8.8 по Рихтер удари Чили, десетки загинали*

Огромна вълнà се стовари върху архипелага Хуан Фернандес
27 фев 2010 09:22,
314

Уплашени жители на Сантяго излязоха по улиците след труса. Снимка: БГНЕС 

Земетресение с магнитуд 8.8 по Рихтер удари Чили рано тази сутрин, близо до втория най-голям град в страната - Консепсион, където живеят около 670 000 души.

Президентът на страната Мишел Бачелет обяви извънредно положение и каза, че засега има официално потвърждение за почти 150 загинали
 
Тя допълни, че огромна вълнà е ударила архипелага Хуан Фернандес край Чили, убивайки трима души. 10 други са безследно изчезнали. Според информацията досега, щетите там са сериозни.

Още по темата
 

Жителите от крайбрежието на отдалечените Великденски острови са евакуирани.

Според специалисти, цунамито може да има разрушителен ефект върху бреговете близо до епицентъра, и да е голяма заплаха дори за по-далечните тихоокеански страни.

В Консепсион има паднали сгради, бушуват пламъци, пътищата са разрушени
Тихоокеанският център за предупреждение за цунами още сутринта обяви тревога за Чили и Перу. По-късно в предупреждението бяха включени и Колумбия, Антарктика, Панама и Коста Рика, а сега вече и Латинска Америка плюс Хавай, Япония, Русия, Филипините, Индонезия и страните от Южния Пасифик.

 

„Земетресение с такава сила има потенциала да предизвика разрушително цунами, което може да удари бреговете в близост до епицентъра за минути, а по-далечните крайбрежни ивици – за няколко часа“, обявиха веднага от Американския геофизичен институт.

В столицата Сантяго няма електричество, вода и телефонни връзки. Доста от регионалните болници са пострадали, някои от тях са евакуирани. Огромен мост, свързващ северната и южната част на Чили, бе затворен, летището в столицата също няма да работи в следващите 24 часа. 

Местни телевизии излъчиха кадри на паднали сгради в Консепсион, включително и една 15-етажна. На места в града са избухнали пожари, пътищата в града са разрушени. Хората разбиват аптеките в града, за да взимат лекарства. Из града е пълно с отломки. 

Според американския геофизичен институт, трусът е ударил в 6.34 часа сутринта гринуичко време, близо до Консепсион, който се намира на около 450 км южно от Сантяго.

Земетресението е бил усетено в доста градове в страната, както и в части от Аржентина. В Буенос Айрес са били евакуирани няколко сгради.

Няма данни за пострадали българи, сградата на посолството ни в Сантяго е цяла

До този момент са регистрирани 33 вторични труса – някои от тях със сила над 6.2 по Рихтер. Последният е с магнитуд 6.3 по Рихтер, в Аржентина. Трусът от тази сутрин е 700-800 пъти по-силен от този, който удари Хаити преди няколко седмици и уби 220 000 души. 

Според очевидци, земетресението е люляло сградите в Сантяго между 10 и 30 секунди.

Няма постъпила информация за пострадали българи след силното земетресение, съобщиха от МВнР. 

Сградата на посолството ни в Сантяго не е пострадала, служителите също не са пострадали.
   
Според информацията, с която разполага МвнР, в Чили живеят между 120 и 150 българи. В близост до района на земетресението живее една българска гражданка, с която от посолството се опитват да установят контакт, но засега безуспешно поради затруднените комуникации.

През 1960 година Чили е ударено от най-силното земетресение, регистрирано откак изобщо се води статистика за земните трусове /1900 г./.

Още по темата
Тогава 9.5 по Рихтер разрушава град Валдивия, убива 1655 души и предизвиква унищожително цунами, което достига Хавай, Япония и Филипините.

 

Снощи пък бе регистрирано земетресение с магнитуд от 7,3 по скалата на Рихтер в Тихия океан, южно от бреговете на Япония. Минути след труса местните власти разпространиха и предупреждение за опасност от цунами.

След труса в Чили, Японската метеорологична агенция също предупреди за опасност от цунами по крайбрежията на голяма част от тихоокеанските страни.

