Белград: Когато не знаят чия страна да вземат, българите удрят Сърбия

Поредната антибългарска статия
6 дек 2009 14:47,
501
Белград: Когато не знаят чия страна да вземат, българите удрят Сърбия
Снимка: БГНЕС

Антибългарската истерия в Сърбия продължава и днес с нова публикация в местната преса. Ден след като официозът "Политика" публикува изпълнена с омраза и обиди антибългарска статия, днес и най-голямото седмично издание продължава темата.

Под заглавие "Когато българите не знаят къде отиват, удрят по сърбите" седмичникът "Магазин прес" публикува мненията на "историци и експерти, които доказват, че двете страни винаги са били на противоположни страни" през последните два века.

Поредната антибългарска статия е изпълнена с много обидни оценки за страната ни и груби фалшификации на историята, включително и за битката край Сливница и сръбските престъпления в Македония. Ето я и нея:

"Сръбският екип от правни експерти, който води битката за Косово на дипломатическото поле пред Международния съд в Хага остана силно разочарован от поведението на България в полза на албанската страна и прие тази позиция като част от традиционното поведение на България в ключови моменти да забива нож в гърба на Сърбия.

Според публичните декларации през последните години двете страни имат добри отношения. България призна независимостта на Косово, а според нашия правен екип, тя дори бе по-яростен защитник на независимо Косово от самите албанци.

Исторически факт е обаче, че България и по време на двете Световни войни бе на противоположната страна от тази на Сърбия, а по време на Първата световна война влезе в конфликта в най-трудния момент и блокира коридора за изтеглянето на сръбските войски и оттам се роди народната приказка: Синко, когато не знаеш на чия страна да застанеш, удари по българите, няма да сгрешиш".

Историкът Сърджан Цветкович казва, че не е никак трудно да откриеш вертикалната линия в сръбско-българската вражда, защото от края на 19 век двете страни винаги са били противници във всички войни.

"Става въпрос за идеологията на малките различия между отделните балкански народи, които се опитват да получат превес за сметка на съседите си.

България още през 1885 година по време на битката край Сливница застава на противоположната страна на Сърбия. Ние също имаме своето участие в този процес. Когато се постави въпросът за Македония, България и Сърбия влязоха във войни, и тези отношения практически продължават и до днес.

Най-тежките моменти станаха по време на Втората световна война, когато Сърбия победи по време на битката край Брегалница. Сърбия получи Македония и от тогава България се чувства ощетена.

Ако погледнем 20-ти век Сърбия и България винаги са били на противоположни страни - Сърбите винаги са били на печелившата страна, докато българите са били склонни да избират по-силната страна. И по този начин те и днес са "американският играч" и поради тази причина толкова енергично защитават независимо Косово", казва Цветкович.

Външнополитическият анализатор Братислав Грубачич твърди, че дипломацията на България е свързана само с моментните интереси на страната ни.

"България е член на ЕС и НАТО, която се опитва да намери своето място и да извлече някаква полза от това за себе си. До колкото съм запознат, в рамките на НАТО България отговаряше за отношенията с нас.

С една дума, намерението на България не бе да ни навреди с нещо, а просто тя подкрепя позицията, която преобладава в НАТО, но и в ЕС.

Нашият проблем е в това, че ние намерихме подкрепа сред страни, които потенциално имат опасности от разцепления и са географски отдалечени от нас. Те ни подкрепят на основата на принципите, но те нямат никакво влияние.

Проблемът идва от това, че независимостта на Косово се признава от Черна гора, Македония и България и ние тогава разбираме, че това има голямо значение и тежест, защото САЩ и останалите страни могат да кажат: Ето, вижте техните съседи ги признават, те познават най-добре ситуацията.

Поради тази причина нашата реакция в Хага бе толкова остра", смята Грубачич. Според него с подкрепата си за албанската позиция България застрашава външнополитическата цел на Сърбия да се превърне в най-важния политически фактор на Балканите.

"Президентът Борис Тадич и външният министър Вук Йеремич непрекъснато говорят за регионалното лидерство и очевидно виждат себе си като регионален лидер. Енергичната подкрепа на България за албанската страна сериозно поставя под въпрос тази концепция в нашата външна политика.

