Скандал разтресе Сърбия, лекуват наркомани с бой (видео)

Терорът става в рехабилитационен център, поддържан от църквата
23 май 2009 09:45,
96

Dnes.bg предупреждава, че видеото в текста съдържа кадри на насилие!!!

Властите в Сърбия разследват скандални случаи на насилие в рехабилитационен център, поддържан от православната църква, в който наркомани са били подлагани на физически тормоз, съобщи ВВС.

Случаят бе светкавично отразен от почти всички световни медии.

Брутален видеоматериал, публикуван в сръбското издание "Време", показва случай, в който мъж бие с лопата пациент.

Според бивш обитател на рехабилитационния център, служителите там предлагали пълно излекуване от наркоманията посредством „приятни разговори“ и бой.

Свещеникът, който управлява центъра, намиращ се край Нови Пазар, заявява, че за целта се изисква „тежка ръка“.

„Който е имал наркоман в къщата си, знае какво имам предвид“, коментира архиепископ Бранислав Перанович пред телевизия В92.

Видеото, публикувано в онлайн-изданието на списание „Време“, показва пациент, държан за ръцете, който е налаган неколкократно с лопата, а след това ритан в главата от двама мъже в спортно облекло.

Кошмарът се разиграва в стая, пълна с икони.




Според центъра побоищата, които се извършват от бивши наркомани, са необходима част от терапията и се извършват със съгласието на родителите на пациентите.

Момче, което е живяло в центъра, разказва, че понякога на пациентите им било заповядвано да образуват кръг около „някой лош“ и да наблюдават побоя, извършван от свещеници и други служители.

„Налагаха ги с прътове, лопати, юмруци, колани, всичко, което им попаднеше под ръка“, разказва бившият пациент.

Момчето допълва, че архиепископ Перанович определено „знае как да удря, тъй като ръцете му често са покрити с кръв“.

След като видеото изтече в медиите, лекари и психолози в страната побързаха да предупредят, че физическото насилие няма да помогне нито да излекува наркоманите.

Държавният съветник по човешките права Саша Янкович пък се закани да повдигне обвинения срещу центъра и аргументира решението си с думите:

„Това не е терапия. Това е криминално престъпление“. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
.
75
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Бой-й-й бой-й-й и пак бой-й-й за каяците в почивката мариз-з-з-з.Сърбите винаги са знаели как да си решават вътрешните проблеми ЕВАЛА
74
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Боя изгражда само тъпите ***, които от малки са свикнати на такова примитивно възпитание! Правите се на умни и важни тука и пичете глупости ама ако вас така ви задръстат по , ще виете на умряло и ще хленчите за пощада!
73
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Само бой явно не помага,трябва и сръбска музика
72
0
 
1
 
! Отговори
Ruslana преди 14 години
Какви ли не извращения се правят в името на Христос. А после се чудят, защо много хората се отдалечават от църквата и Бог.
71
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Ами както виждам не бият за наказание. По-скоро може наистина да има ефект на каляване на волята. Един от проблемите на младите хора е, че не срещат трудности в живота си. По-старите може би си спомнят издевателствата в казармата. Новобранците колкото се оплакваха, толкова и се гордееха с това, че носят на бой. Тъпо, но факт.
70
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
тва цирк бе ...хахаха *** симулацията
69
0
 
0
 
! Отговори
Србин преди 14 години
Ща jе српско,све jе лjeпо!...
68
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 14 години
chovek ne iska li neshto sam da postigne i da preodolee nema da uspee kolkoto i damu nabivat lopatata v gaza.pak tva za tez deto gi mlatiat tam si e 4ist mazoxizam i sam siguren 4e kogato izliazat navan pak 6tese nadrusat.az sa6to sam minal po tozi pat i sam osaznal do kakvo moje date dovedat narkoticite za radost navreme.sega samo popu6vam ot vreme na vreme:)
67
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Само бой, йебън и српско!
66
0
 
