Невиждана от 40 г. инфлация във Великобритания - 9,1%

Цените на храните се повишиха през май с 8,6%
22 юни 2022 16:03, Елка Василева
37
Невиждана от 40 г. инфлация във Великобритания - 9,1%
Снимка: архив, БГНЕС

Инфлацията във Великобритания се повиши през май до 9,1%, показват данни на британската официална статистика ONS, като това е най-високата инфлация от поне 40 години - откакто съществуват тези статистически данни от 80-те години на миналия век.

Още по темата
Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през май с 0,7% спрямо април, когато скочи с 2,5 на сто.

Спрямо година по-рано потребителската инфлация се ускори през май до 9,1% от 9,0% през април, потвърждавайки очакванията на анализатори и икономисти. Според ONS инфлацията в Обединеното кралство вероятно е била по-висока по някое време през 1982 г. - преди официалната статистика да започне да събира този тип данни, предаде БНР.

Според ONS нарастването на цените на храните и безалкохолните напитки в сравнение със спадовете преди година доведе до най-голям принос за продължаващото повишаване на потребителската инфлацията.

Цените на храните и безалкохолните напитки се повишиха през май с 8,6% на годишна база от 6,7% през април, докато разходите за жилища и комунални услуги скочиха с 19,4% след растеж с 19,2% месец по-рано. Транспортните цени се увеличиха с 13,8% след повишение с 13,5%.

Инфлацията се забави слабо при ресторантьорския и хотелиерския бизнес (до 7,6% през май от 7,9% месец по-рано), и в здравеопазването до 1,8% от 2,3 на сто.

Инфлацията във Великобритания вероятно ще продължи да се увеличава и през следващите месеци, имайки предвид, че производствените цени на входа и на изхода на предприятията се повишиха през май съответно с 22,1% и с 15,7% спрямо година по-рано (най-висока производствена инфлация от юни 1980 г. насам).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Инфлация преди 1 година
Инфлация ама количката и пълна.
27
1
 
2
 
! Отговори
забавна нова история преди 1 година
Руснаците нали са 'изостанали' и всичко им идва със закъснение - преди да дойде глада и до тях ще е минал вече през "развития запад"! - така изглежда.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те пак ще са десет хиляди пъти по добре от средно статистическия българин, а на бас!!!!!!
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея пък какво се оплакват?Да дойдат в България да видят какво е.На някои стоки си е направо 100% надценка и са станали на двойна цена.
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен И за колко газ ще се молят и от кого. Да не би и те внасят газ от вашата бензиностанция с ракети или си пишем опорките по инерция.
23
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново мocкалите си мислят, че от любимия им Бoтoкc зависи нещо. Инфлацията започна още през януари и Джонсън им каза, че това е само началото. Остров, който е център и средоточие на една общност от 2 милиарда души не зависи по никакъв начин от една дивa азиатска степ. Все още е метрополията, към която се стичат огромни количества от стоки, капитали и обслужващ персонал.
22
2
 
6
 
! Отговори
Ще се влачат преди 1 година
като влечуги и ще молят за трошица ЛЕБ, за капчица БЕНЗ, за мочелулка ГАЗ. Но няма да има!!
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте се оплаквали,ние вече се гърчим с над 30% инфлация,основна заслуга за която има нашето Простьо-Киро,ама ей на дундуркаме си го още а някой даже и му се радват!
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Британското благосъстояние се е базирало върху експлоатацията на колонии. Докато колониите са работели за тях и са живеели добре. Сега освен Шотландия друга колония нямат. Всичкото им е фейк икономика на измислени стокови тържища. Нямат суровини.
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Остров = скъп транспор и малко собствени ресурси. На островите винаги се е живяло по-бедно от колкото на континента.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
18 -А ТИ РАБОТИШ ЛИ?- ЩОТО ПО ТОВА ВРЕМЕ ОЩЕ СЕ РАБОТИ .
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МЕЧКАТА РАЗБУТА ЯЛОВИЯ ПЧЕЛИН (ЕС) .ТЪРТЕЙТЕ МИСЛЕХА ЕДНО АМА НЕМА МЕДЕЦ,ША ПУКАТ ОТ ГЛАД И СТУД.
16
3
 
7
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
До БОЛИ МЕ ПАТКАТА,гледай си ракията и салатата,до там ти се простира хоризонта,неандерталец,дето като всички българи си мисли,че върти света и някой го интересува мнението ти,като почнеш да работиш,да си изкарваш хляба с честен труд,тогава можеш да се обаждаш,докато света ви хрантути ще си мълчите,че ако дойде ден да ви се наложи да работите не ви виждам как ще си извадите ръцете от зад.ниците,параз.ити гну.сни
15
3
 
14
 
! Отговори
,,, преди 1 година
Те са богата нация, не ги мислете. Да се видим ние къде сме , най-бедните в цяла Европа съсипвани от корумпирани и крадливи гадини вече над 30 години ...
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според трoловете на ГЕРБ, високата инфлация във Великобритания е в резултат на управлението на ПП, а преди това е била ниска, заради Бойко Борисов.
13
0
 
3
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
До Невиждано,хубаво си започнал да се хвалиш,но да беше и довършил,българите няма за какво да ти завиждат,това дето ти го получаваш за две години те го получават за месец,ток и вода крадат,данъци не плащат,храна не купуват,заплатата,която спменах я получават без да са стъпили на работа,защото някой техен роднина ги води в някоя си фирма и им тече стаж и безбожно възнаграждение,те изградиха рай на земята за сметка на цялото изстрадало човечество,ти си тръгнал да им се фукаш
12
3
 
17
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
Няма значение,дали ядеш ,или не,тук с надницата за 1 час можеш да си нахраниш семейството,а в България в повечето градове и села не можеш да купиш 1 бутилка олио.И за това не е виновен Путин,войната,Снежанка и Седемте джуджета,а бг работодателите.
11
7
 
9
 
! Отговори
Наивник преди 1 година
Няма как тази новина да е вярна. Инфлацията е само и единствено в България и само и единствено правителството ни е виновно за нея. Питайте всеки протестиращ на улицата и той ще ви го потвърди. Не е възможно да има инфлация и в други държави.
10
4
 
4
 
! Отговори
АЙДЕ АНОНИМНИ преди 1 година
И ДРУГИ ЗАХАПЕТЕ ПАК БГ. ИНФЛАЦИЯТА. ТА ТЯ У EU Е ПО ГОЛЕМА ОТ ТУК. СПРАВКА ХОЛАНД.
9
8
 
14
 
! Отговори
Невиждано преди 1 година
Днес в Лидъл Глазгоу олиото беше на космическите 1,35 паунда/3,10 лв/,хляб 800гр,нарязан 0.55 паунда,ананас 1бр-0.55,броколите бяха поскъпнали драстично-0.500гр за 0.85 паунда.Шок и ужас.