Мъжът, който предотврати Трета световна война

Станислав Петров имал минути, за да вземе най-важното решение на XX век
22 апр 2010 20:05,
294
Мъжът, който предотврати Трета световна война
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През септември 1983 година съветската система за ранно предупреждение докладва за изстрелването на американска ядрена ракета. Началото на апокалипсиса или фалшива тревога? Полковник Станислав Петров има минути, за да вземе най-важното решение на XX век.
 
„Небето – казва пред Der Spiegel Станислав Петров, 70-годишен, син на съветски военен пилот, полковник от военновъздушните сили, спасител на света в пенсия, – небето е пълно с изненади“.

Като тогава, когато небето се опитало да го измами, но Петров се измъкнал, не се оставил да бъде заслепен.

През 1983 година Студената война е в кулминацията си. Съветският съюз от средата на 70-те разполага с 400 ракети от типа СС-20. Две трети от тях са насочени към Западна Европа – срещу цели като Лондон, Париж, Бон.

Всяка ракета има експлозивна мощ от един мегатон – петдесет пъти повече от тази на "Fat Man", атомната бомба, пусната над Нагазаки през 1945 година.

Западът реагира на съветските СС-20 с въоръжаване и поставя в Европа ракети "Пършинг".

Във Вашингтон скиптъра държи Роналд Рейгън, 40-ият президент на САЩ иска да сложи СССР – „Империята на злото“, на колене в надпреварата във въоръжаването.

Настроението е нагорещено, Москва е в постоянно очакване на изненадващо нападение от САЩ. Съветският ръководител Юрий Андропов е убеден, че Америка планира да удари първа.

Още като шеф на съветските тайни служби е започнал специална операция за това – сътрудници на КГБ надничат от 1981 година по 24 часа в административните сгради в големите градове на Запада.

Работа на високопоставени чиновници в извънработно време, светещи прозорци в учреждения през нощта, увеличаване на писмата, пристигащи по пощата или масово купуване на хранителни стоки се приемали като знак за тревога. Всичко това можело да са признаци на подготовка за нападение.

Ами ако беше тъп военен...

Къде работи полковник Петров – за това семейството му нямало и представа. Съпругата Раиса и двете деца не задавали въпроси.

На 25 септември 1983 година Петров тръгва на работа. В 20,00 часа започва смяната му в „Серпухов-15“. Мястото, на около 90 километра южно от Москва, не е отбелязано на географските карти. Затворен град, изграден около база на военновъздушните сили. Тук се намира централата на сателитната система за предупреждение „Око“. Тук работи полковник Петров.

Очите на 200 служители се насочват към Петров
Макар да има ранг офицер, Петров е цивилен, дипломиран инженер. „Светът може да се радва, че в онази нощ аз бях оперативен дежурен, а не някой тъп военен“, казва Петров днес.

Може би някой военен щеше да вземе друго решение, точно по устав и сигурно грешно. Петров обаче се доверил на чувството си.

Възможностите на системата за ранно предупреждение „Око“ по онова време са ограничени. Нейните сателити можели да засекат удар с ядрено оръжие около десет минути преди класическите радари, но „Око“ не можела да предотврати удара, да прихване ракетите.

Но пък ответният удар можел да бъде нанесен по-рано, отколкото, ако се разчита на радарите. Десетки милиони хора от страната на врага биха загинали няколко минути по-рано. В логиката на Студената война това имало значение.

След като американците първи въвели система за ранно предупреждение, СССР работел трескаво да ги изравни. От 1972 година в „Серпухов-15“ израстват антените на „Око“, Петров е там от самото начало. Той прави компютърните програми и пише упътването за използването на новата система. За Петров това била работата, за която винаги е мечтал. „Бях толкова щастлив, като разбрах, че ще се занимавам с Космоса“.

Но в онази септемврийска нощ осъщественият сън се превръща в кошмар. Малко преди полунощ сирените започват да вият, на 30-метровия екран пред Петров започват да светят червените букви на СТАРТ. Системата е регистрирала изстрелването на ядрена ракета от американска база. Сателитът "Космос 1382", който от една година е над Земята, съобщава за началото на Апокалипсиса. Остават 25 минути до взрива някъде в Русия.

