Полското опълчение - против Русия ли ще е то?

Силите за самоотбрана ще се попълват с местни доброволци
6 юни 2016 18:00, Елка Василева
168
Полското опълчение - против Русия ли ще е то?
Снимка: архив, Reuters

Полша възстановява войските за териториална отбрана и разчита през септември те да наброяват 35 000 души.

Както заяви министърът на отбраната Антони Мачеревич на конференция на военно-патриотични организации в град Оструда, вече са разпределени ключовите командни постове в тези сили.

Силите за самоотбрана ще се попълват с доброволци от местното население, членуващи във военно-патриотични сдружения. Те ще получават заплата, пише Павел Аксьонов, Би Би Си, руска редакция.

В Полша действат няколко организации, обединени в асоциация "Стрелец". Те се представят за продължители на традицията на военно-патриотичния "Стрелкови съюз", създаден през 1910 г. в Лвов.

Всяко от 16-те полски воеводства ще получи по една бригада от силите за териториална отбрана. В централното Мазовецко воеводство - най-голямо и най-гъстонаселено, ще бъдат формирани две бригади.

"Хибридна война"

Гжегож Квашняк - съветник на полския министър на отбраната, който ще отговаря за новите сили, обясни създаването им със заплахата от "хибридна война". По думите му сили от този род са най-подходящи за отговор на подобни предизвикателства.

Той изобщо не спомена Русия, но тактиката, за която става дума, се свързва именно с политиката на Кремъл към Източна Украйна (през април той спомена за опасност откъм Русия).

"Хибридна война" се нарича конфликт, страните в който използват и обикновена военна сила, и нередовни формирования, освен това широко прилагат кибернетични, информационни и други нестандартни методи за водене на война, включително партизанска тактика и терористични акции.

Подобни войни често се водят тайно, без да се обявяват официално, и в много държави се налага убеждението, че Русия използва тази тактика към Украйна.

Сега полските власти, включително военното командване, разглеждат руската военна дейност по западното направление като подготовка за военен конфликт с източноевропейските страни, включително Полша. Москва разполага войски в своя Западен военен окръг и обвинява страните от НАТО, че тъкмо те готвят война.

При все това формирования за териториална самоотбрана ще се създават на първо място в източните воеводства, разположени по-близо до Русия.

Защо има нужда от милиции?

Някогашната Полската народна република имаше сили за териториална отбрана, натоварени с функциите на вътрешни войски, а в състава им бяха включени и граничните войски. Тези сили бяха разпуснати през 1989 г.

През последните години в Полша се заговори за възможността да бъдат възстановени, но концепцията, широко дискутирана в печата и експертната общност, предвиждаше да са различни по характер от войските, съществували в Полша през студената война.

Според тази концепция силите за териториална отбрана са необходими с оглед на по-оперативно и по-гъвкаво реагиране на твърде широк кръг от заплахи - от терористични акции и други насилствени действия до природни или техногенни катастрофи.

Формированията от този вид са ценни като по-тясно свързани с местните граждански власти, независещи толкова силно от скованата и тромава армейска структура, колкото редовните армейски части.

Тези формирования обаче получават армейска подготовка и са напълно боеспособни, за да може да се използват при военен конфликт. Такива части може най-малкото ефикасно да изпълняват охранителни и други второстепенни функции във военни и граждански обекти, да поддържат реда в ситуации, с които не може да се справи полицията, а няма възможност да се потърси армейска подкрепа.

Действащите в Полша към днешна дата военизирани организации ще участват в маневрите "Анаконда-2016", организирани на полска земя от 7 до 17 юни, заедно с войскови контингенти на редица страни от НАТО.

Какви надежди вдъхва армията

При все това Полша наред с останалите членки на НАТО в последно време полага дейни усилия, за да повиши боеспособността на въоръжените си сили. Причина са влошените отношения с Русия.

В сравнение с другите държави от Източна Европа Полша се откроява с доста боеспособна стохилядна армия и с разходите за военни нужди - два процента от БВП (ангажимент, който са поели всички страни от алианса, но не всички го изпълняват).

