Седемте смъртни гряха движат света

Вие сте мързелив, алчен и обичате да лъжете? Това е прекрасно!
23 окт 2008 18:36,
39
Седемте смъртни гряха движат света
Снимка: Булфото

Ако се вгледаме в развитието на човечеството, ще се замислим защо пороците не са изчезнали с еволюцията? Отговорът е прост - защото са необходими!

Именно седемте смъртни гряха помагат за развитието на цивилазацията, коментира Medportal.ru.

Мързел

Много изобретатели без капка срам признават, че главният мотив за революционните им открития е било желанието да облекчат живота си.

Именно заради мързела са измислени дистанционното управление, кухненските роботи, пералнята, съдомиалната и т.н.

В момента се разбработва модел на робот, който ще може да натиска копчетата на всички тези уреди.

Няма да се учудим, ако следващото сензационно изобретение бъде автомат, който ни подава храната в устата и стимулира гълтателните ни рефлекси.

Похот

Независимо от минусите на сексуалната разкрепостеност именно благодарение на силата на половите инстинкти човечеството е получило  много жизенонеобходими изобретения.

Контрацепцията например възниква, защото хората не са искали броят на сексуалните им контакти да е равен на броя на децата им.

Може би това е нанесло ущърб на демографската ситуация, но пък успоредно с това малките гумени приятели на човека възпрепятстват предаването на половите болести.

Друго важно събитие, случило се благодарение на сексуалната революция, е женската еманципация. Скучните прилежни домакини отдавна излязоха от мода. Жените изградиха своя независим образ и с радост се включват в ролята на "ловеца".

Алчност

Един от най-разпространените човешки пороци е алчността. И за това човек работи.

Психолозите отдавна да установили, че нищо не мотивира повече, отколкото паричното възнаграждение, макар и скромно. Насочена правилно, алчността може да увеличи производителността на труда няколко пъти.

Завист

Благодарение на завистта съществува конкуренцията както между хората, така и между корпорациите.
Независимо от провалените кариери и засегнатото самолюбие на отделни личности, човечеството само печели: повишава се качеството на продукцията и потребителят има по-голям избор.

Завистта може дори да накара човек да преодолее мързела си.

Кражба

Когато един селянин преброил една кокошка по-малко и отишъл при съседа си, за да го обвини в кражба, вторият го попитал: "Как ще докажеш, че си имал повече кокошки?". Така се е родило правото и бюрокрацията.

Колкото повече дребнави и придирчиви хора се появявали, толкова повече закони се пишели.

Лъжа

Умението да се лъже не е най-голямото достойнство на човек и едва ли някой се хвали с него. Но ако облечем думата лъжа с "дипломатичност", "политическа коректност", тя вече изглежда къде-къде по-привлекателно.

С добре обмислена дезинформация може да се спечели война.

В мирно време лъжите на политиците манипулират общественото съзнание. Оптимизмът на роднините на болния човек го карат да се чувства по-добре.

Така че понякога, преди да кажем истината, си струва да се замислим дали тя ще накара човек да се почувства по-добре.

Гордост

Гордост, егоизъм, егоцентризъм - на тези пороци са подвластни и мъже, и жени, и малки, и големи.
В по-лека форма тщестлавието способства за развитието на модата и изкуството.

А егоистът е способен на чудеса, за да постигне изгода и комфорт за себе си.

Зад повечето творчески пориви стои желанието да изпъкнеш сред тълпата, да покажеш своята индивидуалност.

Пороци има още много. А и това не означава, че лъжците и развратниците трябва да се оправдават. По-скоро е хубаво да се напомни, че не всичко е просто черно и бяло и не случайно се казва, че пътят към ада е постлан с добри намерения....

