Русия ще може да отхвърля решения на международни съдилища

Конституционният съд ще преценява дали противоречат на конституцията
15 дек 2015 15:30, Елка Василева
75
Русия ще може да отхвърля решения на международни съдилища
Снимка: архив, Reuters

Президентът Владимир Путин подписа закон, позволяващ на Русия да отхвърля решения на международни съдилища, включително на Европейския съд за правата на човека, предаде ДПА, цитирайки руски медии.

Законът, приет този месец от парламента, дава правото на Конституционния съд на Русия да не приема решения на чужди съдилища, ако те противоречат на конституцията, съобщават медиите.

Миналата година Европейският съд за правата на човека в Страсбург нареди Русия да плати близо 2 милиарда евро като обезщетение на бившите собственици на руската петролна компания Юкос.

Руското правителство ликвидира Юкос в началото на 2000-те години, след като хвърли шефа й Михаил Ходорковски в затвора по обвинения, които според негови привърженици са повдигнати, за да се пресекат политическите му амбиции. Ходорковски прекара повече от десет години в затвора.

Новият закон, който според мнозина е начин Русия да не изплати компенсациите заради Юкос, може да накърни доверието към нея като страна по международни договори, отбелязва ДПА.

Русия е подписала през 1998 г. Европейската конвенция за правата на човека и е длъжна да изпълнява решенията на съда в Страсбург, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
2
 
! Отговори
firefighter преди 7 години
Правилно Nologo,никакво плащане,откъде накъде!Спазват международното право само,когато им е изгодно!
60
1
 
5
 
! Отговори
Nologo преди 7 години
Ми тогава да вземем да не им платим тези 600 милиона дет им дължим по международно арбитражно дело, като са толкова отворени.
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво, Боби, разбираш ги нещата! Респект.
58
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Пешко 60 продАуу какъв СРАМ за мен ЗАБРАВИХ УКРАЙНАОрганизира Майдана на Украйна и като се почва ...
57
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Пешко 60 прод2012 Йордания, ЧАД2013 Мали(помощ на Франция), Сомалия, Северна/Южна Кореа, Либия2014 Уганда, Ирак завръщане за запазване на ХАмериканските инвестиции, Йемен2015 Камерун, ИРАН(морски инцидент)Да не забравим Войната срещу ИДИЛВсе още има Части в АФГАНИСТАН...
56
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Пешко 60"Виждането на ХАмерика е РЕАЛНОТО" според теб.Добре бре ПЕШКО БРЕ ЧЕТИ от как са се пръкнали(обявили независимост и те както КРИМ) освен няколко години по времето на изолционализма на Рузвелт в първите му два мандата ХАмерика не е спряла да воюва. И то не по границите си само а ГЛОБАЛНО по целия свят.По време на нобеловия Лауреат за МИР ОИЗМАМА ХАмерика се набърка в колко конфликта?2008 Помага на Грузия2009 Пакистан дрони2010 Иемен, Ирак изтегляне,2011 Либия, Уганда2012 Сирия
55
3
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Пешко 61Санкциите за които говорим не са от ООН, А санкциите са ЛИЧНО РЕШЕНИЕ на Всяка ОТДЕЛНА СТРАНА (Включително и България). Точно за това контра санкциите на РФ са насочени само и единствено към страните които са наложили санкции към нея не към всички страни по азбучен ред.
54
3
 
10
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Пешко 61Парламента на автономната област КРИМ след НЕЗАКОННИЯ преврат в КИЕВ решава да се отдели от Украйна и прави декларация за независимост. Насрочва референдум. След това на базата на референдума ОБЯВЯВА НЕЗАВИСИМОСТ. След това подава молба да се присъедини към РФ и след ратификация от думата и Кримския парламент съединението е ФАКТ.Пита се ПЕШКО БРЕ ЧЕТИ как така Русия е нарушила ЦЯЛОСТНОСТТА на УКРАЙНА. КРИМ е извън Украйна и е НЕЗАВИСИМА когато субекта РФ се включва Юридически.
53
1
 
6
 
! Отговори
констатация преди 8 години
Нашите *** $ тип свалиха IQ-то до 30 ... тъжно!
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При тия евро*йски :) санкции всяка нация трябва да е луда просто да търпи и да спазва измислени правила защитаващи наказващия...
51
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия е подписала през 1998 г. Европейската конвенция за правата на човека и е длъжна да изпълнява решенията на съда в Страсбург++++Сега решила да не ги спазва. Тоест, подписите на Русия под международни споразумения имат давност 12 години най много.
50
10
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До БобиСанкции бяха наложени поради нарушаване на международното право, както и на договор, подписан от самата Русия за ненарушаване целостта на Украйна.
49
7
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен до Пешко, ФАЩ не са ми симпатични, не знам защо стане ли дума Русия какви са, опонентите веднага започват "ама ФАЩ това онова". Ако следваме реториката на разни съветофили, според която Русия имала имперска гледна точка (исторически), в което нямало нищо лошо, то ФАЩ също имат право на имперска гледна точка и политическо месианство (демократизиране напред-назад). В много случаи не им се получава, но ако не друго, американското виждане е реалното - зависи от практика, не от идеологи
48
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След разговора с Лавров и докато чака да му дойде реда за среща с Владимир Путин, Кери обикаля магазините по улица Арбат в Москва. Не само се блещи като невидял, но купува сувенири и подаръци за Коледа.
47
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тия *** станаха по смешни и от северна корея
46
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 55Специфицирай модели и освен това специфицирай с какъв пълнител. Освен това скорострелността е отречена като НАЙ-ВАЖЕН показател за стрелковото оръжие още по времето на втората световна война.
45
7
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Пешко 50Санкции се налагат от някой срещу РФ. Някой не купува / продава / доставя определени неща на РФ. Рашките нищо не могат а и не правят нищо в повечето случаи. Да винаги могат да въведат собствени Санкции но те важат само и единствено за територията на РФ и субектите от РФ.
44
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До ПешкоДавам ти пример. Руски партньор по някакъв местен закон те финтира за нещо. Няма смисъл да го съдиш по местния закон той си е в правотоАз отивам и се жалвам в международен съд Съда може ли да осъди Русия или Руския партньорЗависи как съм формулирал иска сиАко е чисто икономически се гледа къде е сключен договораЗа това едни се съдят в Европа други в Щат Ню Йорк, Трети в Щат МасачузецПравата на Човека е друго но Конституцията има приоритет Казах ти за арабитеБурката е забранен у на
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПешкоПримера със спортистите въобще не ти се получи, няма нищо общо все пак ако откажат да платят глоба към съответната "федерация" (спортна) ще спрат да членуват в нея, а това точно едва ли ще го искат. А и без тази промяна не могат да ги задължат да платят ако искат да си прекратят членството ;)
42
8
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 52, Да, всички са врагове на добрата миролюбива Русия, на която само от време навреме отпускарите ходят да воюват по чужди държави. Време е Вовата да издигне отново стената и да забрани отровната дрога Кока Кола