Без опит в такава операция: САЩ все още не знае кой е главният командир на Русия в Украйна

Всички отделни екипи действат без всеобхватен оперативен план
22 мар 2022 21:50, Нели Христова
295
Без опит в такава операция: САЩ все още не знае кой е главният командир на Русия в Украйна
Снимка: БГНЕС

Разузнаването на САЩ все още не е успяло да определи дали Русия е посочила военен командир, отговорен за ръководенето на войната в Украйна. Това твърдят множество източници, запознати с въпроса - нещо, което настоящи и бивши служители на отбраната твърдят, че вероятно е ключов фактор за очевидната тромавост и дезорганизация на руското нападение.

Без върховен командир на целия театър на място в или близо до Украйна, части от различни руски военни окръзи, действащи в различни части на Украйна, изглежда се конкурират за ресурси, вместо да координират усилията си, според двама служители на отбраната на САЩ, цитирани от CNN.

Подразделенията, участващи в различни руски офанзиви в Украйна, не са успели да се свържат, твърдят тези източници и всъщност изглежда, че действат независимо без всеобхватен оперативен план.

Изглежда, че руските сили също имат значителни проблеми с комуникацията. Войниците и командирите понякога са използвали търговски мобилни телефони и други несигурни канали, за да разговарят помежду си, което прави комуникациите им по-лесни за прихващане и помагат на Украйна да разработи цели за собствените си контраудари.

Всичко това е довело до това, което според тези източници е била разединена и на моменти хаотична операция, която изненада американските и западните служители.

"Един от принципите на войната е "единството на командването", казва военният анализатор на CNN, пенсионираният генерал-лейтенант Марк Хертлинг, бивш командир на американската армия в Европа. "Това означава, че някой трябва да отговаря като цяло – да координира пожарите, директната логистика, ангажирането на резервни сили, измерването на успеха (и неуспеха) на различни "крила" на операцията и коригиране на действията въз основа на това."

В исторически план е имало случаи, в които Русия е публикувала подобна информация, но Министерството на отбраната не е направило никакво позоваване на висш командир на операциите в Украйна и не е отговорило на искането на CNN за коментар по темата.

И макар че е възможно Русия тихомълком да е определила висш командир, който да наблюдава инвазията - дори и САЩ да не са успели да идентифицират това лице - състоянието на бойните операции би подсказвало, че "той е неспособен", според Хертлинг.

Руското нахлуване е белязано и от прекомерен брой жертви сред високопоставени руски офицери. Украинците казват, че са убили петима руски генерали през първите три седмици на войната.

"Рядкост е военен генерал да бъде убит в битка", казва пенсионираният генерал от армията на САЩ Дейвид Петреъс пред Джейк Тапър от CNN по време на Състоянието на съюза в неделя.

Полковник Сергей Сухарев, командир на елитно руско въздушно-десантно подразделение, също беше убит в битка в Украйна, съобщи в четвъртък руската регионална държавна телевизионна мрежа ГТРК Кострома.

"Изводът е, че тяхното командване и контрол са се развалили", на мнение е Петреъс.

Самият размер на инвазията само влошава нещата. Координирането на операции по фронт, който се простира над 1000 мили, изисква "широка комуникационна способност и ресурси за командване, контрол и разузнаване, които руснаците просто нямат", добавя Хертлинг.

"Не виждам, че всичко, което прави флотът, е координирано с всичко, което правят военновъздушните сили или с нещо, което правят сухопътните сили", казва пенсионираният генерал-лейтенант Бен Ходжис, друг бивш командир на американската армия в Европа, който предупреди, че няма вътрешни познания за разбирането на САЩ за командната структура на Русия.

"Руснаците са имали огромни трудности с командването и контрола по време на тази операция на всички ешелони", повтаря американски източник, запознат със ситуацията на място. Част от това може да се дължи на действия на самите украинци.

На място руските войски на терен често са били откъснати от техните висши командири, казват източници.

