лично не бих си сложил нещо изработено за 3-4 месеца и тествано 2. За това си има протоколи за клинични изпитвания, статистики, лекарствена безопастносто и така нататък.
19
3
 
3
 
! Отговори
До адффг преди 4 години
Малкото ти мозъче не може да разбере такива статии и е по-добре да не коментираш, че ставаш за смях. За теб са позволени коментарите само под статии отварят моловете и фитнес залите.
18
0
 
25
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Най близки от хората до макаците са от столипиново. Там трябваше да ръсят с ваксината от самолета
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откъде знаят, че неразвиването на пневмония е резултат от ваксината, след като при 96 % от хората същото се случва и без ваксина?
16
2
 
5
 
! Отговори
АБВ преди 4 години
До Истукан 9На теб плаща ли ти някой, за да изглеждаш т.., или така си роден? И в двата варианта си голям късметлия, че просто....не боли, защото иначе тебе много щеше да те боли!
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мнозинството хора на земята също не развиха пневмония и без ваксина.
14
5
 
11
 
! Отговори
Ужасен Макак преди 4 години
Сега я тествайте и върху ужасените българските макаци, дето по цял ден висят у нета и се ужасяват от ужасната пандемия, породена от ужасния китайски вирус.И дано не е много успешна и се отървем от тях най накрая.
13
0
 
11
 
! Отговори
адффг преди 4 години
Да не би макаците за разлика от хората, всички да развиват пневмония при среща с вируса ? И как така ваксината е била поставена на *** с пълен набор симптоми за наличието на коронавирус, при положения, че ваксините се поставят само ако било то човека или макака не е болен от болестта за която го ваксинират ? Това експериментален тип( неизползван никога до сега) РНК ваксина ли е ? Това същата ваксина ли е, която поставиха на плъхове и те всичките измряха ?