0
 
! Отговори
PK преди 14 години
Да! видяли са го чрез специална военна камера за заснемане на излюпващи се пеперуди по поречието на река тигър и ефрат, имайки също възможността да спира времето и да показва светлината как седи и не мърда. тогава всичко било вав фотони и никой не можел да различи нищо. но той пак бил размазан!!!!! чесно ЧЕСНООО!!!!!
65
0
 
0
 
! Отговори
PK преди 14 години
Да, тои е едно добро момче, което има голф двойка, но е с ендблема на каро или другуяче казано- рено. значе той има двегател от сузуки хаявтобус и развива 657809580794809конски засилки!!!! ДА ! чесно не ви лъжа братя!!!! значе голфат с лепенката на МОМО отпреде са го видяли да присича границата ни с Македония със скорост от порядекат на 4320458км в секунда!!! тои е бил толкова бъърз... толкова бърз чее.. че.. че направо е можел да се движи сас скоростта на обит галаб, който патува към египетската пирамида на , за да може да излети през вратичката му за отвъдниат свет, където имало невероятно изработени капчуци и ледени висулки, НО всичко останало имало цвета и формата на оранжев кокосов абаносов снаряд за замерване на особедни обедни конструкции заемащи формата на салата сас домати и крраставици и лимонтузу сакратено "асам тончо *** и сам коварен , да" . един пат го спрял полицая защото го засекъл да се движи с 267,74637км/ч в територията на село Перник и го глобил за каране с занижена скорост, имайки основанието че в това село минималната скорост за поддаржане е 300. и така, ако има още нещо ще го донапиша - чал за сега!!
64
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
колкото "боя" е бой, толкова и "бития" е наркоман - не го ли виждате къв е тулум? къв е тоя наркоман? с кво се друса? така като гледам, сигурно със сланина - я колчав г*з има.не моем да верим колко наивен народ има все още....
63
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
не знам за ударите с лопата, но и един удар с коляно в лицето стига да не може да стане. Сръбски вариант на кеч явно.
62
0
 
0
 
! Отговори
Илия преди 14 години
Мислите ли че който и да е човек може да стане и ходи след толкоэ удара с лопата Всичко е порнография Правим се на интересни а колкото до наркоманите трябва да ги горят живи на клада за назидание
61
0
 
0
 
! Отговори
ссссс преди 14 години
***,абсолютни ***.И това се случва в стая, пълна с икони.Понякога грешниците са по праведни от когато и да било лъжлив богослужител.Не е случайно, че това се случва в страната родина на сръбското(сръбската чалга).
60
0
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 14 години
е ако родители и пациенти са съгласни, всичко си е наред. макар че разбира се за индоктринираните с антинасилническа истерия мозъчета тоя аспект на нещата е невъзможен.
59
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
tbravo na sarbite, te lekuvat i pederrrastijata, pak s boy.
58
0
 
0
 
! Отговори
nov_ преди 14 години
[13:16:37] savkataaa каза: има много примери в житията на преподобните как са си налагали физическо насилие за умъртвяване на страста от сорта на биене с тояга по краката докато му умекнат капачките или носене на вериги цял живот такаче кожата му се е сраснала заедно с веригите или от сорта на 3г.стоене на колене върху камък ,но това са го правили сами по своя воля а тук ми се вижда малко бесовска намеса мисля че не е Богоугодно ,защото Богоугодните неща стават скрити и тайни за спасението на този който ги прави а което е от дявола става явно за посметище,самия дангалак така прави нещата ,уж Богоугодно а после ети на ще го пуснем пред медийте и така света се надсмива над духовната власт,свещеници,и владици,жалко
57
0
 
0
 
! Отговори
д-то преди 14 години
Абсолютно съм зад Айнщайн! Знам от собствен опит че никой не е застрахован и не се знае какво ще му дойде до главата, но като си се чудил какво да правиш и си започнал да се друсаш само за да видиш как е, боят изгражда. пък и един наркоман минава през много по-болезнени моменти от малко тупаник с лопата. И не само наркоманът, ами и всички около него.