Магнезият и 4 доказани ползи за кожата

Минералът помага при алергии и рани
9 окт 2020 21:41, Иванка Гъркова
2
Магнезият и 4 доказани ползи за кожата
IStockphoto

Магнезият е минерал, особено важен за поддържането на костната плътност и метаболизма на тялото. Той е част от клетъчната мембранна транспортна система, която спомага за обмена на натрий и калий през клетките. Той е много важен за функциите на организма като кръвното налягане, сърдечния ритъм, мускулните контракции и провеждането на нервни импулси. За хората, които имат забързан начин на живот, тренират и са под напрежение, минералът носи успокоение след натоварения ден, отпуска нервната система, намалява болките и подобрява съня. Но той действа положително и на кожата. 

Какво причинява липсата на магнезий на кожата? 
 
Дефицитът на магнезий води до по-ниски нива на мастни киселини в кожата. Това намалява влагата в клетките ѝ влияе негативно върху еластичността, което е идеалното условие за поява на сухота и възпаление. 

Кои са най-големите ползи от магнезия за състоянието на кожата? 
 
1. Предотвратява бръчките
 
Магнезият е необходим за ензимите, които регулират репликацията и възстановяването на ДНК. Без него кожата се уврежда и възпалява по-лесно, атакувана от свободните радикали, които попадат в нейните клетки. 
 
Според проучване, цитирано в книгата „The Magnesium Miracle“, кожните клетки, които се развиват без магнезий, са два пъти по-склонни да бъдат увредени от свободните радикали. 
 
2. Намалява пъпките
 
По данни от проучване от 2007 г., цитирано в „American Journal of Clinical Nutrition“, магнезият помага за намаляване на възпалението, причинено от прекомерно количество Е-селектин и С-реактивен протеин. Е-селектинът се произвежда, когато кожата претърпи някакъв вид нараняване, включително и образуване на пъпка заради бактерии, нахлуващи в кожата. 
 
Магнезият помага за намаляване на ефектите на Е-селектина и предотвратява възпалението, с което спомага за по-малко пробиви по кожата. Така тя е по-гладка и хубава. 
 
Koи са другите полезни свойства на магнезия за кожата, вижте в продължението на материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

2
Още от Ако щете - вярвайте
55 години Кока-Кола в България в 55 истории от 55 думи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А какво мислите за желязото, мангана и бронза върху здравето на космите...?