Ние говорим за регионално лидерство сред страните, с които до вчера воювахме. Съвсем естествена е реакцията на държавите от нашето обкръжение да не позволят Сърбия да доминира в региона и особено във време, когато сме последни в списъка за членство в ЕС", казва в заключение Грубачич.

В публикацията има отделно каре за приятелите на Сърбия в България и в него е посочен Павел Чернев, който преди време публично е скъсал знамето на Косово в София.

За премиера Бойко Борисов пише още изданието, се твърди, че имал "приятелски връзки" със Сретен Йоцич и фолкзвездата Светлана Ражнатович, по-известна като Цеца Величкович.

Dnes.bg припомня, че сръбският наркобос Сретен Йоцич, по-известен като Йоца Амстердам, бе арестуван и предаден на холандските власти по времето когато Борисов бе главен секретар на Министерството на вътрешните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


501
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
489
0
 
3
 
! Отговори
Помним Сливница! преди 5 години
Сърбе на върбе!
488
0
 
5
 
! Отговори
Ненад преди 14 години
Когато след II св. сърбите отмъкнаха от унгарците Воеводина, решиха да променят етническият състав там и започнаха да преселват цели села от Косово във Воеводина. Даже и няколко македонски села преселиха... И после се чудят защо стана така в Косово! Сами си го направиха - от лакомия и простотия... Не може с има - нема 5 млн. сърболя да доминират над целите Балкани. Мислят си, че както ни прецакаха и сърбизираха торлаците по Нишко, са хванали Мойсей за жезъла...
487
0
 
5
 
! Отговори
Николай преди 14 години
Между другото, ьората, на които толкова са им мили бракята, да се разходят по техните форуми. Ако се напънем малко езика им се разбира на едно 70%. Ще забележите в маса от тех цитират поговорката (от баба или дедо) 'ако незнаеш кои да удариш, удари българина, все има защо'. А освен 2-3 постинга, никой не се замисли, що сичките им съседи ги мразя и им "забиват нож". *** това, че ако Косово е в Сърбия, албанците които сега са 300 хил + 500 турци и босненци ще станат къде 3 мил от 8, не го мислат
486
0
 
5
 
! Отговори
Николай преди 14 години
Четох това в сръбсткото издание и паднах от смех. А по форумите им, само жлъч, нема и чуство за вина, нема и идея откъде идва нашето отношение. А и били победили на БЕгалница, това 2 дни след сключванеот на примирието де :-).
485
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Когато 'братята' сърби избиваха мюсюлмански деца и жени в, то аз в никой случай не мога да им съчувствам на сърбите, че ги преебаха и ще бъдат прееебани ! Не съм турчин и мюсюлманин! За мен като човек живеещ в 21 век е отвратиутелно престъпление да бъда избивани с хиляди хора, само заради това че са мюсюлмани !
484
0
 
1
 
! Отговори
тъпата овца преди 14 години
Ами защото политиците ни са ***,бе човек,затова!Сюлейман Паси псува православието,Пешо Коня иска латиница,сега се точат да махат пълния член,и още,и още...просто не ми се изброява!***,педофили,откровени продажници и неграмотни хитреци с дипломи-това са!И когато оня ден Йотов почина,форума се тресеше от загубата на ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРИН!Само дето никой не си спомни,че този човек подкрепяше идеята за паметник на Сюлейман паша на Шипка!Ми това е!Бъди здрав!
483
0
 
2
 
! Отговори
sollo преди 14 години
Tazi podkrepa za Kosovo e palna glupost. Ami ako nashite *** ili turci reshat da si pravqt darjavichka, pak li shte sme tolkova aktivni. I togava dali da ochakvame podkrepa ot sarbite??? ili moje bi ot makedoncite....., ili ot Kosovo moje bi????
482
0
 