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
didi преди 12 години
Ах ,ти ДЯВОЛЕ....,АКО Господ ни даде картофи ,ти ще измислиш"ЧИПСА'И т н
38
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 15 години
След като т.нар. "комунизъм" се разпадна, всички вече сме "свободни". За съжаление няма за кого вече да лъжат, че е "голямото зло" и да хвърлят прах в очите на простия работещ, че направо трябва да прелива от щастие, че не е от другата страна. Няма вече заплаха и конкуренция от другия лагер. Където хората сляпо и нахъсано вярваха на шепа мошеници, и даваха ли даваха блага за държавата си. А държавата крадеше за шепата богопоназани, но и правеше много за "вярващите" долу. Да са "по-равни" и да са здрави и изучени.А сега нямаме държава, нямаме образование, нямаме здравеопазване, нямаме разузнаване и армия, нямаме селско стопанство... А светът започна да получава аритмия. Снощи чух, че щяло да има "вторични" трусове на финансовата сцена. Какви ти вторични?! Още първичните не са започнали...Погледнете в amazon.com и вижте колко книги има на тема 2012... Да знам, поредния край на света. А може би си спомняте приказката за лъжливото овчарче...?
37
0
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 15 години
ЕЙЙЙ..... КАК НЕ ВИ МЪРЗИ ДА ЧЕТЕТЕ БЕЕЕ....... ???
36
0
 
0
 
! Отговори
HP преди 15 години
не вярна и взета от руски сайт. Седемте смъртни гряха са си седем смъртни грехове и ни убиват повече или по малко.
35
0
 
1
 
! Отговори
stariq преди 15 години
Край пътя Бургас-Карнобат-петолъчката има билборд, на който пише:МЪРЗЕЛЕТ Е ВРОДЕН ТАЛАНТ!
34
0
 
1
 
! Отговори
простак преди 15 години
Който не вярва в Христа,ще го *** комуниста!
33
0
 
0
 
! Отговори
роро преди 15 години
За тезата на статията ключов е последният абзац - нищо не е само черно или само бяло. Този поглед върху пороците е интересен и не трябва да бъде отхвърлян просто така. Колкото до християнството, то има малко общо тук, защото изброените пороци са били санкционирани далеч преди раждането на Христос, още по времето на първите цивилизации.
32
0
 
1
 
! Отговори
Името преди 15 години
Седемте смъртни гряха са: (в произволен ред)Похот - LustГняв - WrathЗавист - EnvyЧревоугодничество - GluttonyМързел - SlothГордост - PrideАлчност - GreedНо независимо дали са добри или лоши, това са неща написани в библията, тъй че по подразбиране са пълните и нямат цент значение, всеки да си гледа живота както може.
31
0
 
0
 
! Отговори
rebel8 преди 15 години
Mnogo sa werni razsyzhdeniata w taia statia, osobeno w chastta si za myrzela:))))) A sega seriozno - dori i da e malko symnitelna priakata wryzka mezhdu niakoi ot 7demte smyrtni griaha i komentiranite postizhenia na chowechestwoto, istina e che ako modernoto obshtestwo (w po-goliamata si chast) ne se beshe otyrsilo ot iracionalnite dogmi na hristianskata cyrkwa (ne na hristianstwoto wyobshte i to naj-weche na katolicheskata takawa), prosto me e strah w kakwa maloumna atmosfera shtiahme da zhiweem.
30
0
 
0
 
! Отговори
Stefi преди 15 години
Заглавието на статията е провокиращо...а истината е, че може би живеем във врмето в което се води най-жестоката борба за наште души...
29
0
 
1
 
! Отговори
aha преди 15 години
Точно така лъжата и кражбата не са смъртни грехове!!!Както и невежеството!Но, блаженни са невежите.
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
we kwi sa tiq glupostisami mi xaresa za "jenite lovci" xexe q da doide lowkinq nqkoq da opitomi neukrotimiq (ama kato taq na snimkata, ne nqkoq kato "grobarq" ot ke4a)a i o6te mi xaresa za robotite deto 6teli da natiskat kop4eta samo si gi predtawete, a! "The push-and-don't-push-that-button robot!" Sys skeneri za avtomati4no razpoznawane na wsqkakyw wid kop4eta- daje i nai-ekzoti4nite!
27
0
 
