В Гърция почитат светите братя Кирил и Методий

Делото им се изучава от учениците в часовете по религия
11 май 2021 11:58, Елка Василева
34
В Гърция почитат светите братя Кирил и Методий
Снимка: архив, БГНЕС

Православната църква в Гърция отбелязва празника на светите братя Кирил и Методий. В Солун два храма носят тяхното име.

В училищата също се преподава днес тяхното дело като създатели на глаголицата, които превеждат богослужебните книги.

Във всички храмове на Гърция беше отслужена празнична Света литургия за светите равноапостоли Кирил и Методий. Празнично е украсен катедралният храм „Св. св. Кирил и Методий“, който се намира на морския булевард в центъра на Солун, предаде БНР.

Още по темата

Пред паметника в двора на храма българи и гърци поднасят цветя в знак на благодарност към делото на Кирил и Методий, създатели на славянската писменост.

В Солун има и втора църква - в квартал Евозмос, която носи името на двамата братя. Тя често се посещава от български туристи, съобщават служителите в храма.

Днес в часовете по история на религията - задължителен предмет в гръцкото средно образование, се изучава делото на Солунските братя.

Някои телевизии също отбелязаха празника, като излъчиха документален филм за живота и делото на създателите на славянската азбука.
 


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Е-хеее.. преди 1 месец
До Зозо Е-хеее....,ако знаеш колко генетични изследватния съм изчел от Сульо и Пульо? Със сигурност е установено,че имаме генетична близост с румънци и гърците от Северна Гърция,както и с хърватите. Сърбите не публикуват генетични изследвания,но предполагам,че ще сме близки и с тях защото от р.Морава на изток генът е български независимо от говоримия сръбски език. Същото важи за Гърция и Румъния защото от 5-ти до 7-ми век вътрешносттана Балканите в т.ч до Пелопонес е залята от славяни.
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така, първо Кирил създава Кирилицата, като използва глаголицата за основа. Второ, без цар Борис 1 делото на братята нямаше да се реализира. Борис подкрепя делото им, защото вижда нуждата от модернизация на българската писменост след покръстването, което е един цялостен акт на обединение на различните етноси, които живеят в рамките на българската държава. Трето, племе славяни няма и никога не е имало. Това название е дадено 17 в., като обединяващо за всички народи на Балканите от Русия.
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глаголицата е много по стара азбука. На нея е написана библията на Урфила. Кирил и Методий защитават правото на всички народи да четат божието слово на собствения си език, а не само на латински, иврит и гръцки. Относно това, че сме номади, бих искал някой да ми каже колко държави са създадени от номадите *** до сега и въобще от други подобни.
24
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още един исторически български мит.По заповед на Византийския император , братя ,гърците по произход от Тессалоники, образуват кирилицита.Приносът на Византия към славянските групи дошлии на границите на империята.
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кирил философ измисля цял нов литературен език бе хора. Език на който говорят стотици милиони в Европа.Затова е покровител на Европа.В това е величието на делото му.Глаголицата е част лт другото,по-голямото.
22
6
 
6
 
! Отговори
България преди 1 месец
Кирилицата е българска, произхожда от Златният век на България, от нея се ползват всички славяни.България даде на славяните, сега България ще се ползва от славянството.Който разбира да разбира
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кирил философ измисля цял литературен -нов за Европа-език.В това е епохалното му дело.Език богослужебен и равен на латински и гръцки.Затова е обявен за светец от папата.Мислете.Група вмрошци ,заедно с лъжци като Стефан Цанев искат да опозорят делото.Не става с омраза,хора.
20
3
 
3
 
! Отговори
Do21 преди 1 месец
Ами аз това съм казал,незнам какво не си разбрал.Затова и езика е на славяните,защото това номадско племе освен да приеме културата на околните какво му е оставало.Говорим вече да се дразним.По спокойно и без обиди.Говорим едно и също.
19
10
 
5
 
! Отговори
ДР преди 1 месец
Школата е Охридска. За невежите тук, Охрид и до сега е в Македония. В кратки промеждутъци от време може и да е бил български, но традициооно си е чисто е бил е под чисто гръцко влияние в културен аспект и населяван от славяни които и до сега не желаят да се ассоциират с Българиа. Така че, вадете си правилните изводи. Най интересният въпрос обаче е, защо никой не иска да е приятел с българите, от време оно, та до сега.
18
1
 
7
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
До 12А според теб мозък...къде са изчезнали славяните по прабългарските земи...да не са се изпарили във въздуха....а къде са изчезнали траките да не са ги отвлекли извънземни?Не те са претопени в новите народи завзели тези земи...т.е. голяма част от българското население е и славянско защото те са се претопили в новата държава България...
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гърци,гърци,ама им викат ромеи,тоест римляниА сега ги оправяй.А може да са и с майка славянка.Не търсете произхода ,а светостта на делото-то е важното.Затова папата обяви за покровители на Европа Кирил и Методий.В противен случай отивате към отричане на доброто и дирене на злото и разрухата.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Светите братя Кирил и Методий са Гърци, Солун!
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чобанлв,ти ли си бе,не случайно Фандъчката те уволни.С тия генетики замязваш на знаеш кои!Генетиката не е определяща за историческия процес.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 15Е какви са според теб? Това ще да са само братята от крайните квартали :Д
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Зозо 14Така е, тук е било Тракия и прабългарите са се смесили с траките и славяните и така се получава България! Даже за Спартак съм чел, че е роден в Струмско.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А другите 25% какви са?
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
край на IX век Създаване на кирилицата на основата на гръцката унциална (заглавна) писменост. Това се свързва с името на Климент Охридски. Преминаването от глаголица на кирилица е бил труден процес на работа. Княз Борис е подкрепял Климент в книжовната му дейност по създаване на кирилицата. Така новата азбука е била много по-лесна за писане и включвала всички особености на българския език при писмено изразяване. Това е на първо четене от Уикипедията.
10
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Езика ни е славянски,но народа български.Това номадско племе се цивилизова сред славянския святКакво спорите ненужно за неща решени от науката преди150г.Да се направят на интересни няколко персони и да напишат нещо за пари.Прозрачни и скучни.
9
3
 
5
 
! Отговори
До7 преди 1 месец
Като ти е непонятно, седни първо да попрочетеш малко по история, а след това да пишеш простотии. Византия е източната част на римската империя, каква Гърция те гони?
8
3
 
10
 
! Отговори
Наум преди 1 месец
Кирил и Методий са гръцки чиновници на заплата и създават глаголическо писмо в следствие на молба на Великоморавия. Глаголическото писмо е мъртвородено и с изключение на някой манастири, така и не се използва масово. Това което ние наричаме "кирилица" е създадено от Климент Охридски- български чиновник по онова време и това дело НЯМА нищо, ама нищо общо с Кирил и Методий. Да не говорим, че дори Климент не е създал нищо, а е копирал на 99% коптската писменост създадена 2000 години по-рано.