Черна гора победи, от 28 дни няма заразени с COVID-19

Според местните експерти обаче част от мерките трябва да останат
18
Черна гора победи, от 28 дни няма заразени с COVID-19
Снимка: БГНЕС

В Черна гора има всички условия за отмяна на епидемичната ситуация заради коронавируса, съобщи заместник-директорът на Института за обществено здраве Сенад Бегич, цитиран от БТА.

Още по темата
Експертът посочи, че страната е преминала през два инкубационни периода от 28 дни без нови случаи на коронавирус.

Създават се епидемиологични условия и Институтът за обществено здраве обмисля до отмени състоянието на епидемия, заяви Бегич по черногорската телевизия RTCG.

Формално това не променя много нещата, тъй като риск от заболяване продължава да има, поясни Бегич.

По думите му първата вълна на епидемията официално е приключила, но мерките на министерството и препоръките на Института за обществено здраве продължават да са в сила.

Те са физическата дистанция, миенето на ръце и употребата на маски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черна гора правилно прецениха, че е много по-добре 3-4 месеца строга карантина и спиране на епидемията, вместо половинчати мерки, както в България, при които заразата не спира. При варианта на Черна гора, икономиката страда 3-4 месеца, а при вариантът на България икономиката ще страда с години.
17
1
 
1
 
! Отговори
тритяхту пътя преди 3 години
номер 15 ,няма самодостатъчни държави,сев. корея се издържа от износа на въглища и други суровини за китай които без потреблението на запада ще са гола вода,а туризма дава хляб на много други сектори, по -голям е общия принос от това което ни прожектират .
16
1
 
1
 
! Отговори
тритяхту пътя преди 3 години
брао
15
3
 
1
 
! Отговори
Измамчийски преди 3 години
И до кога ще издържи тази карантина на влизащите.. особено, когато над 10% от приходите в икономиката са от туризъм?Това означава убиване на туризма, професионалния спорт, международния и вътрешния транспорт и всичко свързано с тях.И цялата тази саможертва само за да може група нелегални бежанци да разсее заразата.... Както казах единствената държава, която е самодостатъчна и може да си позволи това е Северна Корея.Спрете да мислите на хартия!
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цитат от днес бг от преди няколко дни Меглена Плугчиева за мерките в Черна гора: ...завръщалите се от чужбина са били поставяни под карантина в специални лагери, където мерките са били много стриктни.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има държави, които я направиха успешно тази карантина за идващите от чужбина. Колкото до бройката на идващите от чужбина - като знаеш, че те чака 40 дни карантина, едва ли ще се шляеш така безхаберно от държава в държава и да заразяваш. При 40 дни задължителна карантин, идващите от чужбина щяха да са малко.
12
2
 
2
 
! Отговори
Измамчийски преди 3 години
До 10 Имаш ли си идея колко хиляди човека влизат дневно в територията? А имаш ли си идея колко още минават транзитно?А сега кажи колко хора от тези можеш да затвориш самостоятелно и без контакт с други?Единственият начин да спреш заразата на границата е тотално да я затвориш! Но тогава остава въпроса с нелегално преминаващите, които както много добре знаем е невъзможно да бъдат спрени без разни организации ( вкл. и ЕС ) да ни бият след това през ръцете и да плащаме дебели съдебни решения.
11
3
 
5
 
! Отговори
Измамчийски преди 3 години
Странно каква е тази пандемия, където масово има безсимптомни вирусоносители по няколко седмици и същевременно на някои места болниците са препълнени и според медиите *** като пилци, а на други едва събират по 5ма умрели на ден со все и тия с перитонитите и тежките мозъчни травми. И още си чакаваме хладилните камиони.. и ако някои ще обяснява за навременните мерки - мерки спазваха само домашните паникьори. За останалите животът си течеше безкарантинно. А пък от няколко седмици мерки нЕма.
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За България трябваше една единствена мярка - от февруари 40 дни карантина за всички идващи от чужбина и заразени щеше да има само сред дошлите от чужбина, примерно 100 човека.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките са прости - моите си ръцете и не кашляйте и кихайте на другите в лицата. Това се оказа най-трудно за онези 80% в България. По-сложни са мерките за хората били в контакт със заразени, вкл. идващите от чужбина - за тях трябва реална карантина в специално оборудвани за карантината места под надзора на държавата.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички държави, които постигнаха успех срещу вируса го направиха с реална карантина за пристигащите от чужбина и за контактните лица. България не го направи.
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спряха тестовете и победиха вируса! Браво на Черна Гора!
6
3
 
7
 
! Отговори
Измамчийски преди 3 години
Единствените, които биха могли да избегнат подобна "пандемия" са Северна Корея. Това означава, че или Черна Гора лъжат, или един куп държави създават изкуствена паника и лъжат като за световно, за съществуването и размерите на "пандемията".Не е ясно дали някога въобще ще ни бъде позволено да разберем къде е истината, която най-вероятно е някъде по средата.Фактите са, че в момента се развъртяха едни доста сериозни пари.
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2Как мислиш, дали медицината, социологията, политологията, че и публицистиката не могат да съзрат една още по-достойна кандидатура?!!
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми явно в черна гора не си мерят каквото си мерят нашите, ами работят на всички фронтове за да държат под контрол епидемията. При нас беше тъкмо обратното - епидемията ни държеше под контрол и се развива както си иска. Иначе се чудя дали това, че черна гора е популярна с елен туризъм не ги е опазило в някаква степен. Докато ние си внасяхме болни с чартъри там може да са карантинирали прибирашитв се граждани и пак да имат добър резултат
3
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ако утре "проимат"? Ще отменят ли победата? ще си посипят ли главата в пепел. Ще въведат ли карантина и полицейски час? Баси, направихте го като че ли сме спечелили 3-тата Световна !
2
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Невъзможно! Величето Мангъров заяви, че нито социалната изолация, нито маските пазят и трябва сухите клечки да изгорят и 70% да преболедуваме, за да се стигне до този етап. Няма как подобен мислител, чиито думи са аксиоми и закони, да е грешал!
1
7
 
1
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
НЯМА ДРУГА ПРИЧИНА ::::::ТЕХНИЯ МИНИСТЕР ПРЪЦЕДАТЕЛ БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