*Последно обновяване в 21.10 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
1
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 14 години
Чудно ми е, кой ЦЕРН е виновен за следните земетресения: Чирпанско от 1928 г. - ок. 6.9, Поповица пак 1928 г. - 7.1, и още много, много само тук, в България, регистрирани от началото на века. А в Румъния, а в Гърция? Да разширим ли малко географията из континента и към Азия? Или според видни, де да знам, психопати може би, земетресенията се появяват като явление, след първата копка на ЦЕРН или най-малко, след като бялата раса стъпва на Американския континент...?
202
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Слушай ме внимателно, няма да повтарям! Никак не труден за решаване твоят проблем: Отваряш устата, вземаш хапчето - *** го и пиеш вода. И готово.
201
4
 
3
 
! Отговори
2112 преди 14 години
2112 Идееееееее
200
6
 
7
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
Вместо да чукате на дърво и да съчувствате на хората, ръсите простотии на поразия за конспирации, оръжия, извънземни може би.Спрете малко филмите на Майкъл Мур и книгите на Дан Браун и се огледайте. Това е природа - непредсказуема е. И преди е имало земетресения над 7 по Рихтер, и сега има и пак ще има.
199
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
е именно де. така и вълкът сит, и агнето цяло.
198
1
 
0
 
! Отговори
do 207 преди 14 години
Paluvai kolkoto si iska6 s tazi glupa4ka... Daje non stop paluvai s neq,za da nqma vreme da vliza po forumite. Tolkova maloumno sa6testvo kato neq, prosto nqma......
197
9
 
1
 
! Отговори
Прогрес преди 14 години
Аз, призовавам учените от ЦЕРН и уж тайните проекти и научни опите да проявят малко целомъдрие.Ако наистина има такова нещо да предупреждават както през 50-те год.,че ще има пореден опит ,та хората да излизат на безопасно място .Слез резултата ще преценят колко милиарда да се отпуснат та да си построят стабилни сгради.Хем вълкът сит,хем агнето ще е цяло.,а науката ще пее и ще вързваТака,че има изход.Трябва само да се престрашат господата,ако има такова таинство.В името на прогреса не съдят.
196
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тединка, теб от няколко месеца те засичам тука. бих искал да попалувам с теб. е може преди това нещо кафе или нещо такова и да обсъдим разни работи. явно имаш позиции по доста въпроси. би ми било приятно да чуя твоите мнения по тях.
195
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
сам го каза - няма човешка технология.време е американското правителство да разсекрети архивите и да признае пред света за срещите с извънземни през 50-те години на миналия век. време да признаят за сключения съюз между САЩ и сивите.
194
2
 
1
 
! Отговори
Anti tedinkaa преди 14 години
Пачaврo пpоcта, пaк ли ръcиш биceри..?!
193
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Щом падна президентския дворец, смяяяяяятай!
192
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Основният фактор в Хаити беше лошото строителство, а не силата на труса (който не е слаб, но е около 800 пъти по-слаб от този в Чили сега)
191
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ало, има ли психиатри тука, приберете ги тези откачалки от форумите. Никой не е длъжен да им чете лудите мисли. Съберете ги да си обсъждат на закрито световните конспирации, аман от луди.
190
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ехххххххххх, малко оставало до 9, язъкккккккккккк!
189
2
 
11
 
! Отговори
667 преди 14 години
Ъм... хора, това е земетресение - т.е. включва милиарди тонове полутечна земна маса на дълбочина, до която една сонда не можем да изпратим, камо ли експлозив. Друго, че цялата ядрена продукция на света не може да причини трус с такъв магнитуд, ако ще да се събере накуп и гръмне всичката едновременно.Накратко, няма човешка технология, способна на такова разрушение. Недейте да търсите кого да обвинявате и да сочите с пръст, ами проучете малко геология, малко балистика...
188
6
 
4
 
! Отговори
м преди 14 години
Земетресението в Хаити - с технологията на ТеслаКолосалното унищожително земетресение в Хаити може да е най-голямото военно престъпление
187
0
 
8
 
! Отговори
до тединкаа преди 14 години
По-добре сив живот и скука, отколкото такова "развлечение"
186
3
 
2
 
! Отговори
1 преди 14 години
прочетете миналия брой на вестник Строго Секретно както и новия брой и ще разберете за какво става дума
185
21
 
4
 
! Отговори
tedinkaa преди 14 години
Ееее, какви работи ставали по света. Пък в България, нищо. Скучна държава
184
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
za6toto sinko tova e purvo opit, a sled tova idva vreme na okon4atelnoto re6enie. razbira6 li mom4e?