До 9 месеца нужни за стабилизиране на "Фукушима 1"

От авариралите реактори продължава да изтича радиация
Обновена: 17 апр 2011 10:23 | 17 апр 2011 10:22,
46
До 9 месеца нужни за стабилизиране на "Фукушима 1"
Авариралата АЕЦ "Фукушима 1". Снимка: БТА

Компанията ТЕПКО съобщи, че ще са нужни около 3 месеца за постепенно намаляване на равнището на изтичащата радиация и общо между 6 и 9 месеца за стабилизиране на реакторите в авариралата АЕЦ "Фукушима 1", съобщи АФП.

Още по темата
На пресконференция президентът на компанията, оператор на централата, Цунехиса Кацумата каза, че тя е изработила план от две фази за справяне с кризата, за да могат жителите на евакуираните райони да се върнат по домовете си.

През първата фаза от три месеца компанията се надява да възстанови функционирането на системите за охлаждане на вътрешните части на реакторите и на басейните с отработено гориво и така да намали нивото на радиация, а три до шест месеца след това да постави изтичането на радиоактивни материали под контрол и окончателно да приведе реакторите до безопасно "студено" състояние.

Атомната централа беше повредена от катастрофалното земетресение с магнитуд 9 и последвалото цунами на 11 март, които доведоха до изключване на охладителните системи, причиниха пожари, експлозии и изтичане на радиоактивни материали в околната среда.

От авариралите реактори продължава да изтича радиация, докато компанията полага усилия да стабилизира функциите им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ей Петре ако не бяха тези `лакоми жълтури` ти нямаше да седиш сега и да се радваш на Компютър а щеше да си същия Абориген какъвто си и сега де щом така говориш за Японците!! виш са какъв си *** тръгнал да говори за света я си стой у мишата дупка и не се показвай ***!!
44
2
 
0
 
! Отговори
Атом ?? преди 13 години
Повтарям на Американците им трябваха 6 години за да се справят с Три Майл Айлънд през 1979 година ,когато имаше подобен проблем с Реактора и проблемната активна зона ....
43
6
 
3
 
! Отговори
Петре преди 13 години
Удариха Чернобил в земята . Лакоми жълтури .
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
tiq qponcite mn zle na4i 9 meseca te 6e ni e...m.....a do togava na vsi4ki
41
1
 
1
 
! Отговори
Bo до IAEA преди 13 години
И няма да са 15 000 тона бетон на тях разбирачо. Ще са над тях нали правиш разлика? Тва не е попара да сипваш в паницата сичко накуп. Сега кажи че и ще ги разбъркат накрая и фъна ще е пълен.Ако конструкцията е предвидена да удържи 8 степен и нагоре няма просто така да падне дори и при силно земетресение.Кажи ми сега ако стане още едно земетресение което е катастрофално какво ще стане? Не е ли по опасна тази полуразрушена ситуация в която се намират в момента.А и саркофага няма да стане за ден..
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А ако все пак се случи земетресение достатъчно мощно за да разбие и тази защита тогава тази централа ще е един дребен проблем на фона на десетките други..
39
1
 
1
 
! Отговори
do IAEA преди 13 години
Кажи какво ще стане? Особено ако нещата са конструирани да издържат на 8++ степен. Или викаш по-добре е да им пускат цветни соли за вана и да гледат теча. И така вече месец? И да го чакат да изстине.. Кажи ми експерте ще остане ли океан след тези гениални действия? Какво става когато горивото се разтопи и се отложи в мястото предвидено за това ? Ще ти подскажа- намира се на 10- ина метра под земята и представлява басейн от бетон достатъчно голям за да поеме и охлади стопилката.
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
PRAVOSLAVIETO E NEPOBEDIMO , KAKVOTO I DA RUGAETE !
37
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
BUDIZMA E STRAWNA I NECHOVEWKA SEKTA ! NE RUGAITE PRAVOSLAVIETO ! S IAPONIA E SVARWENO !!!
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
какво Против Буда имаш бе Прасе Православно? Мамка ти Еврейска............
35
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до *** с Латиницата аве ти си за Лудницата ве *** как можеш да плюеш Японците ве Еврейско Изчадие? ако не бяха Японците ся нямаше да имаш Компютър ве Мишкар Еврейски ай ходи си у Йерусалим и не се обаждай ЕВРЕЙСКИ *** ТАКЪВ!!
34
2
 
4
 
! Отговори
AIKI преди 13 години
Абе, господин "знаещ една дума", по-древна и широко-разпространена философия там е шинтоизма. Но, дори това няма значение, защото така или иначе ТЕ работят без да мрънкат, а в по-голямата част от света - мрънкат без да работят. Всъщност, японците или будистите плюеш? Я да се връщаш в час по родинознание и да не говориш повече глупости, че ще има пет-пет и Баба Меца. Любов и безсмъртие на всички :)
33
6
 
2
 
! Отговори
KRIMENA ST ZAG преди 13 години
Do Elena nomer 13 - Prinudih sa da ti prasna idin (-) i 6tom ptidpu4ita6 naj-groznata istina etu tiq - Ti si negramotnica-pi6i sa iZto4nik, an e iSto4nik!!!
32
13
 
3
 
! Отговори
" VELIKITE IAP преди 13 години
" VELIKITE IAPONZI " WTE SASIPAT PLANETATA ! BUDISTI SA I NE IM PUKA ZA CHOVEWKIA JIVOT !
31
1
 
2
 
! Отговори
IAEA преди 13 години
До 14: Google -> гайгеров брояч -> вторият резултатАман от мързели...
30
2
 
7
 
! Отговори
IAEA преди 13 години
До 10 и 19: Драги Bo, ще спреш ли да говориш глупости най-накрая? Съзнаваш малоумието на предложението, което правиш? Да почнели да строят саркофаг...Ти добре ли си? Съзнаваш ли, че има 3 реактора, които трябва непрекъснато да се охлажадат, за да не се стопят ядрата напълно? Съзнаваш ли какво ще стане, ако просто се излеят 15 хиляди тона върху тях, без реакторите да са приведени до безопасно "студено" състояние и след това последва друго земетресение?Аман от простотия по тия форуми...
29
3
 
7
 
! Отговори
DO 26 преди 13 години
DO 26 ! TI SE PREKLANAW PRED IZKUSTVENO SAZDADENA IKONOMICHESKA SILA ! VIDAHME GI SEGA KOLKO STRUVAT ------------------------------------------------- CHUDAT SE KAKVO DA PRAVAT , A I NE TARSAT POMOWT !!!
28
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
IAPONIA ===== BEZHABERIE , LUTANE , IDIOTWTINA !!! NE IM PUKA ZA NAWIA JIVOT !!!
27
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
IAPONIA E NAKAZANA ZA ZLODEANIATA SI ! DORI SEGA IAPONIA PRODALJAVA DA NEHAE ZA RADIAZIATA , KOIATO IDVA I NASAM !
26
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ако не бяха Японците вие щяхте да си технически Инвалиди!!