0
 
! Отговори
sasa преди 14 години
Bugari u sustini imaju skoro indentican potencijalan problem sa turcima koji zive u juznom delu Bugarske. Prema zvanicnim rezultatima popisa iz 2001. u Bugarskoj zivi oko 7.900.000 stanovnika od cega je oko 83% bugara, oko 10% turaka i resto cine ostali. Nezvanicne procene su daleko uznemirujuce pogotovo ako se uzme u obzir kostantna negativna stopa nataliteta bugara i nasuprot njoj drastican porast nataliteta kod turske manjine. Na raspravi u njihovom parlamentu od pre izvesnog broja godina jedan od poslanika je izneo podatak da se u toj godini u zapadnom delu Bugarske u proteklih sest meseci nije rodilo ni jedno dete i da ako bi se taj trend nastavio za sledecih sedamdesetak godina bugari u bugarskoj bili manjina. Iz svega iznetog se namece zakljucak da aktuelna bugarska vlast se ne zalaze za interese bugarske i bugara vec ocigledno za necije tudje jer svojim podrzavanjem secesije Kosova otvara mogucnost da se u dogledno vreme isti proces sprovede i na njihovoj teritoriji to jest stvori jos jedna turska drzava koja bi samim postankom bila automatski clanica EU.
481
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
още не сме ги ударили и взеха да ревът,а ако ги ударим цял свят ще разбере как сме по-черни и от дявола
480
0
 
1
 
! Отговори
Do Tina преди 14 години
А ти мислиш ли че винаги на всяка цена трябва да има мир? Ако те тъпкат това означава ли, че за да има мир ти трябва да легнеш с някой на всяка цена само и само да създадеш мир ! (Видях последните спорове и реших да отговоря). Извинявай обаче това твойто ми прилича на послушното овчарче :))
479
0
 
4
 
! Отговори
Tina преди 14 години
Въобще не става въпрос да си връщаме. За Косово мога да проявя разбиране, защото и България е преживяла такива трагедии.Не ми отговори на въпроса обаче: Кога сърбите защитиха мира на Балканите?
478
0
 
3
 
! Отговори
Атанасов преди 14 години
Тина с това Балканско мислене той ми направи така дай да му го върна тройно до никаде няма да стигнем. Като цяло сърбите са добре настроени към българите както и обратното. Аз питам защо трябва да се изказваме толкова силно за Косово. Какво ни бърка нас Косово... защо трябва да създаваме такова напрежение за нещо което по никакъв начин не ни касае. Оправете си манталитета бе хора стига.
477
0
 
3
 
! Отговори
Tina преди 14 години
Кога сърбите защитиха мира на Балканите?
476
1
 
2
 
! Отговори
Атанасов преди 14 години
Отговора е *** защото ближем задниците на американците и на всеки друг, който има интерес на Балканите да няма силни народи и винаги да има конфликти.
475
0
 
3
 
! Отговори
Tina преди 14 години
Къде го видя този сръбски фолклор, че на мен нещо ми се губи.Ако имаш предвид Лепа Брена и Весна, уточни все пак, да не стават обърквания.Иначе много жалко, ако приравняваш нашия богат и вековен фолклор с това сръбско изкуство.
474
0
 
7
 
! Отговори
аз преди 14 години
"България още през 1885 година по време на битката край Сливница застава на противоположната страна на Сърбия".Интересно на чия страна е трябвало да застане България, след като Сърбия я е нападнала!?!?!
473
2
 
2
 
! Отговори
Атанасов преди 14 години
Не мога да разбера защо е нужно винаги първи да се набиваме в *** и да си разваляме отношенията с далеч по силни и близки до нас страни.... От какъв зор признахме първи Македония... защо признаваме Косово при положение, че имам политически мотив да не го правим. Защо признаваме една страна която е разбита от война и е далеч от нашите цели и идеали, а се караме с страна толкова близка до нас и толкова сходна с нашата.
472
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ама навремето като пътуваха свободно и заработваха немски марки , и като изкупуваха на безценица у нас кашкавала и сиренето и какво ли не , им беше добре и ни се подиграваха. Са се сетиха за Русия, за славяните и пак ние сме им виновни. А нека те самите си кажат какво беше това изкуствено СФРЮ.
471
3
 
0
 
! Отговори
Морския преди 14 години
До 466 - Ако си гледал не предубедено щеше да видиш и други неща не само мизерията.Нима в нас няма мизерия.И те и ние имаме фолклор но там се пее за любов и хубави неща от живота а при нас само негативизъм и оди за възхвала на тези които са на власт.
470
4
 
0
 
! Отговори
Сърбин преди 14 години
Малиии страх. Много сте страшни бе, дръпна ми се *** като ви чета глупостите. Само на думи можете, иначе сте тънкопишковци до един. Затова жените ви....