0
 
! Отговори
lol преди 15 години
"Именно заради мързела са измислени дистанционното управление, кухненските роботи, пералнята, съдомиалната и т.н."Сигурно авторът на статията ( не се учудвам, че няма име под нея) не е мързелив, мие си дрехите на ръка на поточето, ходи до клозета на двора ( защото видиш ли мързелът може би е изобретил тоалетната чиния, канализацията, сапуна и пр.). Също така, интернетът е плод на мързел.. Градският транспорт е плод мързел, както и авиацията..ТОТАЛНИ ГЛУПОСТИ!!! "Благодарение на завистта съществува конкуренцията както между хората, така и между корпорациите."Завист винаги ще има.. но what the ***?! Корпорациите? На тях могат да се вменят понятия като лъжа, измама, алчност и др. , но завистта няма нищо общо .. тук става дума за пазарни дялове, свирепа конкуренция, брутални стратегии, оцеляване.. Че завистта пораждала конкуренцията между корпорациите е идея , до която би стигнал само ученик в начално училище в първото му есе.. Колкото до "идеята" на статията - да, разбира се, че е така. Нямаше нужда да ни "светвате". Особено с тези абсурдни примери.Много рано интелигентните хора стигат до извода, че световният ред ( е не съм марксист или анархист, или някой атакист... просто е така) не само не заклеймява алчността и егоизма, те стоят в основата му и много се разчита на тях да ни заведат до светло бъдеще. От Адам Смит насам.. Голяма сензация, няма що.
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
абе вие объркахте греховете, Лъжа и Кражба не са от смъртните грехове. На тяхно място пропускате Чревоугодничество и Гняв... прочетете малко по въпроса преди да пишете морални статии
25
0
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 15 години
Ами добре де , когато , моя малкия , се вирва с голям ПОХОД за някоя хубава кака и ме кара да ставам , за да му я докарам на готово в леглото , мен не ме МЪРЗИ . Плюс това , не аз , а той проявява ЕГОИЗЪМ , като иска каките , да целуват само него с горните си и долни устни , преди да почне да се представя с ГОРДОСТ , като акробат на спортни халки .... Никога не се налага да ЛЪЖА , - той ги ЛЪЖЕ по някога , че ще върши голяма работа , ама като го хване МЪРЗЕЛ , заспива и нищо не върши , както трябва .... ЗАВИЖДА на комшйския си колега , защото бил по стар - планинар - пещерняк и бил обходил повече дупки ... Сега иска да му ОТКРАДНЕ идеите от АЛЧНОСТ , само и само , броя на обходените му пещери , да е по голям от този на комшията ... Аз нямам никакви от изброените по горе СМЪРТНИ ГРЕХОВЕ - само му угаждам на капризите и прищевките ... Ако някой знае нещо по въпроса , да казва защото много ме е страх да не се размина с РАЯ.....
24
0
 
0
 
! Отговори
един несъгласен преди 15 години
Защото, относно всяко скрито нещо, Бог ще докара на съд всяко дело, Било то добро или зло. (Еклесиаст 12:14)
23
0
 
0
 
! Отговори
lori преди 15 години
nikoi ne moje da otre4e, 4e pone vednuj v jivota si ne e lugal, preliubodeistval, zavijdal ili murzeluval. za6to? ami za6toto sme hora! to ni e v du6ata, surceto ... v mozacite ni. predstavete si samo 4ovek koito nikoga ne e pravil nito edno ot goreupomenatite "grehove"... az li4no si go predstavqm kato "ne6to", koeto ne bih iskal da poznavam. nai-malkoto edna (ili pove4e) takiva gre6ki ni pravqt po-mudri, tui kato si izvli4ame cenna pouka. az li4no ne se sramuvam ot tova, 4e sum 4ove!P.S. neka oba4e se razgrani4a ot sistemnoto im prilagane :)
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе, хора какво се палите толкова? Това е просто една леко несеризона статия и няма защо да взимате нещата толкова навътре. Аз самата винаги чистосърдечно съм си признавала, че съм мързелива и какво от това? За сметка на това си имам други положетилни черти. Колкото до това, че машините са изислени от мързеливи хора, ами това е моя идея! Бях го заявила на нашите преди доста години, вече не помня по какъв повод, ама исках да се оправдая, че не съм свършила нещо. Както и да е. Няма да съдя авторите на статията заради авторско право. :-)))
21
0
 
0
 
! Отговори
Joro преди 15 години
както някой е казал "някой живот си живеят, а ние само ядем и пием"Хубаво е че живота и щастието не са свързани само с ядене, пиене и секс. Бог да е с вас.
20
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 15 години
Аз пък да ви призная много обичам да си бъркам в носа! Не знам дали това е 8-мият смъртен грях, но като прочетох статията много се зарадвах, защото винаги съм твърдял, че по този начин носната ми хигиена е на ниво. Следователно да си бъркаш в носа не е чак толкова гадно, дори напротив - здравословно е!