IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Съдържанието на соя в колбасите е неконтролируемо

Производители заливат пазара с кюфтета, замесени с грис и царевично брашно

Съдържанието на соя в колбасите е неконтролируемо

Производители заливат пазара с кюфтета, замесени с грис и царевично брашно. В САЩ соята в колбасите е до 2 процента, у нас обявяват до 10 процента, а слагат повече. Това заяви началникът на ДВСК в Перник д-р Борислав Милев.

Откакто БДС стана препоръчителен, а не задължителен, всяка фирма лепи на стоките етикети на утвърдени марки като "Хамбургски" и "Телешки" салам и "Македонска наденица", но рецептите са фирмена тайна, каза Милев. Според него само купувачът може да контролира истински качеството на предлаганото месо.

Ветеринарно-санитарният контрол сега следи само за опасните примеси и се произнася единствено за безвредността на месните изделия.

Контролът ще се затегне с въвеждането на американската система за качество /ХАССП/. В САЩ тя действа от 1950 година и чрез нея първоначално е следена храната на космонавтите. До края на годината всички месопреработвателни предприятия в страната трябва да разработят системата.

В региона три фирми - пернишката "Сами М", батановската "Колбасо" и радомирската "Вланел" вече прилагат американския опит. Чрез ХАССП се следи стриктно движението на месото от фермите за отглеждане на животни, през кланниците, машините в преработвателните цехове, транспорта и доставката до търговската мрежа.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Общество
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата