В Гърция почитат светите братя Кирил и Методий

Делото им се изучава от учениците в часовете по религия
11 май 2021 11:58, Елка Василева
34
В Гърция почитат светите братя Кирил и Методий
Снимка: архив, БГНЕС

Православната църква в Гърция отбелязва празника на светите братя Кирил и Методий. В Солун два храма носят тяхното име.

В училищата също се преподава днес тяхното дело като създатели на глаголицата, които превеждат богослужебните книги.

Във всички храмове на Гърция беше отслужена празнична Света литургия за светите равноапостоли Кирил и Методий. Празнично е украсен катедралният храм „Св. св. Кирил и Методий“, който се намира на морския булевард в центъра на Солун, предаде БНР.

Още по темата

Пред паметника в двора на храма българи и гърци поднасят цветя в знак на благодарност към делото на Кирил и Методий, създатели на славянската писменост.

В Солун има и втора църква - в квартал Евозмос, която носи името на двамата братя. Тя често се посещава от български туристи, съобщават служителите в храма.

Днес в часовете по история на религията - задължителен предмет в гръцкото средно образование, се изучава делото на Солунските братя.

Някои телевизии също отбелязаха празника, като излъчиха документален филм за живота и делото на създателите на славянската азбука.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Е-хеее.. преди 2 години
До Зозо Е-хеее....,ако знаеш колко генетични изследватния съм изчел от *** и Пульо? Със сигурност е установено,че имаме генетична близост с румънци и гърците от Северна Гърция,както и с хърватите. Сърбите не публикуват генетични изследвания,но предполагам,че ще сме близки и с тях защото от р.Морава на изток генът е български независимо от говоримия сръбски език. Същото важи за Гърция и Румъния защото от 5-ти до 7-ми век вътрешносттана Балканите в т.ч до Пелопонес е залята от славяни.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така, първо Кирил създава Кирилицата, като използва глаголицата за основа. Второ, без цар Борис 1 делото на братята нямаше да се реализира. Борис подкрепя делото им, защото вижда нуждата от модернизация на българската писменост след покръстването, което е един цялостен акт на обединение на различните етноси, които живеят в рамките на българската държава. Трето, племе славяни няма и никога не е имало. Това название е дадено 17 в., като обединяващо за всички народи на Балканите от Русия.
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глаголицата е много по стара азбука. На нея е написана библията на Урфила. Кирил и Методий защитават правото на всички народи да четат божието слово на собствения си език, а не само на латински, иврит и гръцки. Относно това, че сме номади, бих искал някой да ми каже колко държави са създадени от номадите *** до сега и въобще от други подобни.
23
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един исторически български мит.По заповед на Византийския император , братя ,гърците по произход от Тессалоники, образуват кирилицита.Приносът на Византия към славянските групи дошлии на границите на империята.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил философ измисля цял нов литературен език бе хора. Език на който говорят стотици милиони в Европа.Затова е покровител на Европа.В това е величието на делото му.Глаголицата е част лт другото,по-голямото.
21
7
 
7
 
! Отговори
България преди 2 години
Кирилицата е българска, произхожда от Златният век на България, от нея се ползват всички славяни.България даде на славяните, сега България ще се ползва от славянството.Който разбира да разбира
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил философ измисля цял литературен -нов за Европа-език.В това е епохалното му дело.Език богослужебен и равен на латински и гръцки.Затова е обявен за светец от папата.Мислете.Група вмрошци ,заедно с лъжци като Стефан Цанев искат да опозорят делото.Не става с омраза,хора.
19
3
 
3
 
! Отговори
Do21 преди 2 години
Ами аз това съм казал,незнам какво не си разбрал.Затова и езика е на славяните,защото това номадско племе освен да приеме културата на околните какво му е оставало.Говорим вече да се дразним.По спокойно и без обиди.Говорим едно и също.
18
12
 
5
 
! Отговори
ДР преди 2 години
Школата е Охридска. За невежите тук, Охрид и до сега е в Македония. В кратки промеждутъци от време може и да е бил български, но традициооно си е чисто е бил е под чисто гръцко влияние в културен аспект и населяван от славяни които и до сега не желаят да се ассоциират с Българиа. Така че, вадете си правилните изводи. Най интересният въпрос обаче е, защо никой не иска да е приятел с българите, от време оно, та до сега.
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърци,гърци,ама им викат ромеи,тоест римляниА сега ги оправяй.А може да са и с майка славянка.Не търсете произхода ,а светостта на делото-то е важното.Затова папата обяви за покровители на Европа Кирил и Методий.В противен случай отивате към отричане на доброто и дирене на злото и разрухата.
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светите братя Кирил и Методий са Гърци, Солун!
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чобанлв,ти ли си бе,не случайно Фандъчката те уволни.С тия генетики замязваш на знаеш кои!Генетиката не е определяща за историческия процес.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 15Е какви са според теб? Това ще да са само братята от крайните квартали :Д
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Зозо 14Така е, тук е било Тракия и прабългарите са се смесили с траките и славяните и така се получава България! Даже за Спартак съм чел, че е роден в Струмско.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А другите 25% какви са?
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
край на IX век Създаване на кирилицата на основата на гръцката унциална (заглавна) писменост. Това се свързва с името на Климент Охридски. Преминаването от глаголица на кирилица е бил труден процес на работа. Княз Борис е подкрепял Климент в книжовната му дейност по създаване на кирилицата. Така новата азбука е била много по-лесна за писане и включвала всички особености на българския език при писмено изразяване. Това е на първо четене от Уикипедията.
10
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Езика ни е славянски,но народа български.Това номадско племе се цивилизова сред славянския святКакво спорите ненужно за неща решени от науката преди150г.Да се направят на интересни няколко персони и да напишат нещо за пари.Прозрачни и скучни.
9
3
 
5
 
! Отговори
До7 преди 2 години
Като ти е непонятно, седни първо да попрочетеш малко по история, а след това да пишеш простотии. Византия е източната част на римската империя, каква Гърция те гони?
8
3
 
12
 
! Отговори
Наум преди 2 години
Кирил и Методий са гръцки чиновници на заплата и създават глаголическо писмо в следствие на молба на Великоморавия. Глаголическото писмо е мъртвородено и с изключение на някой манастири, така и не се използва масово. Това което ние наричаме "кирилица" е създадено от Климент Охридски- български чиновник по онова време и това дело НЯМА нищо, ама нищо общо с Кирил и Методий. Да не говорим, че дори Климент не е създал нищо, а е копирал на 99% коптската писменост създадена 2000 години по-рано.
7
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Непонятно ми е защо българите считат това дело за българско. Светите братя са Гърци, Бохемия е първоприемника на тяхното дело...от къде на къде българите крадят история и си приписват заслуги, а в същото време притискат Македония да се откаже от нейните изконно претенции. Всъщност тази азбука е повече Македонска отколкото българска. Освен това българите тактично подминават факта че Византия (Гърция) е играла огроммна роля в историята на България.