Скандал разтресе Сърбия, лекуват наркомани с бой (видео)

Терорът става в рехабилитационен център, поддържан от църквата
23 май 2009 09:45,
96

Dnes.bg предупреждава, че видеото в текста съдържа кадри на насилие!!!

Властите в Сърбия разследват скандални случаи на насилие в рехабилитационен център, поддържан от православната църква, в който наркомани са били подлагани на физически тормоз, съобщи ВВС.

Случаят бе светкавично отразен от почти всички световни медии.

Брутален видеоматериал, публикуван в сръбското издание "Време", показва случай, в който мъж бие с лопата пациент.

Според бивш обитател на рехабилитационния център, служителите там предлагали пълно излекуване от наркоманията посредством „приятни разговори“ и бой.

Свещеникът, който управлява центъра, намиращ се край Нови Пазар, заявява, че за целта се изисква „тежка ръка“.

„Който е имал наркоман в къщата си, знае какво имам предвид“, коментира архиепископ Бранислав Перанович пред телевизия В92.

Видеото, публикувано в онлайн-изданието на списание „Време“, показва пациент, държан за ръцете, който е налаган неколкократно с лопата, а след това ритан в главата от двама мъже в спортно облекло.

Кошмарът се разиграва в стая, пълна с икони.




Според центъра побоищата, които се извършват от бивши наркомани, са необходима част от терапията и се извършват със съгласието на родителите на пациентите.

Момче, което е живяло в центъра, разказва, че понякога на пациентите им било заповядвано да образуват кръг около „някой лош“ и да наблюдават побоя, извършван от свещеници и други служители.

„Налагаха ги с прътове, лопати, юмруци, колани, всичко, което им попаднеше под ръка“, разказва бившият пациент.

Момчето допълва, че архиепископ Перанович определено „знае как да удря, тъй като ръцете му често са покрити с кръв“.

След като видеото изтече в медиите, лекари и психолози в страната побързаха да предупредят, че физическото насилие няма да помогне нито да излекува наркоманите.

Държавният съветник по човешките права Саша Янкович пък се закани да повдигне обвинения срещу центъра и аргументира решението си с думите:

„Това не е терапия. Това е криминално престъпление“. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Доган
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
s 6iroka dlan, trqbva da ne moe da gleda ot parjilka. tova e metoda! BRAVO NA BRATQTA SARBI! moje da ne e humanno no az sam siguren 4e raboti!
54
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
organizma se kalqva s boi. EVALA, spored men metoda e dobar a i kakto dobre vijdame, ne go bie zlobno ami "respektira6to" "vazpitatelno" - silno no polezno - taka volqta se zasilva. EVALA EVALA!!!!!
53
0
 
0
 
! Отговори
nedostoina преди 14 години
безумие в 21 век,по скоро прилича насилиника да си избива агресията и комплексите,отколкото боя да с назидателна и превъзпитателна цел!!!
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
От сърбин друго не може да се очаква!
51
0
 
1
 
! Отговори
spiderman преди 14 години
Бой бой и пак бой за наркоманите да им дойде акъла в *** глава , наркоманите са глупави хора а тва че са пристрастени толкова много към наркотиците и не могат просто така да се откажат си е едно оправдание и липса на каквато и да е воля
50
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
е бой, толкова и "бития" е наркоман - не го ли виждате къв е тулум? къв е тоя наркоман? с кво се друса? така като гледам, сигурно със сланина - я колчав г*з има.
49
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
интересно при толко удара с лопата и то с острото тоя как ходи а пък и юмруци,без кръв,айде бе,да сте чули за сценичен бой-има такива учебници за киното,и не може поне инстиктивно да не се опиташ да се запазиш
48
0
 
0
 
! Отговори
Bate Stanio Garvana преди 14 години
На кой му пука за шепа сърби? Защо по дяволите при всички световни проблеми и къде къде по-смислени и важни новини ни занимавате с проблемите на шайка сръбски мекерета.
47
0
 
1
 
! Отговори
Янка Димов преди 14 години
А за всички,които казват-да ги бият наркоманите ,те това заслужават-мога да кажа ,че никога не се знае какво ще ви поднесе живота рано или късно.Всичко това се случва и в най-добрите семейства и никой не е застрахован от подобно нещо.Познавам хора,мъже с стабилна работа,бизнес,които яко се дрогират-с амфетамини,с кокаин,с хероин...има и 40 годишни мъже,които се дрогират с хероин венозно и изнудват майките си за пари...излагация да си на 40 год. и да просиш от майка си,да крадеш лъжиците и вилиците от вас ,за да ги предадеш за жълти стотинки...или пък да се молиш на гадните *** за едната дозичка хероин..това е действителността тук във Варна...*** си продават необезпокоявани(защото полицията ги пази),а се хващат само жалките наркомани с една жалка дозичка,за която едва ли не е продал душата си за да намери пари....и полицаите са горди ,че хванали някой си с дрога...за една десятка ти образуват дело и те осъждат-за има-няма 6 лв.,ти слагат глоба от 100лв.+разноските по делото...и всичко това се плаща от нормалните данъкоплатци....а още по-реално наркомана си я купил не за 10лв.,не за 6 лв. наколкото е изчислено от полицията,а за 5 лв.!И за тези 5 лв. те съдят,а полицаите се кефят на "находката си".В скапана държава живеем,затова и наркоманите и полицаите ни са скапани.....
46
0
 