През 2015 г. Полша прие амбициозна десетгодишна програма за модернизация на въоръжените сили на стойност 42 милиарда евро. Като изпълнители в тази програма вече действат водещи европейски и американски производители на оръжия.

Тя предвижда модернизация на системите за противоракетна отбрана, бойните хеликоптери, подводниците, бронираната техника и безпилотните летателни апарати. Често пъти става дума за комплекси, приети на въоръжение от полската армия още по съветско време.

Превъоръжаването обхваща на първо място противоракетната отбрана. Преди година зам.-министър на отбраната на Полша заяви, че след приключването му полската система за ПРО ще може да се справя с руските балистични ракети "Искандер".

Но при възможния според Варшава конфликт с Москва Полша няма да разчита само на своите въоръжени сили.

Както заяви на 1 юни министър Мачеревич, на срещата на НАТО във Варшава през юли ще бъде обявено официално разполагането на четири бойни батальонни групи от алианса в Полша, Естония, Латвия и Литва.

Противопоставянето

Мачеревич призна, че един батальон в постоянна готовност няма да повиши отбранителната способност на полските войски дотам, че да възпре руските сили. Нито пък има такава задача.

"Това са челни сили, които заедно с армиите на страните, където са разположени, ще могат да спрат агресия за времето, необходимо на алианса, за да организира своите структури и сили и да защити страната участничка", цитира печатът негови думи.

До момента НАТО признаваше, че при военен конфликт ще изгуби известни територии и ще се наложи да ги отвоюва. Сега - благодарение на допълнителните сили, алиансът разчита да отстоява позициите си, отбеляза министърът.

През последните месеци Русия започна да разполага по западното оперативно направление нови сили и да организира учения, изтълкувани в балтийските страни като признак, че може да подготвя инвазия.

През януари 2016 г. се разбра, че Русия ще формира в Западния военен окръг три нови дивизии като допълнение към бъдещата танкова армия, създавана в същия регион.

Москва впрочем настоява, че: първо, това оперативно направление е било най-слабо защитено през последните години и това просто трябва да се поправи, и второ, днес то трябва спешно да бъде укрепено още повече тъкмо заради активните усилия на НАТО.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доста пари се наливат в платена пропаганда. Русия никого няма да напада! НАТО се приближава до границите им, а те ще направят всичко възможно да се защитят. Третополовите натовци трябва да са сигурни, че това не им е Кънтър страйк, нито неуките афганистански селяци, а първокласна армия и ще има доста пълни памперси :D
82
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 97 Кой кого напада? На теб да не ти е направена лоботомия? ***-лерчето не се задоволи с Крим, но иска и част от източна Украйна. Ами в Кавказ? Сега усилено дрънка с оръжие в Прибалтика? Само това не ти ли стига? А кой е нападнал Русия????
81
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ха- ха- ха Те не са русофили, а най-обикновени п-одлоги на фашисткото джудже.
80
12
 
11
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 8 години
Поляците били такива, пък полякините, онакива. Абе, русофили, остана ли народ, който да не мразите? Ще се разболеете от злоба.
79
10
 
9
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Трябва и в България да организираме такова опълчение против путеноиди и руски васали.
78
8
 
