Сърбия настъпва срещу COVID-19 с масови тестове

Съседната страна е подготвила и повече болнични капацитети
24 мар 2020 15:16, Елка Василева
24
Сърбия настъпва срещу COVID-19 с масови тестове
Снимка: архив, БГНЕС

Сърбия прилага по-настъпателна тактика за борба с коронавируса, като въвежда масови тестове и увеличаване на болничните капацитети за лечението му, съобщи днес водещият епидемиолог Предраг Кон, цитиран от ДПА.

Всеки, който е бил в контакт със заразен с коронавирус, ще бъде тестван, вместо както досега само тези, които имат симптоми, каза Кон за държавната телевизия РТС.

Сърбия се опитва да засили мерките и да забави разпространението на епидемията, добави той, като обясни, че тестовете ще обхващат и тези, които са в регистрирана самоизолация - около 10 000 души.

Друг елемент на по-агресивния подход към коронавируса е да се идентифицират колкото може повече носители на вируса и да се настанят в специални болници. За тази цел са приспособени за приемане на болни помещенията на Белградския панаир с капацитет около 3000 легла.

Още по темата

Подобни болнични капацитети се подготвят и в спортни зали и хотели в страната за тези, които вече са заразени, но още нямат силно изразени симптоми. Сериозно болните пациенти ще бъдат хоспитализирани в клиниките с възможности за интензивно лечение и наличие на респиратори.

Правителството прие новия подход, след като през уикенда получи помощ от Китай, включващ тестове и екип от медицински експерти, които са работили в китайската провинция Хубей.

В Сърбия от една седмица е в сила повсеместен полицейски час. От неделя той е изместен с 3 часа по-рано и сега важи за периода от 17 до 5 часа всеки ден.

На хората на възраст над 65 години в градовете и над 70 години в селата е разрешено да напускат домовете си само в неделя за три часа, започвайки от 4 часа сутринта, за да пазаруват в определени магазини, отворени специално за тях.

До тази сутрин в Сърбия са потвърдени 249 случая на заразени с коронавирус, включително трима, които починаха.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Сърбиякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
3
 
! Отговори
Тъпо Менте преди 4 години
Получиха сто хиляди теста от Русия и започнаха. А ние чакаме Бойко да ги внесе. Виждам днес, че е внесъл предпазни маски от използвани ватирани ***. Продават се в аптеките по 7.50 бройката.
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За днес в Сърбия 94 проби с 54 новозаразени.Това ли е масовото тестиране?Хубаво е да се слушат специалистите и да се изпълняват стриктно съветите им.Те са получили помощ от Китай и обещание за интервенция на китайски специалисти при нужда.За това влизат остро към вируса,но всичко е нож с две остриета.Да не плачат после?Поживьом-увидем,както казват в един азиатски народ.
21
2
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Масовите тестове неса надежди и дават грешни резултати - около 60%. Това означава, че може да те изкара отрицателен и спокойно да се разхождаш и ръсиш зараза. А най-гадно ще е за тези, които ги изкарат заразни, без да са и да се поболеят наред с другите.
20
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много правилен подход.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой тук упорито продължава да ни плаши с Италия. Подозирам, че има вземана -даване с Италия с нещо добро за него. Но сега страната му се представя в съвсем друга светлина. Италия никога не е била като България. Т. е. обратното. Ние нямаме такава мафия, такива смени на правителства, такава склонност към евтина показност, емблематизирана с Берлускони, модния свят и преди - традициите във фанатизъм и радост от гледката на смъртта ...
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Италианският сценарий е основно домашно лечение, с подръчни средства. Когато постъпваш в болницата, вече си взел-дал, а тези, които са се грижили за теб вкъщи, също са похарчени. Следват военните камиони с труповете...
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тестовете са само един инструмент за информация. Щаба разполага и с други справки, най вече за пациенти с остри респираторни проблеми. И от там също получава проби за установяване на скрити огнища.Мярката срещу разпространението е социалната изолация. Не се впечатлявайте толкоз от масовото тестване. И при него пак ще има изолация и карантина. Но може да доведе до по тежки последици, за болни без ковид но в кюпа.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тестовете били различни. Някои показвали преди колко време сме били прихванали вирусите и че вече сме здрави. Освен това показват моментно положение. След 2 дена може да е друго. Кел файда?
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимене по-добре да знаеш дали си заразен или не, аз все още ходя на работа (примерно) ако знам, че съм лепнал ще си седя в къщи.
14
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напълно са изперкали. Дано от нашия щаб не са такива психари. Де що има здраво, ще се поболее.
13
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да де, ама в Сърбия тука генерал Годжи срича за по няколко заболели от сме.шен брой изследвани демек "добре сме".
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия са със хирургически маски не те предпазват от нищо плюс туй при тестването ще се покажат резултати на много заразени дори и тия със леки симптоми. Ще ги натъпчат всички при тежко болните и ги чака италианския сценарий.
11
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбия си затвори границите.Сърбия спря всички полети.Сърбия масово ще тества населението.Защо Сърбия може да си позволи всичко това,а ние не!Главния обединител и миротворец на балканите да каже,а не да се покрива.
10
2
 
15
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Масовите тестове означават бъркане ВГЗ,това ли искате и в България?----значи господине... ние тук не знаеме на какви тествове вие обичате да ходите и сте ходили до сега... но доколкото съм чувал се взема секрет от устата или кръв от пръстчето. Сега вие къде сте ходидили и какво са ви правили... Някой колега да не ви е избъзикал?
9
24
 
5
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
сърбите винаги са били прости парчета. Защо им е това масово тетсване? Ще си съборят здравната система ! Здавето е по-важно от икономиката !Я веднага СТОП на тестовете ! Я веднага всеки по къщятя под ключ затворени кат паткани за един месец. И после за още един !Кви са тия глупости. Ще ми се тестват ! Ми те тестовете лъжат , Годжи каза !
8
2
 
25
 
! Отговори
ТТТТТ преди 4 години
И в България трябва да се направят масови тестове, защото ромите си правят сметката който се разболее да не звънят на 112 за да не ги сложат под карантина! Пламнат ли ромите ще стане мазало, тия си мият дрехите с един леген три четири семейства, затова всяка година пламват от хепатит А, Варицела, Катар, Гонореа, Кир.
7
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комшиите пак ни изпреварина.Алоооо,генералския щаб!Алооооо,медицинския съвет!Алоооо,Бокооооо!
6
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пропуснахте да кажете, че всичко това е следствие от грандиозната и несравнима помощ на китайските и съветските, пардон, руските другари!Ако не бяха те, Сърбия вече нямаше да съществува на картата на света!Нали правилно цитирам опорките другари?
5
1
 
14
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
И двамата сте гола вода!Пише се приоритети.
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жоре, ни се пиши "преоритети", а "приоретети"! Нъучи са ве.