0
 
! Отговори
Айнщайн преди 14 години
Имах впредвид 41 анонимен извинявам се за фактологическата грешка.
45
0
 
0
 
! Отговори
Айнщайн преди 14 години
Мамин анонимен убавец 38.Добре организиран система жертва били.Няма да говориш общи приказки от холивудски продукции дето даскалицата се притеснява за децата в гетото.В квартала в който живея нощем само пласьори и консуматори.Там дето работя се опитват да пъплят.Знаеш ли какво се случва ако опитат?Бой зад врата и влизат бързо в системата.Аз ти давам факти мога да ти кажа и 18 пласьора за моя град.Мога да ти кажа кой е за тревата ,кое е за амфетите и кой е за коката.И какво станал ли съм жертва?Огънал ли съм се.Това че някой не може да го вдига и си мисли 4е с грам кока ще клати цяла нощ вместо да отъиде на сексолог си е негов проблем.Но когато се опразват апартаментите проблема става и за невинните.Е работния човечец длъжен ли е да търпи някой който му е посегнал на пространството без да го е канил.Ми че и комуни ми че и държавна издръжка.Ай сиктир.Като продължавам с фактите що не се заинтересуваш германските наркомани катто се видяха в чудо с тях как оправиха нещата.ДА ти кажа ли?В Сибири половин година под опеката на бивши офицери от руската армия.ХА сега познай който се прибере от там дали помисля за дрога.Много има да учите много.Ай приказвайте си по западен модел те във вашата къща ще влезат не в моята щото после без ръце ще останат и го знаят.Мислиш ли че някой смее?така че анонимнико 38 си подготви плеядата добре преди да се правиш на итересен тука.
44
0
 
0
 
! Отговори
Янка Димов преди 14 години
То нали и тука имаше такъв случай ,който завърши трагично-смърт на момчето,което бяха били.Става дума за една комуна некъде в планината или подобно!Но не е това начина,според мен ,ако няма търсене-няма да има и пласьори.Или ако държавата има адекватно решение на проблема с лечението,няма да има наркомани ,а следователно и дилъри,ще намалеят и престъпленията извършени,заради дрога!Каквото и да се прави,ако самия наркозависим не пожелае сам да се лекува-няма нищо да помогне!Това е най-лошото нещо,което може да се случи на един човек,на едно семейство...не го пожелавам и на най-големите си врагове(както се казва в поговорката),казвам го от личен опит.Тука в скапаната ни Варна(най-добрия град за живеене),докторите си правят голяма далаваера от наркоманите,с зелените рецепти много се спекулира,а с хапчетата Дехидрокодеин-още повече!Самите наркомани пък ги продават...Лоша работа ви казвам,да не си наркоман в днешно време!!!Дупе да ви е яко...
43
0
 
1
 
! Отговори
преди 14 години
*** БАЛКАНЦИ. ДОБРЕ ЧЕ НАШАТА ЦЪРКВА НЕ СЕ ЗАНИМАВА С ТАКИВА НЕЩА. НО ПО ПРИЦПИП ЦЪРКВИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ. РЕЛИГИЯТА СЪЩО.
42
0
 
0
 
! Отговори
lulu преди 14 години
Който каквото ще да ми разправя, хората още сме твърде примитивни същества.....
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Ако тебе те хване тоя с лопатата два ли сте ръсиш такива тъпизми! Наркоманите са жертва на една добре организирана система за пари. Ако трябва някой да го бият то ще е или политик или полицай или наркодилър.
40
0
 
0
 
! Отговори
just human преди 14 години
Надявам се никога да не стигнеш до там, но знай, че никога незнаеш какво ще ти поднесе живота и докъде може да стигнеш, не всички от тях са родени ***, а и се замисли ти кой си да ги съдиш?! Жалко за такива, като тебе Пешо, именно поради тая причина нямаме изградено гражданско общество, без което е невъзможно демократично управление... Насилието поражда само още насилие
39
0
 
0
 
! Отговори
djasta prasta преди 14 години
*** недни. проповедници ми били, изчадия адови.имаше преди време подобен случай с женски манастир в ирландия. сестрите кармелитки също не си поплюваха, дори мисля имаше и смъртен случай.въобще, къде е замесена религия, бягай надалече.
38
1
 
1
 
! Отговори
Айнщайн преди 14 години
Мислех да не пиша,ама от про американо настроения ми е писнало.Я да ви питам другари хуманисти!Когато една женица цял живот е събирала за телевизор видео и секция.И влезе наркомана за една пиклива доза и срине живота и .Да само за 1 час срива целия живот.Какво да кажем за тези които стоят по дискотеките и вече от няма накъде че се друсат казват на момичето до тях "опитай и ти".Какво да кажем за този който опира нож в гърлото на 10-годишно дете и казва "ще те убия" само за да му вземе парите щото тревата е скочила.Всички имаме проблеми,всички изпитваме трудности,и всички гладуваме понякога.Но защо трябва тогава да се тормозят и нормалните.По коментара ви е ясно какво ми е мнението за тези наркомани.И не ги защитавайте за толкоз години живот не съм видял пласьор да се разхожда със спринциовка по улицата и да предлага дрога на промоция.Всеки сам си го е търсил.Има една дума "естествен подбор".Малко ги биете братя сърби,малко.
37
0
 
0
 
! Отговори
GAY преди 14 години
А за *** - смъртоносни инжекции! Букет или венец искаш?