Руският газ по "Ямал-Европа" тече в обратна посока трети пореден ден

Това допълнително нагнетява напрежение на европейските пазари
23 дек 2021 11:13, Елка Василева
102
Руският газ по "Ямал-Европа" тече в обратна посока трети пореден ден
Снимка: архив, БГНЕС

Руският газ по тръбопровода "Ямал-Европа", който е основният маршрут на синьо гориво от Русия за Западна Европа, и днес тече реверсивно, което се случва за трети пореден ден, предаде Ройтерс, като се позова на данни от германския мрежови оператор "Газкейд" (Gascade).

Още по темата

Обратното движение на газа допълнително нагнетява напрежение на европейските пазари, където цените достигнаха рекордни стойности.

Макар и това да се случва във време на политическо напрежение между Москва и Запада заради Украйна, Русия твърди, че реверсивното движение няма политически мотиви.

Същевременно два големи германски потребители посочиха, че "Газпром" изпълнява задълженията си, но не уточниха откъде пристига горивото, което те ползват. Руската компания не е запазила капацитет по "Ямал-Европа" за днес, сочат аукционни данни.

Данни от измервателната станция Малнов на германско-полската граница днес сутринта показваха, че газ тече от Германия към Полша с обем от 1 180,000 киловатчаса на час и се очаква да остане на това ниво през целия ден.

Данни от словашкия оператор "ЕУстрийм" (Eustream) пък показват, че количеството руски газ през Украйна към Словакия през граничен пункт Велке Капушани е намаляло до 722 666 мегаватчаса при 898 385 мегаватчаса в сряда.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Германците *** целия ЕС.Нали са моторът .Ха Ха
74
2
 
10
 
! Отговори
Ханс преди 2 години
Ще ви оправи мисленето на всички фашаги Путин. Блъскаите пак санкции.
73
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на газа на борсата днес рязко спадна с 20% до 1600$, след като флотилия от 30 бр. газовози с американски газ се насочват към Европа .
72
1
 
15
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Т.н.реверс на газа е на практика чиста спекула,подгряваща уверличението на цената на газа .Помислете само- германска фирма получава от Газпром газ по дългосрочен договор на цена от 250 до 450 долара за 1000 куб.м.но вместо да изразходва целия газ в Германия връща физически или виртуално част от този газ в Полша...но вече по спотови цени 1500 - 2000 долара за 1000 куб.м!?Така в Германия възниква повишено търсене и цената се качва!А после руснаците били лоши!
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досега Полша получаваше една част(около 3 млрд м3)от обема газ чрез "виртуален реверс", т е. чрез директен отбор на газ от тръбпровода за Германия. В случая обаче сега реверсът не е на ужким, а физически от Германия. Иначе Полша ползва повече от 7млрд м3 руски газ, има подписани контрактни доставки отГазпром за януари.
70
1
 
9
 
! Отговори
ЗАЩО НАОБРАТНО? преди 2 години
Поляците и Укропитеците нали винаги са искали демократична западна газ? Сега вече я имат!
69
0
 
13
 
! Отговори
прав си частично преди 2 години
До Анонимен 89: Независими са от Русия, но стават зависими от Германия! И малко да те светна: Германска компания която е дъщерно дружество на Газпром внася тази руска газ от Германия в Полша и *** и им я продава на цена от 2220 евро днес за 1000 куб. м. Познай каква ще бъде цената утре? А през следващата година? Да им е честито на фашистите! В съседен Беларус на Лукашенко газта му струва 178 евро за 1000 кум. м. не само днес но и утре и през цялата следваща година.
68
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газът тръгна в обратна посока. Край на зависимостта на Полша и Украйна от Русия. Празнуваме независимостта на Полша и Украйна от руския газ.
67
8
 
17
 
! Отговори
ww преди 2 години
когато си държите американец в къщи трябва да знаете и да сте нащрек винаги забиват ножа в гърба неочаквано те са като арабите даже и по лоши
66
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия си точи от Северен поток 2 и не плаща такси за транзит на Васалите си Полша и Украйна. Васалите Полша и Украйна вече ще плащат транзитни такси на Господаря си Германия. Така трябва. Оплаквания за скъп газ и за скъпи такси вече няма да има.
65
5
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 години
ТЪ ПИ РУСИЯ И ГЕРМАНИЯ ЗАЩО НАРЕКОХА ТРЪБАТА : "САВЕРЕН ПОТОК -2 " ????? МОЖЕХА ДА ГО ЗАПИШАТ КАТО : "СЕВЕРЕН ПОТОК -1 РЕЗЕРВ " !?!?!?!?!?
64
4
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До Анонимен/79"въглищата ще станат алтернатива" - ти от про'стите въглищни миньори, фенове на тик'вата ли си?
63
3
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
От 6 до 9 ноември 2021 тръбата Ямал-Европа е била затворена, поради липса на поръчки. Полша заявява, че няма проблем.Сегашната ситуация си е същата, а шумотевицата е слаб'оумна пропаганда за европеидните про'стаци.
62
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българин европеецМога да ви уверя, че Украйна се е сражавала срещу фашистите през Втората световна, докато България е била съюзник с тях. Българи -фашисти е по-резонно от украински фашисти. Това важи и за вас- вие също сте фашист !
61
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
просто трябва да се задраска смешното парижко споразумение и въглищата ще станат алтернатива на момента при цена 10 пъти по-ниска от газа на ***. Лошото е, че има мн. меки китки в ЕП, които няма да предприемат тази логична стъпка.
60
2
 
7
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Тази зима ще бъде върхово изпитание за химическата и металургична промишлености в целия Запад.Какъвто и да е резултатът от това ,може да се каже ,че ударът ще бъде много тежък и възстановяването на някои производства напр.на пластмаса гранулат може да отнеме мин-една година!?
59
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Междодругото, покрай тази криза с газа, много големци в немската политика намазаха от баницата с акции в Газпром и т.н.
58
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото повече Путин се опитва да дуе мускули, толкова повече отслабва позицията на Русия.
57
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газовата криза и огромното повишение на цената е благодарение на дебелите чиновници в Брюксел, които изкараха газа на борсата, вместо да запазят плановото разпределение. Е, да, цените веднага намаляха с няколко процента за няколко месеца, но след това пазарите полудяха и глупавото решение на Брюксел вкара в жестока криза потребителите на стария континент и производството става все по-неконкурентно способно и в крайна сметка икономиките в ЕС ще рухнат... Ето до това ни води управлението на ЕС.
56
3
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Началото на Ноември за 3 дни става същото, по същите причини. Поляците официално казват, че няма проблем.Сега, това че ЕС са бедни и нямат пари да си напълнят газовите хранилища, а зимата е студена, не би трябвало да е проблем на Русия.