В контролната зала на „Серпухов-15“ очите на 200 служители се насочват към полковник Петров.

Мисли за чаена лъжичка

Нападение с ядрено оръжие по онова време не само изглежда възможно, а даже много вероятно. Наскоро съветските шпиони са научили за планирано мащабно учение на НАТО, което трябвало да започне в края на ноември и щяло да симулира ядрена война. За нервните съветски ръководители това било доказателство за подготовка на Запада за нападение.

Колко нервни са били пръстите на копчето, показва свалянето на южнокорейски пътнически самолет няколко дни по-рано. Погрешка самолетът на корейските авиолинии навлиза в руското въздушно пространство. Москва не се двоуми дълго и вдига военните самолети. Загиват 269 души.

Петров обаче остава спокоен. Става от пулта си. Всичките му подчинени трябва да го виждат, сега не е време за паника и той вика: „Седнете! Продължавайте да работите“.

В този момент Петров не мисли нито за милионите възможни жертви, нито за семейството си. Мисли за чаена лъжичка: никой не изгребва кофа с чаена лъжичка, казва си той тихо – никой в САЩ няма да атакува СССР с единични ракети. Атака с атомно оръжие ще бъде започната с унищожителната сила на стотици ракети едновременно. Така са го учили.

"Ние сме по-умни от компютрите"

„Само че в този момент, естествено, не бях сигурен“, спомня си Петров. 

Тогава Петров се обажда на началниците си и рапортува: „Това е фалшива тревога“. Когато оставя слушалката, сирените започват да вият отново: "Космос 1382" съобщава за втора изстреляна ракета, а малко по-късно идват сигнали за още три.

Системите в „Серпухов-15“ не съобщават за грешка. Въпреки това Петров се съмнява в гигантските компютри, които тихо бръмчат в 16 шкафа. „Ние сме по-умни от компютрите. Ние сме ги измислили“.

Никога светът не е бил толкова близо до атомно унищожение, колкото в онази нощ, разказва Брус Блиър, американски експерт по разоръжаването и директор на World Security Institute:

„Ако е било информирано за удар, висшето съветско ръководство, понеже е трябвало да вземе решение за минути, щеше да вземе решение за ответен удар“.

Андропов, който по това време вече управлявал от болничното легло, е щял да натисне „червеното копче“ и да нанесе истински ядрен удар върху САЩ.

През 1983 година Spiegel публикува изчисления какво би означавала ядрена война за света: около 5000 ядрени бойни глави ще се изсипят над най-населените области в Северна Америка, Европа и Азия. 1124 града, практически всички населени места с повече от 100 хиляди жители, ще бъдат изтрити от земята. Учени от Кембридж изчисляват броя на потенциалните жертви: 750 милиона загинали, 340 милиона ранени.
 
Но благодарение на Станислав Петров не се стига дотам. Няколко минути по-късно радарната система потвърждава неговата преценка. Било е фалшива тревога. Предполага се, че рядко срещаща се рефлексия на слънчева светлина от облаците е заблудила съветската система за ранно предупреждение, сателитът "Космос 1382" е регистрирал лъча като изстрелване на ракета.

И нито дума за онази нощ

Полковник Петров никога не разказал на жена си Раиса за онази нощ. Случаят трябвало да се пази в тайна. Едва през 1989 година генерал-полковник Юрий Вотинцев, по онова време началник на Петров, разкрива случката в интервю. Раиса обаче била починала година по-рано от рак.

Днес Петров живее във Фрязино, до Москва. Живее самотно. Старият полковник е закачил парче от карта на звездното небе на стената в кухнята, точно до икона на Богородица. „Все още нещо спира дъха ми, когато погледна Космоса“.

Не получава орден, а порицание

За геройската си постъпка тогава Петров не получава орден, а порицание – забравил да запише в служебната книга наблюденията си, докато сирените виели.

Почестите идват по-късно – от класовия враг. След като случката става известна, благодарни американци и западноевропейци започват да затрупват с писма къщата във Фрязино. Една англичанка изпраща пакет кафе, американец – учебници по английски, а холивудската звезда Кевин Костнър – 500 долара.

