Британците пред колапс, животът е поскъпнал рекордно

Инфлация, скъпа енергия и тежки данъци "изтръскват джобовете"
30 дек 2021 12:31, Петя Славова
85
Британците пред колапс, животът е поскъпнал рекордно
Снимка: БГНЕС

Британците са изправени пред колапс заради поскъпването на живота. Средно поне 1200 паунда няма да достигат на семействата, за да си плащат консумативите и храната, предупреждават експерти.

Нарастващата инфлация, нарастващите цени на енергията и по-тежките данъци ще изтръскат и последните монети от джоба на обикновените британци. Отделно от това, вноските за националното осигуряване скочиха с 1.25 процентни пункта. В същото време експертите очакват пик на инфлацията през пролетта от 6%, което ще е допълнителен шок за домакинствата, предава БГНЕС.

Говорителят на лейбъристите Джонатан Ашуърт каза пред Sky News, че вината за това е на консервативното правителство. "Работещите хора, семействата, пенсионерите са изправени пред опустошителна криза на разходите за живот. Това е защото сме имали 11 години икономически провал на торите. Сега имаме нисък растеж и висока данъчна икономика. Това означава, че сметките за парно скачат, цените в магазините се покачват, защото имаме инфлация, която също подкопава спестяванията и пенсиите, има повишени данъци, заплатите се топят, което означава, че семействата се борят да свържат двата края, дори когато работят денонощно", допълни Ашуърт.

Според изчисления на НПО-та в страната горната граница на сметките за енергия се очаква да се повиши с около £500 годишно. Тези допълнителни разходи ще засегнат непропорционално семейства с ниски доходи, които харчат повече от доходите си за енергия.

До края на 2024 г. реалните заплати ще бъдат със 740 британски лири годишно по-ниски, отколкото ако пандемията не беше настъпила. Миналия месец стана ясно, че индексът на инфлацията на потребителските цени се е увеличил до 5,1% през ноември от 4,2% през октомври.

Говорител на правителството съобщи, че то е предприело "решителни действия" на стойност 4,2 милиарда британски лири, за да помогне на семействата.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости на бекапета, живеем си още по добре след Брексита! Гладът е в територията на чалгата!
71
4
 
1
 
! Отговори
До джони уокър преди 2 години
С 3,5к на месец е все по-трудно и по-трудно. В западна европа за 4-членно смейство трябват мин 7к за да има и за жилище и за децата и за колата и да остане и малко за всеки случай. В София е същото но в левове. Живота е скъп навсякъде. И тва всичкото само да ти кажа че ми чудно как ти стигат парите.
70
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
То па щот в ЕС цените и осигуровките не скочиха с 6-10+%...
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами и брат живее в Бристол,такива апокалиптични неща няма.Кой пише тъпни всеки час
68
1
 
11
 
! Отговори
453ae преди 2 години
както винаги, пишете небивалици.Живея в UK, всичко е нормално....престанете с глупостите си....
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как така, нали имало голям ръст на цените на имотите?
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Великобритания спешно има нужда от една вайна някъде по света. Вече никой не пише за Афганистан, Сирия, Ирак. Там настъпи мир и екстремистите бяха унищожени. В Сирия може би вече строят наново унищожените градове от Великобритания и САЩ, но никой не съобщава в западните вестници.
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами, печатайте пари като турците и плащайте. Британската лира ще стане като турската лира. Българите ще отиват да си пазарят на Пикадили съркъс евтинджос бокллуци.
64
0
 
4
 
! Отговори
Бре преди 2 години
Ква била работата. Точно се зарадвах на заглавието, но не мога да разбера оти моичките не сакат да се връщат. Гладна кокошка, просо сънува.
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да, имаме пълни магазини, но файда като 30% от населението нямат възможност да си напазаруват от тях.Камо ли да отидат да се "кефят" по курортите... Виж, за кръчмите пари винаги ще се намерят
62
6
 
3
 
! Отговори
Махмурлията преди 2 години
До Джони УокърДжони, великите британци въобще не ме интересуват. Техни си проблеми, ние си имаме пълни магазини, заведенията работят, скиорите се кефят, и никой не му дреме за това какво става в UK.
61
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех Брекзит, Брекзит, слънце в очите на британеца, мечта в мозъка на уелшмена, най-новата любов на великата империя! Да не вземе да се окаже, че се оcpaxa? Викаха те "ши са майнем от ивропата и тия 30 млрд дету им давами ши нъ упрайът". После икономиката им се сви с 600 млрд и "ни съ упраихъ". Кой можеше да предположи? Така де освен всички дето се смяхме дружно?
60
0
 
9
 
! Отговори
pasito преди 2 години
Само да спомена, че ДДС на тока е 5% , а на основните храни е 0%.
59
0
 
9
 
! Отговори
Erick USB преди 2 години
Моя шеф като ми каза че ще има промяна в парите ,му рекох че е рвдно след като всичко поскъпва. А той ми вика редно ,редно ама не е редно
58
0
 
5
 
! Отговори
Erick USB преди 2 години
То при нас вае едно не е???
57
3
 
22
 
! Отговори
Джони Уокър преди 2 години
Ама верно ли ? Аууу каква трагедия.Те верно че от английското енерго ме предупредиха че покачват цените с около 1.2%... Газ за 40 паунда и ток за 35 паунда спокойно стига за цял месец , и така е от години.При моята заплата от 1800 и на жена ми към 1650 не виждам повод за паника.Абе как е в България със сметките за ток и газ?А цената на хляба? Ами олио... мляко...? АНГЛИЧАНИТЕ НЕ ГИ МИСЛЕТЕ,ОГЛЕДАЙТЕ СЕ ОКОЛО СЕБЕ СИ. Май някой се опитва да ви манипулира със статии за "страховити" цени.
56
2
 
3
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Да отиват във фермите да бачкат
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като не ядат мусака - така ще е!По-лошото е, че у нас някои хорица не могат и мусака да си позволят да хапнат поради бедност!
54
1
 
5
 
! Отговори
До51 преди 2 години
Еш па ти? На кой доставчик си, че плащаш 21 паунда за ток и газ на месец? Също живея в двустаен,доставчика ми е Октупус, и са ми фиксирани 40 паунда на месец ( след нова година скача на 48 ).На Бритиш газ и ЕОН цените са горе долу по х1.5. Та кажи на кои си да се прехвърля и аз, или просто пишеш ей така колкото да се намираш на работа?
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Удряй животееее по тази гняссс....