"Момчетата в полето излизат и имат своята цел, но нямат начин да се свържат по радиото ако нещо се обърка", казва друг източник, запознат с разузнаването, който добавя, че западните служители смятат, че това е част от причината  някои руски войски да бъдат наблюдавани да изоставят собствените си танкове и бронетранспортьори на полето и просто да се отдалечат.

Кампания в застой

Откакто Русия започна атаката си срещу Украйна на 24 февруари, тя бомбардира украинските градове с ракети и артилерия, унищожавайки апартаменти, болници и училища и оставяйки десетки загинали цивилни. Но нейното наземно нахлуване до голяма степен е спряло на фона на яростната съпротива от украинците и това, което висши служители на отбраната определиха като тактически грешки.

Въздушното пространство над Украйна остава оспорвано и Русия не успя да поеме контрола над нито един голям град, включително Киев.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза в петък пред Дон Лемън от CNN, че САЩ са "виждали редица грешки" от Русия. Москва "се бори с логистиката", допълни той, добавяйки, че не е видял доказателства за "добро използване на тактическото разузнаване", нито "интегриране на въздушния капацитет с наземна маневра".

Както настоящите служители, така и външни анализатори посочват, че въпреки че Русия е разполагала армията си в други неотдавнашни конфликти, включително в Сирия и Крим през 2014 г., тя не е опитвала нищо толкова амбициозно като пълномащабно нахлуване в голяма нация като Украйна. Това би изисквало въздушна и наземна интеграция и координирани усилия от подразделения от множество различни военни регионални окръга.

Русия ротира своите годишни военни учения между регионалните си военни окръзи, каза Ходжис, вместо да провежда вида на така наречените "съвместни" учения, които Съединените щати рутинно прилагат, за да осигурят гладка координация между различни части от разпръсналата се армия.

"Те нямат никакъв опит в това, не в такъв мащаб", казва той. "Изминаха десетилетия, откакто биха направили нещо в този мащаб. Това, което направиха в Сирия и Крим през 2014 г., е нищо в сравнение с това. Не ми се струва, че те всъщност са направили нещата по начин, който да демонстрира, че  имат общ оперативен командир“.

Разчитането на Путин на секретността

Някои служители също така предполагат, че руският президент Владимир Путин е продължил да планира цялостната операция в толкова тесен кръг в Кремъл, че много от собствените му военни командири на терен не са разбрали напълно мисията до последната минута - вероятно предотвратявайки различни оръжия на Русия военни от ефективно координиране в подготовката на инвазията.

"В оценките, които виждаме, е ясно, че някои хора от руската отбранителна страна всъщност не разбират какъв е планът на играта", каза високопоставен европейски служител в началото на февруари, само седмици преди инвазията. Служителят добави, че оценките подсказват, че служителите на отбраната смятат, че "това е много труден, който едва ли ще може да се изпълни".

Липсата на централна организация също има последици за усилията на Русия да снабдява своите сили. Москва се бори да осигури достатъчно храна, гориво и боеприпаси на войските на терен - и тъй като жертвите й се увеличават, официални лица твърдят, че има индикации, че Русия се стреми да попълни загубите си както с чуждестранни бойци, така и с съществуващи руски войски, разположени другаде.

Без командир на театъра, стратегическото разпределение на ограничени ресурси може да се окаже предизвикателство, казва Ходжис.

"Това е работата на командващия съвместните сили: да разпределя приоритетите", обяснява той. "Кой получава приоритет за гориво, боеприпаси или конкретни способности."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президентът на САЩ не знае дали е жив и се търкаля по стълбите, вие питате за командващия руските войски в Украйна. Гледайте Джо Деменцията и си правете сметката какви същества са надолу по вертикала
193
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
bulgaria da plasta samoletnite bileti na ukrainskite bejanci do usa i uk v znak na bratska pomost i solidarnost. niama nujda eu da dava pari na bg za bejancite. dostatachno e vednaga eu, usa, uk da vzema s samoleti i da transportura bejancite, da se griji za tiah v usa, eu, uk.
192
2
 
