Парижани недоволстват от опаковането на Триумфалната арка в памет на Кристо

Някои смятат, че това е подигравка с паметта на войниците
5 авг 2021 21:00, Нели Христова
62
Парижани недоволстват от опаковането на Триумфалната арка в памет на Кристо
Снимка: БГНЕС

Не всички парижани са развълнувани от опаковането на Триумфалната арка с 25 000 квадратни метра синя материя в памет на Христо Явашев - Кристо. Арт инсталацията, която има за цел да сбъдне мечтата на покойния български художник, раздели Париж.

Христо Владимиров Явашев и неговата партньорка, родена в Марококон, Жана-Клод Денат де Гилебон са най-добре познати със своите инсталации на съвременно изкуство, включително опаковането на Пон Ньоф ("Новият мост") в Париж през 1985 г. и Райхстага в Берлин десетилетие по-късно.

Кристо смяташе, че опаковането на Триумфалната арка ще бъде върхът в кариерата му. Приживе той споделя, че е замислил творбата, след като е избягал от България по времето на комунизма през 60-те години и се е преместил в малък апартамент в Париж с изглед към паметника.

В интервю преди смъртта си Кристо казва: "Ще бъде като летящ обект, който се движи от вятъра. Ще бъде изключително. Той ще отразява промените на слънцето. Това е материя, която има много гънки и е чувствена и тактилна."

Когато Кристо най-накрая получи разрешение през март миналата година да опакова Триумфалната арка, се появиха препятствия по пътя към инсталацията и проектът беше отложен. Два месеца по-късно художникът почина на 84 години, а неговият племенник Владимир Явашев се съгласи да наблюдава работата от негово име.

След като беше отложен за втори път заради пандемията от коронавирус, приготовленията за опаковането на Триумфалната арка вече започнаха, а инсталацията официално ще бъде открита за обществеността на 18 септември.

Докато културният елит на града подкрепя мечтата на Кристо, критиците казват, че това е обида за Наполеон Бонапарт, който нарежда изграждането на арката през 1806 г. в чест на френските военни победи. Работата по проекта обаче е в ход, като кранове са поставени около паметника, докато работниците се подготвят да го обвият в сребристосин полипропиленов плат, обвързан с 3000 метра червено въже.

"Всички онези, които видяха опакования Пон Ньоф, имат прекрасни спомени. Това ще се случи и с Триумфалната арка. Трябва да дойдеш, да го изживееш ... и да почувстваш мечтата", казва Бруно Кордо, администратор на Триумфалната арка.

Проектът ще струва 14 милиона евро и се финансира чрез продажбата на произведения на Кристо, включително скици на опакованата арка.

Въпреки че неговият племенник се е ангажирал да запази пламъка на неизвестния войник, погребан под паметника, проектът разгневи крайно десните и бонапартистите.

Йоахим Мурат, чийто прародител се оженил за сестрата на Наполеон и е бил направен крал Йоаким I от Неапол от френския император, заяви, че е ужасен от това, което той нарече план "да оскверни гробницата на войника и подигравка със символа на френското величие, за да се задоволят посмъртните прищявки на някакъв художник".

Принц Йоаким, както го наричат ​​последователите на Наполеон, заяви, че времето, в което ще се изпълни проектът, също не е правилно, тъй като през 2021 г. се отбелязват 200 години от смъртта на Наполеон.

Платът трябва да бъде свален на 3 октомври.


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Беше си истински гений от световна величина! Самият факт че успява да реализира такива мащабни проекти показва за какво става дума. А тука разни селянндурри от Долно Нанагорнище още се чудят какъв бил смисъла......хахаха. Не се мъчете да го разбирате. Тия работи са прекалено големи и дълбоки и изобщо не са вашите глави! Но въпреки това са повлияли дори и на вас след като и след смъртта му продължавате да се чудите и да псувате. Човека е гений!
17
5
 
15
 
! Отговори
Асан преди 2 месеца
Фандука да опакова партийния дом за 10 милиона евро :)))
16
3
 
16
 
! Отговори
Асан преди 2 месеца
Кметя Макарончо е взел 50% комисиона 7 милиона евро :)))
15
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не пичове, подигравка е да кажеш, че някакви работници са направили гаф при ремонта на Нотердам в резултат на което катедралата изгоря като факла. Триумфалната арка, ще си остане непокътната под синия плат, така като я е построил Наполеон. Това което ще види градът ще бъде един единствен път в историята, за града и зрителите и ще бъде световно културно събитие, като всички други проекти на Кристо.
14
5
 
20
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 месеца
Едно време кат малък де, взех от долапа едно бурканче със сладко от кайсии и цялото го излапах, и за да не ми са карат, са изаках вътре и пак го затворих-демек опаковах го.И след бая време идвам от игра и гледам тати седнал на масата и пред него една филия намазана и туй бурканче отворено до нея.Гледа *** той и вика-Нещо да кажеш...И аз хъкта мъктаказах си без бой.Пък той кресна на мама-Видя ли ***, аз ти казах, че е говно, пък ти-захаросало се е, та захаросало се е... Та ей тъй ми дойде на акъла
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Спекула с модната екстравагантност... ...но и това е до време...
12
1
 
18
 
! Отговори
Асан преди 2 месеца
Имали бол пари дали 14 милиона евро :)))
11
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да увиваш с плат красиви исторически сгради, ми се струва много тъпо. Каква е идеята?
10
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия що не пробват да опаковат някоя джамия да видим какво ще се случи?
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Или паметника на Съветската армия.
8
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Егати грозилището.
7
2
 
15
 
! Отговори
За 1 млн преди 2 месеца
Ще позволя да ми опаковат мъжкото начало.
6
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Прави са парижани.
5
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И на мен не ми харесва. Изкуството наистина трябва да провокира, но конкретно в тази провокация няма изкуство. Едни ще изхарчат 14 милиона евро за да осквернят паметник. Ами не.
4
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕС психопатите много харесват простотиите като тези на Кристо.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Иван Славов щеше да му отдели поне 10 страници в знаменитата си книга.
2
5
 
25
 
! Отговори
alex преди 2 месеца
Тоя не знам кой извратен мозък смята че тоя Кристо е някакъв "творец" .........явно същите дето смятат и Пикасо с неговите лица дето са окото в устата и хото в носа за някакв гений
1
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
и са прави, подигравка е