Българо-македонските отношения ще са и в ръцете на албанските политици

София трябва да развива изключително активна дипломация с Тирана
1 сеп 2020 22:12, Нели Христова
36

След двудневни разгорещени дебати депутатите в Скопие дадоха зелена светлина на състава на новото коалиционно правителство на Северна Македония. Кабинетът, начело със Социалдемократическия съюз на Зоран Заев, получи подкрепата на 62-ма депутати. Каква е цената на това решение?

"Уговорките бяха едно голяма наддаване и надлъгване. Двете страни се опитваха да ползват цялостния си арсенал. Албанците се оказаха по-добрият играч. Тяхната тактика беше да искат максималното", каза за "Денят ON AIR" доц. Спас Ташев от БАН.

Според него е имало шок сред обществеността в Скопие, а Заев се е опитал да парира част от исканията на албанците.

"Чрез купуване на депутати той се опита да си осигури мнозинство, но не успя. В политическото пространство се роди идеята за ротационен премиер. В последните 100 дни на управлението на кабинета премиер на Северна Македония ще е албанец", обясни доц. Ташев.

Той добави, че албанските политици следват своите национални интереси.

"Ако албанското общество се групира около политически център в Тирана, ние изоставаме в тази насока. Факторът на промяна в Северна Македония е т. нар. балкански геополитически хоризонтал. По него може да има промяна на Балканите и Сърбия и Гърция да загубят влиянието, което са имали от Балканската война насам", подчерта Спас Ташев в ефира на Bulgaria ON AIR

По думите му ключът за българо-македонските отношения ще е и в ръцете на албанските политици в Северна Македония и София трябва да развива изключително активна дипломация с Тирана.

"Ровенето в миналото е една малка част от това, което трябва да свършим. Скопие започна реконструкция на пътя от Крива паланка до българската граница. Ние на думи искаме Македония да се сближава с нас, но нашите действия не са насочени в тази посока. Това е една демагогия, която вече 30 г. няма оправдание", посочи експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
7
 
! Отговори
Лицемерие преди 3 години
Всичко е наоразно безмислено инще свърши по един начин както винаги, ще има отцепване на територии и то на само на верска основа. Така е от 2000 г поне. За това не ттябва да се допускат формирането на малцинства с различна религия от основната повече от 3 процента от населението. Като стигне 5 пр и започват проблемите. Има американско изследване за това и точно за това цру вкарва фесове с ПРАВА в европа, за да е вечно нажежено а те ръжена на ПРАВАТА. Всички албанци в Ал и турци в Турция!
25
0
 
14
 
! Отговори
Един Българин преди 3 години
Като са изтикали албанците от Сърбия, защо ще се отказват от Прешевската долина в замяна на Сръбска Митровица?Арнаутите/ албанците/ никога не са ни били приятели, но поради глупостите на сърбите станахме съюзници.Въпроса е, че ние външна политика на Балканите на практика нямаме.
24
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От югославските и косовски албанци,трепери от страх цяла Европа,дори полицаите се страхуват от тях. Албанците от Албания са друга бира,но не те са в Македония,а косовските албанци-мафиоти.Глупаците македонци се отрекоха от българското си потекло и България и сега това ще ги унищожи,в бъдеще ще говорят на албански,***!Сърбите ги избиваха жестоко,направиха ги насила македонци,а сега превилегированото дете на сърбите - албанците, ще ги довършат
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато сърбите изтикаха албанците към Македония,българите дадоха оръжие на македонците да се пазят,но също и българите хранеха и обслужваха медицински албанските бежанци,ако не бяха ги обслужвали и хранили,албанците от Югославия щяха да продължат пътя си към Албания,а не да унищожат МакедонияАлбанците от Югославия бяха храненото дете на сърбите,преди да започне войната,бяха привелигировани,а българите бяха тероризирани,защо не си си задържаха сърбите у тях си,а ги изтикаха към Македония?
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбия работи за запазването на Югославия,а гърците им помагат в тази насока,гърците през цялото време работят срещу Македония,но в същото време бизнеса им с Македония и дружбата им със Сърбия си върви.При тази обстановка,България трябва освен с македонците,да работи и с албанците от Албания,но не виждам някой да се занимава с това.Сърбите направиха последната голяма мръсотия на България,като изтикаха албанците от Югославия в Македония.
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се мазним на албанците за добри отношения с македонците, за които не ни дреме. Не, благодаря!
20
3
 
20
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Като не искат да говорят български, ще говорят албански!
19
5
 
21
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Македония е бита карта,не си струва усилията.До 20 години ще е напълно шиптъризирана.
18
6
 
10
 
! Отговори
Напомнително : преди 3 години
Не трябва да позволим влизането на Македония в ЕС, защото така ще вкараме в негои гадните албанци.Тези "македонци", които са от български произход и с българско самосъзнание ще влязат поединично, като им дадем наши паспорти.Забележка: На Заев и семейството му да не се дава български паспорт!
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заев е прехвърлил топката по спорните исторически въпроси на Албания тъй ли ? Значи Заев се e отмазал хитро, а ние трябва да сме дипломатични към тоя предател дето ни краде и историята на туй отгоре. Бе я у лево бе.
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заев си изми ръцете и джироса външното министерство на албанец да се занимава с нас, а Димитров който все пак споделяше някакви ограничени пробългарски позиции отиде в евроинтеграциите. Нищо не строят македонците към нас, както внушава тоя. Напротив, чакат скоростната железница с Белград строена с китайски пари. Пак грешна политика, наместо да си гледаме отношенията с Румъния, се забиха в ко-чината Западен Балкан.
15
2
 
13
 
! Отговори
Блудния син! преди 3 години
Изконна българска земя!Обединението прави силата!
14
1
 
5
 
! Отговори
Аз да питам преди 3 години
Какво става в Гърция? Затишие преди буря може би?!
13
2
 
16
 
! Отговори
MR Buch преди 3 години
Корените ми са от земите на днешна македония/прадядо ми/, но твърдата ми позиция е че македонците са загубени без нас. Нека си гравитират към тирана ищом се правят на отворении, не виждам каква дипломация изобщо трабва да говорим. Редно е само да им налагаме, ако не им харесва си е техен проблем
12
11
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
няма проблем - след ердо, боко ще стисне ръце и с османи да строят заедно дъгата на неоосманизма на балканите... а гражданите за европейски развитие ще помагат.
11
6
 
6
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
МАКЕДОНЦИТЕ ДА СИ СЕ ОПРАВОЯТ С АЛБАНЦИТЕ-СЕГА АКО ИМАМЕ АКЪЛ ЩЕ СИ ТРАЕМ КАКТО ПРАВИ ПУТИН.-А МАКЕДОНИОЯ ДА СЕ ОПРАВЯ САМА.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До УМЕННе се опитвай да мислиш,не ти идва отвътре!
9
5
 
7
 
! Отговори
Разделяй и владей преди 3 години
Българският народ е разделен и е политически изнудван от различни малцинствени групи из цяла България от албанската граница та чак до Черно море.
8
4
 
13
 
! Отговори
za Albania преди 3 години
Албанската мафия се оказа по-силна от сицилианската..................единият клон на тая мафия вече си има и държава................Косово!!!!
7
6
 
11
 
! Отговори
До УМЕН преди 3 години
Да, ще се молят , но ще е късно.................албанците вече ще са превзели Македония..............като не искат да са българи, да учат албански............в парламента им вече има няколко албански партии, 2 или 3, не знам точно!!!!