Покриват мозайките в "Света София" при молитвите

Дори и като джамия храмът ще остане отворен за посетители
58
Покриват мозайките в "Света София" при молитвите
Снимка: Pixabay

Християнските мозайки и стенописи в „Света София” ще бъдат скривани по време на мюсюлманските молитви. Това обяви Турция, която превърна  вековния храм в Истанбул отново в джамия.

Още по темата


Идеята е пред мозайките да се  разпъват завеси.  Първата мюсюлманска служба в „Света София” от близо 90 години е предвидена за края на този месец, припомня Нова тв.

След като приключи молитвата - древните изображения ще бъдат откривани отново. Храмът „Света София” ще остане отворен за посещения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
4
 
! Отговори
Абе те преди 3 години
Най-добре да си покрият лицата от срам !
36
2
 
5
 
! Отговори
сюлейман великолепни преди 3 години
Шъ праим маанафско дружество и никой да не ни се меси, освен ако не иска да се включи.
35
3
 
4
 
! Отговори
СКИТНИК 13 преди 3 години
Анатема на тиурки6ландия и на нейния султан.Но в са6тност и добре понеже това действие на султана само затвърздава олко толерантна е турки6ландия спрямо християнския свят и са6то толкова толерантен триябва да е той спрямо нея-дори по стар оби4ай принципът трябва да е око за две и зъб за 4ейне.Тярки6ландия да забрави за ЕУ-не 4е мястото и е там като цяло,американците ги отрязаха за самолетите а вапрос на време е и Путин да ги отрезе и тогава 6те им останат само молитвите в новата джамийка-успех
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам турците какви са, обаче от изчетените коментари ми става ясно, че българите са масово неуки, прости и озлобени хора, и ме е срам, че ми се е паднало тука да се родя. Плача за изгубената нормалност на една Голяма с голямо "Г" някога държава. Добре че великите българи от едно време са мъртви. Ако знаеха в какво сме се превърнали, щеше да им се иска да са умрели за някой друг, а не за такива като нас. ;(
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Плиска и Преслав били издигнати върху езически храмове... ХАХАХХАХААААААА!!!"----Сори, братленца... Така са казали историците и археолозите... Вие губите... ;))
32
2
 
3
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАААААААААА преди 3 години
Плиска и Преслав били издигнати върху езически храмове... ХАХАХХАХААААААА!!!
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Само да те светна че Плиска и Преслав са разрушени от османските диваци"Само да те светна, че не са разрушени от тях.За сметка на това, като потърсиш в Уикипедия за Плиска и Преслав, излиза това:"Навярно според практиката на християнството езическите храмове са били разрушени и на тяхно място издигнати църкви."
30
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някакво безумие е да се заяждате с турците.Не виждам смисъл, сградата повече от 500 години е била джамия.
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"ами джамията баня баши в софия е била християнски храм , тогава да го отворят като църква"Джамията в София никога не е била християнски храм. За сметка на това, църквата Св. Седмочисленици в София е била джамия. Т.нар. Черната джамия. И също така, около 80% от църквите в България са строени върху тракийски, гръцки и римски светилища. Когато Цар Борис 1 убива аристокрацията непожелала да се покръсти, нарежда да се заличават и всички други храмове. Единствено се е страхувал да разрушава джамии.
28
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпреки, че турците са завладяли Константинопол, султан Мехмед 2-ри Завоевателя ЗАКУПУВА църквата Св. София.Документи за това още се пазят в Истанбул.Ако вие си закупите апартамент от мюсюлманин или еврeин, никой не ви спира да правите преустройство, да си разместите мебелите или да направите ремонт, да си сложите щори или климатик, нали така? Никой не ви казва дали да каните в дома си приятели или дали да замразите риба в хладилника си, нали така?
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само че те ви виждат дори и когато сте ги закрили.И пишат горе, в Голямата книга, кой поругава чужд храм и го използва за ритуали на друга религия. После ще отговаряте според тези записки.Всеки сам носи отговорност и решава къде да се моли. Когато застанеш на съд пред Всевишния, няма да имаш възможност да се скриеш зад гърба на Ердоган, на мюфтията или на някоя институция.
26
7
 
7
 
! Отговори
фък преди 3 години
ами джамията баня баши в софия е била християнски храм , тогава да го отворят като църква
25
1
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Имам едно чудене - портрета на Ердоган дали го покриват с чердже докато се молят?
24
1
 
1
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
Не се мъчи да мислиш, не ти се отдава..
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПЕТ ВЕКА СА СЕ КЛАНЯЛИ НА МОЗАЙКИТЕ И НЕ ИМ Е ПРЕЧЕЛО.. СЕГА ПРЕТЕНЦИИ.. ТАЯ ДЕМОКРАЦИЯ МНОГО ГИ РАЗВАЛИ ТУРЦИТЕ. Я МАРШ ОБРАТНО В СРЕДНОВЕКОВИЕТО...
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам усещането,че молитви в неправилното място ще имат обратен ефект за молещите се.Кой разбрал-разбрал.Каквото сам си направиш....
21
7
 
7
 
! Отговори
Dst преди 3 години
Последователите на едните козари, са решили, че ще крият картинките на последователите на другите козари от съседното племе. Накрая се оказало, че всички са последователи на някъф козар...дето дето бил изгоден на римляните.И кво се оказва.....за едната религия ще се изпокарат. Тя дето е от един корен с другата. Света е странно място, но простотията властва.
20
2
 
3
 
! Отговори
Ko40 преди 3 години
В сащ пък от белия дом, щели дс правят партиен дом с петолъчка, красная
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво. Аллах ще ви нахрани сега и напои.
18
7
 
0
 
! Отговори
SULEIMAN Kadir преди 3 години
хахаха,абе знам че сте *** дита и търсите тъпк ачи ама немога да ви помогна,вървете край околовръснато там ще ви дадът каквото търсите,хахаха