Почина Цветан Тодоров - философът, роден в България

От десетилетия живееше във Франция, казваше, че е българин и французин
Обновена: 7 фев 2017 17:27 | 7 фев 2017 17:20,
25
Почина Цветан Тодоров - философът, роден в България
Снимка: Уикипедия

Почина Цветан Тодоров, големият философ от български произход, който от десетилетия живее във Франция.

Новината съобщи италианският вестник "Република", цитиран от "24 часа".

77-годишният Цветан Тодоров е смятан за един от най-големите интелектуалци на съвремието ни.

Той е роден в България и прекарва тук първите 23 години от живота си. След това се установява трайно във Франция.

Заминава за Париж през 1963 г. като стипендиант. През 1966 г. защитава докторска дисертация под ръководството на известния френски философ Ролан Барт.

В интервю за български вестник през 2008 г. Цветан Тодоров се самоопределя като българин и французин.

Цветан Тодоров е известен като литературен критик и теоретик, неговите философски изследвания за самоопределянето са от голямо значение за антропологията и социологията.

Въпросът за собствената и чуждата културна идентичност е една от важните теми в дебатите на съвременната антропология.

Сред издадените му и на български книги са “Поетика на прозата“, “Въведение във фантастичната литература“, “Завладяването на Америка. Въпросът за Другия“ и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кажи ми кой те награждава и ще кажа какъв си. Бях в Алжир 60-те, баща ми бе лекар. Невероятна мизерия извън два-три града. 1957-1960 културните французи са избили около 1 000 000 алжирци по тяхна сметка/1 500 000 по сметка на алжирците/ Какъв философ, какви пет лева - отявлен антикомунист, агент и верен слуга на френските олигарси.
20
2
 
2
 
! Отговори
до 22 преди 7 години
Имаш ли представа каква щеше да е съдбата му тук? И какъв щеше да е достъпът му до световната научна литература?Случайно попаднах на честване в памет на негова ученичка /наричам така българка, която е работила под негово ръководство, но не е избягала от България/.От спомените на колегите й разбрах, че у нас е била буквално разтерзавана от малограмотни колежки-партийни активистки, за чиято простотия разказваха вицове. Чрез тормоз успели да я поболеят, починала рано.Сега я честват като голям учен
19
7
 
4
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 7 години
Само комунистически агенти можеха през 1963 г. да заминат за Париж като стипендианти.
18
1
 
12
 
! Отговори
ноне преди 7 години
Прочети някоя от книгите му после вземи решение ..
17
13
 
5
 
! Отговори
снайпера преди 7 години
Последно българин ли е или французин, не за друго, но трябва да знам една или две ракии да изпия за негово здраве!?
16
1
 
9
 
! Отговори
@ 15 преди 7 години
Абе ти *** ли си какъв си?!?! Не знам даже как си запомнил имената на тези хора, но те винаги са подчертавали българския си произход, въпреки проблемите, които им е създавала държавата преди промените.
15
3
 
11
 
! Отговори
ноне преди 7 години
Това са лъжи и измислени факти Цветан Тодоров никога не е афиширал че не е българин. Ти си просто невеж и неук член на българското селячество.
14
3
 
18
 
! Отговори
До: 12 преди 7 години
Неграмотнико, за явно тебе България само те е хранила, ама второто е пропуснала. Никой не е длъжен на държавата, още по-малко на такава като нашата. Обикновено човек не го храни държавата, а родителите му. Същото се отнася и до образованието - парите идват от данъците на същите тези родители. Така че, хайде не хленчи за клетата държава. Още по-малко за тази от 1963г. Бог да прости Цветан Тодоров. Дано има достойни наследници, за да не се размием съвсем като индентичност.
13
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цветан Тодоров, Юлия Кръстева, Христо Явашев ("Кристо")...все "българи", афиширали десетилетия наред как не са българи, а французи. Писали със злоба срещу зобствената си родина. Да си гният в чуждата земя, тук няма кой да си спомня за тях.
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ми е интересно как през 1963 година ще замине степендиант във франция? Те по онова врме до Петрич при баба Ванга не пускаха без открит лист! А за да го вземш този лист те проучваха зо 9-то колено кой си какъв си и защо си! Явно е бил наше момче На Високопоставена личност от висшият каскетски ешалон. Баща ми му е набор и когато е искал да продължи образованието си извън бг са му казали неможе! Ами няма да може като не е бил член на БКП. Само хора на БКП излизаха навън!
11
2
 
23
 
! Отговори
none преди 7 години
Като ви чета коментарите разбирам защо такива хора напускат страната. Жалко е че човек който е постигнал толкова много в живота си е толкова малко познат в собствената си родина.
10
2
 
7
 
! Отговори
Свидетел преди 7 години
А Стефан Цанев остана и пишеше за партията ,какъв предател значи .
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Заминава за Париж през 1963 г. като стипендиант."---Простичко казано. Решава момчето и заминава. 1963 година. Дребен детайл в биографията му.
8
2
 
7
 
! Отговори
Щ.Младши преди 7 години
Инак се прекланяме пред паметта на великия ни сънародник,и повече не пишете за какъв се е самоопределял че излиза като злословие от ваша страна- името,рожденото място и външния му вид достатъчно красноречиво показват какъв е,а другото вие може да сте си го измислили!
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бог да го прости!
6
3
 
7
 
! Отговори
Щ.Младши преди 7 години
Самоопределянето не се прави така,както го правят днес: него го прави Господа а не ние. Ако Бог те е родил Българин в семейството на Българи- ти СИ Българин без значение какво гражданство имаш. Ако единия ти родител е Българин както е с повечето "македонци" във Вардарско- ти отново СИ Българин без значение какъв е другия ти родител,стига да не е негроид или китаец.
5
0
 
2
 
! Отговори
до до е преди 7 години
Искаше да кажеш честен ,нали ...........Да живее безмисления си животец отдаден на ДС и МВР. Като не го бива за друго да мрънка ,малко е досаден обаче тоя Цанев.
4
1
 
3
 
! Отговори
до е преди 7 години
Е как за какво ,има задача човека,да унищожи и последния четен българин .
3
2
 
4
 
! Отговори
Викнкл /до 2 преди 7 години
Ти нали си се самоопределил....Къфтие проблемата?
2
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как така да чета книги от някой който има проблеми със самоопределянетo, това е eдна абсурдност която и Виктор Франкл не може да реши.