Силно заразна гъба може да остави света без банани

Заболяването не е податливо на химическа обработка
13 апр 2021 16:16,
62
Силно заразна гъба може да остави света без банани
Снимка: Pixabey

Човечеството може да остане без банани заради силно заразна гъба в почвата, предупреждава германският вестник "Ди Велт". Заболяването Tropical Race 4 (TR4) се разпространява активно в Азия и Австралия през ХХI век, като е идентифицирано за първи път през 2019 г. в Южна Америка – основния производител на банани.

Според експерта по плодовете в маркетинговата компания AMI Урсула Шокемеле в Колумбия и Хондурас вече са затворени първите плантации. Тя заяви, че заболяването не е податливо на химическа обработка, поради което заразените почви няма да могат да бъда експлоатирани в продължение на поне 30-40 години. Подчертава се, че TR4 поразява основно сорта Cavendish, чийто износ покрива 95% от световната търговия с банани, съобщава Нова тв.

Специалистите предупреждават, че даже малка част заразена почва по подметките на фермер може да разпространи инфекцията. Болестта се разпространява бързо и поради прехвърлянето на едни и същи гени между растенията. Мъжките цветове на банановата палма са стерилни, а женските дават плодове без опрашване. Cavendish се размножава безполово чрез издънките, уточняват експертите.

Според учените в природата не съществува толкова застрашен сорт банани като Cavendish.

В много държави в Азия, Африка и Америка тези плодове са толкова важни продукти в храненето, както са картофите и оризът. Ако се вземе предвид, че населението на Земята наброява повече от 7 млрд. души, нарастващата нужда от храна сред увеличаващото се население на развиващите се страни е основната причина за увеличаването на производството на банани, твърдят от ФАО.

По такъв начин човечеството рискува да се лиши от не просто вкусния, но и необходим хранителен продукт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
от Плевен преди 3 години
Ние старите женички от Плевен, работещи в областта на земеделието (сградата на ОАПС), ние си купуваме банани и краставици селски (в петък от селските баби), оти има остра нужда от онождане.При насвсички мъже или някакво подобие на мъже, са джендари, речено на нормален език, направо латентни гейове.Те въобще не се интересуват жени, тръпка нямат, срамуват да говорят за секс с жени или да правят такъв,пък и никога за своите 40 и косур години не са правили.Ама накъде без банани и краставици ?
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 50г пак до КромДа, така е. Лещата и бобът също, както и други варива - от Русия. Оказва се, че в България вече няма производство, а запасите на Русия са стари, защото последните години не са добри, новите реколти са на по-високи цени, май наистина сме пред катастрофа, само дето още не сме го проумели.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Настана време капитализмът да ни отнеме бананите. Само с бананите да се разминем, добре ще е!
43
0
 
5
 
! Отговори
50г пак до Кром преди 3 години
А за успехите в земеделието ти препоръчвам да отидеш в някой магазин и чети етикетите. Внос от Турция, Полша, Германия, Холандия,Македония, да не изброявам всички държави.Ако е родно, е с месо от Аржентина, Австралия, Бразилия, яйцата са масово полски, вносно сухо мляко от Германия.....до безкрайНие правим зърно и слънчоглед. Всяка есен във Варна има хиляди камиони и се изнася за Италия и арабите, за да хапват хубави пици и питки. Почва внос от Украйна за да ядем и ние-такова е земеделието
42
1
 
4
 
! Отговори
50г до Кром преди 3 години
Абе пич, хале за шиене на работни дрехи ишлеме не е завод, а придатък на верига за дрехи. Цех за инсталации на коли също е придатък-пак на ишлеме.Такива не са гръбнак на държава. Знаеш ли какво е да построиш кораб колко свързани неща има? Трябва стомана ток и електроди за да се направи, да се оборудва, да се обзаведе с мебели и балатуми, с апаратура, да се сложат тоалетни...1000ди неща са- това е завод. Кажи едно такова със 100г история? *** в Гданск да видиш как се прави
41
1
 
5
 
! Отговори
Т преди 3 години
Значи - няма банани, няма демокрация. Нали тъй обясняваха някои "демокрацията" в България???
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кво ще правят банановите републики ся...Да не ви дреме ще умрем от ковид и без туй..
39
6
 
1
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До 50г - земеделие и заводи бол имаме и ние приятелю. Не това е основното - в България се произвежда. Да, може и повече - но се произвежда. Но пирамидата е крива - малко са онези които получават изгодата от това, а хората не работят за европейски доход. Това е проблем. В България е мантра, че заплатат "пречи" на работодателя да инвестира, и докато това мислене върви, това ще бъде хала ни.
38
3
 
2
 
! Отговори
Чалхан Селимов преди 3 години
Сега остава и криза сас тоалетната хартия да стане и бай Гaню пак ще си шпаклова *** сас работническо дело
37
0
 
5
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 42ГЪБИЧНИ, а не гъби! Гугле транслате е криво! И тоя дето копи - транслате - пасте без да чете и коригира! Ама не е от ДНЕС тоя дето го е намерил някъде и е копнал и пейстнал! Тука е само копипасте-то на първото копипасте!
36
0
 
5
 
! Отговори
Krom преди 3 години
А може би някой усилено тласка Света към глад и хаос? Дали не става въпрос за по съвременен "Ейджънт Блу или Ориндж"? Дали някои хора с много милиарди зад себе си не "изживяват" мечтата си, за Свят потопен в насилие, глед и болести в който те ще бъдат Боговете от които ще зависи живота на хората? Просто хипотеза, нищо конкретно.
35
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До ГошкаТи да знаеш какви мани са и сега по краставиците - мозаечна, кубинска...! Направо си купувай играчката! Щото като свършат синия камък и варта свършват и краставиците, че и доматите, картофите, чушките!? УЖАСТ!
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В съюза цяла перестройка направиха, тук партийния дом запалиха, само за да има банани. И най-накрая какво стана? Гъби.
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рано или късно истината ще излезе наяве. Нямаме нужда от банани.
32
0
 
7
 
! Отговори
Гошка преди 3 години
Леле.... само да не тръгне и по краставиците, че Ко ше праим ние жените?????
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама как без банани?Без банани няма демокрация!
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за тиквите има ли опасност ???
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Язък останаа без банани скачащите. Нали заради тези банани рипаха и скачаха тези които сега са с мизерни пенсии. Бях 10 годишен и си спомням как скачащите виреха двата пръста пред оня драгалевският ман..гал. Тогава не разбирах какво се случва и попитах баща си защо тези вират двата пръста. А той ми каза. Вирят двата пръста за да има какво да си заврат в устата след години. Сега вече ми е ясно какво стана с двата им пръста. Завряха им ги отзадека.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи, след като е нова и се разпространява чрез почвата, тази гъба е индустриален резултат. Явно трябва да настане масов глад, за да се разбере, че климатът е всичко, не просто въздуха, който дишаме, но и водата, почвите, храните...
27
9
 
13
 
! Отговори
50г преди 3 години
Чудя се колко годишен трябва да е човек, за да има носталгия към социализма от съветски тип дето го имахме. Моите деца са родени в сегашния строй и само са чували разни митове. Заради постоянните дефицити, нямаше и банани, нямаше редовно и нафта, ток и какво ли не, аз редовно съм чакал по опашки. А в Гърция и тогава имаше и сега има. А това, че си разсипахме индустрията след 90та, е и благодарение на Партията-майка. Вижте къде са Чехия, Полша, Словакия, даже румънците имат земеделие и заводи бол