12
 
! Отговори
Бако преди 2 години
"Разузнаването на САЩ все още не знае кой е командващия на войната в Украйна". Нямам повече въпроси!
191
4
 
4
 
! Отговори
Putia преди 2 години
е командира! То е ясно! Командва от голямата бяла маса. В държава от 150 милиона, няма друг! Незаменим...руските гении нямат равни
190
5
 
18
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 2 години
Това, че САЩ не знаят кой е главнокомандващ, не значи, че такъв човек не е с опит и с умения. По-скоро значи че разузнаването на САЩ не може да открие нищо! Палячовци! Докога цяла Европа ще се дупи на трилиардните длъжници от САЩ ?
189
3
 
11
 
! Отговори
Двойна победа преди 2 години
Със 'застоя' освен качествено изчистване на неонацистката зараза, ще се спомине и зарзаноболната запдна демокрация която години наред е на ситеми от страните - донори на ресурси.
188
3
 
19
 
! Отговори
И НЕ СЕ НАУЧИХА! преди 2 години
Американците - четете историята! Ето какво казва Бисмарк по случая: "Не бъркайте флегматичността на Русия със слабост. Русите дълго запрягат, но бързо пристигат."
187
3
 
10
 
! Отговори
Кина преди 2 години
До кампания в застой Неща като отвличане на вниманието докато примката се плете неусетно около шията ...
186
15
 
7
 
! Отговори
Леле преди 2 години
Тъжно е колко много хора са си продали душичките за да слагат плюсчета и минусчета в полза на Русия по сайтовете ...Ако е възможно Путин да си ги натовари на Уазките и да си ги прибере.
185
1
 
11
 
! Отговори
кампания в застой преди 2 години
Всеки коментира как Русия не може да помръдне, колко слабо са организирани бригадите им и какви семейни проблеми имат, но... докато това "застояване" продължава световната икономическа криза се задълбочава. По този въпрос не виждам статии и научни трудове да се пишат. Вместо това четем за ***, за образцовата демокрация в Украйна и Руската импотентност.
184
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кофти разузнаване, нормално да нямат никаква информация
183
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
255 ,като се събуди отвит ли беше?Сън сънува тази пролет,тази ясна нощ-ха,ха,,,,
182
1
 
4
 
! Отговори
до 249 преди 2 години
Това на игрите на компютъра ли го видя?Я избърши цифката си от клавиатурата и сядай да си учиш уроците,***!
181
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 9-ти май украински парад на победата в масква, а путин се полюшва овесен на някой мост.
180
16
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
И Русия не знае.Руската армия прилича на квартална банда тръгнала на юруш да се бие в съседния квартал.По принцип в руска кратуна трудно протича някаква мисъл,а във военна такава е мисия невъзможна.
179
13
 
7
 
! Отговори
До всички копейки преди 2 години
Като се оплаквате толкова много от запада що не идете в Русия. Тази огромна територия, където ще можете да си мизерствате щастливи?
178
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Рядкост е военен генерал да бъде убит в битка", казват гендърите, съдейки по своята гендърска практика. Рядкост е военен генерал да бъде забелязан в маршируващите колони на военен парад на победата, но това в Русия е практика от 20 години.
177
19
 
7
 
! Отговори
А ти преди 2 години
До азА вие копейките що не идете в любимата ви Русия? Ааа там не ви харесвало, така ли?
176
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Врагът никога не трябва да бъде подценяван.
175
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Главния командир на Русия в Украйна е Путин, но той в момента е в противоатомното скривалище в Урал град Уфа. Проблем му е че не всички заповеди от бункера достигат безпроблемно до войските му в Украйна. Гадните американци му блокират секретните линии и е принуден да ползва не секретни. Това е причината толкова руски генерали да дадат фира. Не можейки да чуе височайшата заповед от Путин на личния си телефон в бронираната машина генерала излиза навън и снайпера го отстрелва.