В Ню Йорк Петров е удостоен с „Награда на гражданите на света“. „Мъжът, който спаси света“ го наричат вестниците зад океана.

„Вярвайте ми – казва Петров, – не съм герой. Просто си вършех работата“. Така го вижда той. Останалата част от света знае: той предпази човечеството от ядрен ад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
3
 
4
 
! Отговори
za 286 преди 13 години
Не е зле да вземеш пример от Ленка, осера..ни са отвсякъде, но са патриоти. Между другото всички бивши империи - САЩ, Англия, Франция са така. Аз лично не позволявам на параноични рускини , неграмотни *** и европейски *** да унижават страната ми. Но не всеки има достойнство............
280
2
 
7
 
! Отговори
Земята преди 13 години
"Ядрена война между САЩ и СССР, би била пълен крах за човечеството."Нъцц, в статията пише 750 милиона загинали - останалите 5 милиарда са си кукуряк! То ако човечеството можеше да се избие толкова лесно, вече щяхме да сме се отървали поне от комарите отдавна. Планетата е огромна спрямо човешките животинки - те просто си придават важност от време на време.
279
2
 
12
 
! Отговори
Пустиняк преди 13 години
интересна статия. Човек може да извлече поука от нея! Но не и дечковците, които си мислят, че това е игра на войници.Ядрена война между САЩ и СССР, би била пълен крах за човечеството. Американци, руснаци, българи, новогвинейци......За щастие има разумни хора, които осъзнават това навреме! Засега!
278
10
 
9
 
! Отговори
ALLIGATOR преди 13 години
и още нещо , руснак от параноя не страда това е ясно за всеки затова бъркаш малко , от параноя страдат единствено щатите особено когато чуят -русите идат е тогава да видиш параноя
277
8
 
4
 
! Отговори
ALLIGATOR преди 13 години
не знам освен такива като тебе тук в България да страдат от тази болест , и още нещо няма руснак страдащ от това , а що се отнася до това какво мисли за страната ни , извинявай, е и аз да съм, и аз ще мисля така , колкото и да ми е наприятно .... но господинчо, истината боли нали а такива като тебе не са готови да я приемат и знаеш ли защо , защото ти самият не си виновен че този човек мисли така , виновни са тия горе с всичките си действия през изминалите години
276
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Интересно мнение - да приемаш параноята на руснаците за нормална, що не прочетеш какво мисли за страната ни тоз руски ***......... патриотизма се мери с любовта към собствената страна , другарю, не към Русия/САЩ
275
7
 
3
 
! Отговори
ALLIGATOR преди 13 години
Виждам г-н Петров яко се е намесил в тази тема и ми е смешно и се кефя ..... как една жена / Ленка / Ви направи за смях на тема оръжие и оръжейни системи , прогнилите мозъци на някой "холивудски актьори" тук даже споделиха че американците били обърнали войната , наистина ли сте тотално изкукуригали и са ви промили мозъците , по темата що се отнася това не е един единствен случай по онова време , имало е адски много такива моменти и от двете страни , така че тази статия тук мирише и то много
274
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ленка картечарката пак е на амбразурата.................. а бе сигурен съм, че не е жена, а пенсиониран пропоршчик от Витяз :) да бе прочела статията ли вместо да ни занимава с комплекса си за величие ?
273
11
 
5
 
! Отговори
Ленка преди 13 години
Сега като знаете, че ПРО може използва като нападателно може запитате ваши политици дали и те знаят за тази функция? Защо мислите Турция и Гърция отказали ПРО? Защото много хубаво бъдеш минеша? Само ви шашкат с Иран, колко лесни манипулиране сте...?..
272
7
 
3
 
! Отговори
Ленка преди 13 години
Никъде не служила, до 2-ри клас учила в Б-я, в емоционален план имам невероятни спомени от ранно детсво....после в Руси. В 3-ти клас учили слагаме противогази, а в седми първи изпит по стрелба с пистолет и автомат, после отменили военно обучение за момичета. Тук ПРО коментира усилено и война в Грузии, така че зная, а и няма информационно затъмнение като при вас.
271
6
 