9
 
! Отговори
сопата преди 8 години
чедата на активните бандити от времето на комунизма пак си отвориха чекмеджето ! Радвайте се че сте живи ,Че не постъпиха с вас както простаците ,убийци както постъпиха с поляците в катинската гора Осъзнайте се малки нагли бандитчета за пари и служби!!!
77
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А вазелин раздадоха ли им или руснаците ще ги оправят на сухо?Това поляците са много *** народ. Мислят се за голяма работа, но са пълен въздух под налягане. Мъжете им са повечето обратни, а жените им се плющят много яко. И пият, като за последно. Жулят водка и бира до несвяс. Не разбирам само, какво се руснаците са им криви, като руснаците са им дали толкова много територии след ВСВ. Натовците се въоръжават и изграждат военни бази по границата с Русия и после руснаците били агресори.Логика?!
76
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова голяма е Полша сега благодарение на СССР,който след войната даде на Полша цялата Изто4на Прусия-изконна немска територия.Вярно-Лвов,който е полски го дадоха на Украйна,но той е малък в сравнение с голямата Изто4на Прусия.На Украйна освен Лвов Хрус4ов даде 4исто руския Крим-ей така административно.Така 4е и Полша и Украйна сега са големи държави благодарение на Русия,но както се вижда-храни ку4е да те лае!
75
7
 
5
 
! Отговори
men преди 8 години
на тези юдейски пианки паляците да им натресат 3 милиона паките да им оправят незадоволените кобили и бозавия тен. тръгнали да се репчат. това са хората извършили истински геноцид над прусаците и нанесли се на тяхната бащина земя. хора държали с векове роби в солените си мини и с болни амбиции да са туркия на централна европа. гадна *** нация. в кофите и руснаците и германците да делят женките и земята. а с алкохолизма са по зле и от руснаците.
74
5
 
3
 
! Отговори
Дрън дрън дрън дрън преди 8 години
Чудите се какво да пишете, а пропускате двете най-важни неща:1. Хората намират начин да създадат някакви формирования, които да могат да действат и като военни, и като паравоенни. Само ние си питаме ушите и гледаме как момчетата ни се израждат в льохмани.2. След около половин век южната граница на полския етнос ще е на Дунава. От векове са в сандвич между Русия и Германия, но се разрастват. И възможната посока на това разрастване е само една - на юг. Не може да пренебрегваме това.
73
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевела все още ли не се е записал..
72
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руската заплаха, хибридни войни, войни и отвоюванена територии...теа съвсем да изтрещели...Наместо да създават психози и напрежение по-добре да се молят война в европа отново да няма, защото 100 процента ще бъде термоядрена.Не съм нито русофоб нито фил, но обектвно погледнато конвенционалните сили на русия са твърде малки, това нарушава баланса и е предпоставка за използването на яо при евентуален конфликт.
71
10
 
18
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Поляците винаги са били нещастни продажници и винаги са зависели от Русия. Страхът при тях се превръща в параноя. Изглеждат ми жалки и нещастни.
70
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Станой от АхелойЧети повече - клането си е дело на нацистите, които "намерили" по-късно останките до Смоленск... и извикали Червения кръст да види "съветските зверства"!? Хитлеристи да викат Червен кръст?!? След 90-та година корумпирани руснаци фалшифицират документи и приписват клането на... Червената армия, която през 45-та спасява от газовите камери всички поляци! Скалъпена версия, целяща частична реабилитация на зверствата на немците през 2-та световна!
69
18
 
11
 
! Отговори
Българин преди 8 години
БРАВО ПОЛСКИ БРАТЯ!
68
8
 
18
 
! Отговори
Така е преди 8 години
Май не е трябвало през 45-та години Червената армия да ги освобождава от нацистите, а да остави неблагодарните поляци Хитлер да ги изпържи в концентрационните лагери, които са били най-много точно на тяхна територия...
67
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от НАТО съвсем се побъркаха. Непрекъснато нарушават договореностите като изграждат нови и нови бази около Русия и викат ли викат НАПАДАТ НИИИИИКой кого напада?Чак пък сега се готвят и за партизанска война. Побъркани хора
66
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние тук в Европа ще се изпобием и ще я поднесем на тепсия на Африканци и Мюсюлмани.
65
3
 
27
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
олигофренията не ходи по дървета ,а по натовците!
64
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой няма реално да умира за англосаксонските подли интереси. Колкото и да насъскват поляците за пушечно месо срещу Русия, този път руснаците ще бият директно по бойните полета на англосаксонските земи. Спасение от могъщите северни руси хипербореи няма да има. Негросаксония е обречена.