4
 
! Отговори
Ленка преди 13 години
Ха..ха..сержант значи, аз вече писала, че вещица на около 1294 години, живея в непроходими гори и изобретила елексира вечен живот. Аз какво виновна, че български младежи в информационно затъмнение и неактивни, ако познавате Русия щяхте знаете за наши младежки организации и сайти, интересуващи от политологии. Чула за български младежи екологическа защита, пак добре. Аз за защита Русия интересувам. Няма благодарите за предоставена информация?
270
2
 
2
 
! Отговори
Сержант Динков преди 13 години
Разплакан изкрещях БРАВО!Българското правителство трябва да направи полковник Станислав Петров почетен гражданин на България,защото ако не беше този хладнокръвен руснак нямаше да има България!Бих му целунал десницата,ако имах възможност,аз,който работех по това време като пощальон на телеграми.А бях почти ослепен магистър инженер.Динков
269
9
 
6
 
! Отговори
русонедолюб преди 13 години
"САЩ ги е спасил???? и как ????"Ми виж как напредваха към Берлин с американски шермъни и доджовете с катюшите и виж как немските панцери нямаха нафта и снаряди от сринатата от американски бомбардировки германска индустрия и ще ти стане ясно кой обърна войната.
268
5
 
6
 
! Отговори
za 275 преди 13 години
Таз Ленка разбира от всичко - самолети , ракети, ПРО и пр. ..........дали е жена или пенсиониран старшина се питам аз ? Таз вечер си наруших принципа да не споря с *** и съжалявам .........лека
267
7
 
6
 
! Отговори
петров преди 13 години
Това, че руснаците лъжете света, представяйки нападателните си оръжия за отбранителни е само във минус на Русия. Нормалните хора за това и не ви вярват. Аз, "неукия", съм служил, и то с руско оръжие. А, ти, къде служи, моля???
266
4
 
6
 
! Отговори
петров преди 13 години
Сетих се за един много стар виц по повод логиката на Ленка. Това обяснява начина на мислене. В съветския завод за самовари имени Ленин дошло време да пенсионират бригадира Семьон Семьонич. И какво да му подарят естествено, самовар. Разчустван Семьонич с обърнал към колегите си: Скъпи колеги. От 40 години работя тук, в съветския завод за самовари. Изнесъл съм купища части за това време, но никога не можах да сглобя самовар. Или се получаваше лека картещница, или РПГ, или Калащник. Така че блаодаря би за подаръка. Самовар у дома нямах.
265
2
 
8
 
! Отговори
От България с преди 13 години
любоФ : няма как да е велика една страна, ако е населена с *** .............. ............ добре че познавам и нормални руснаци, иначе нямаше да има разлика между тебе и недоучен американски *** ....
264
6
 
3
 
! Отговори
Ленка преди 13 години
Ключови думи"Морской бой у берегов Грузии" може намерите и в youtube. Брр..трябва влезе рускиня да ви научи кое оръжие какво и вие едни мъжее..:))) вижте как наш кораб обстрелва грузински с ПВО ракети. Лека нощ.
263
6
 
3
 
! Отговори
Ленка преди 13 години
Ха..ха..но вие много зле във военен аспект, оо..всяка ПВО /ПРОможе бъде настроено удря земни цели, така бил ударен със зенитна ракетна система грузински кораб по време конфликта от руски, но с пренастроено ПВО системи-качили го и във ваш vibox.7. Гледайте морски бой и вижте. ПРО също може бъде пренастроено удря земни цели...уффф..каква досада..да говориш с неуки.
262
4
 
4
 
! Отговори
петров преди 13 години
" ПРО /ракети могат нападат земни целли и с ядрени глави/" 'айдеееее!Отиде коня в ряката! Болен мозък! ПРО - Противо Ракетна ОТБРАНА !!!!! А, мен ме "лъжеха" в армията, че имало отбранителни и нападателни гранати / оръжия/! Явно, руската "таварищ" е служила по-добре от мен. Може да прави от отбранителни, нападателни ръчни гранати . Евала!!! ПП Ако и с тенджерите бяха толкова добри ...