Ковачевски: Пътят на РСМ към ЕС не минава през София

Щели сме да решаваме проблемите двустранно
11 мар 2023 09:00, Александър Попов
66
Ковачевски: Пътят на РСМ към ЕС не минава през София
Снимка: БГНЕС

Продължавам да твърдя, че ние преговаряме с Брюксел, а не със София и пътят към ЕС не минава през София, защото процесът на влизане в ЕС е процес на изпълняване на критерии, което се одобрява от 27 държави-членки.

С България имаме двустранни въпроси, които ще решаваме двустранно. Такива двустранни въпроси имаме и с Гърция и ще ги решаваме двустранно. И Хърватия и Словения имаха двустранни проблеми и ги решаваха двустранно, но взеха големите решения и сега са членове на ЕС”, каза в интервю за предаването „Трилинг” премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.  

Той повтори, че опозицията трябва да участва в процеса на взимане на важни за евроинтеграцията на страната решения, защото мнозинство от 2/3 в парламента не е необходимо на правителството, а на държавата.

„Защото вписването на части от други общности е само един от въпросите, който изисква мнозинство от 2/3 в парламента. До края на пълноправното ни членство в ЕС предстоят и други въпроси, които изискват такова парламентарно мнозинство.  Реформа на съдебната система, на системата на прокуратурата, на администрацията, на децентрализацията – това са все въпроси, които изискват мнозинство от 2/3 в парламента. За това казвам, че въпроси от стратегическо значение не могат да бъдат предмет на ежедневната политика и опозицията трябва да участва в този процес и това да бъде ангажимент и отговорност на всички 120 пратеници в парламента”, посочи Ковачевски.  

На въпрос защо досега не са направени необходимите стъпки, за да бъдат изготвени конституционните промени, процедурата по приемането на които е дългa, Ковачевски посочи, че до този момент ангажиментът е бил да бъде направена реконструкция на правителството, за да има стабилно мнозинство за функционирането му. Сега предстои да бъдат изготвени предложенията за промените в конституцията, защото те трябва да бъдат предмет на обществена дискусия, „да ги видят неправителствените организации, академичната общност, медиите, а през тях и всички граждани, за да могат да се уверят за каква промяна в конституцията става въпрос”.

В изявление от ВМРО-ДПМНЕ снощи му отговориха, че няма да участват в работната група, „защото не дават доверие на един ненадежден процес”. Без тях не може да бъде събрано необходимото мнозинство от 2/3 в парламента на страната./БТА, Маринела Величкова
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: РСМДимитър Ковачевски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Журналист преди 1 година
Този пък кой е ? Сигурно е приятел на комунистите Бойко Борисов, Тодор Живков и другарите им от партията на Нинова. Те, като са покойници, ние не сме. Девет бъчви с бино, но пък ние, като го пием виното си го плащаме.
43
1
 
2
 
! Отговори
САТАНА преди 1 година
Яж сръбска скара, с руска салата на персийския килим...
42
1
 
3
 
! Отговори
И баба знае преди 1 година
Че при такива управници пътят минава през.....Белград!
41
1
 
3
 
! Отговори
Цока преди 1 година
АБСОЛЮТНО ВЯРНО
40
3
 
5
 
! Отговори
МОЛОДЕЦ СУКА преди 1 година
Българе...що не саката да пускате с.македония...у есето....та ...те са кат блудният син...скитат се заблудени...люшкани от сърбе и шиптаре...ке се завърнат сами в бащиния дом сами..ке ни молят..кат упре шиптарската краставица у попку..
39
2
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
Dnes otdavame pamet na iztrebenite evrei 1943 godina ot Makedonia . Zatova ako iskate pomolete se za tjah. Inace vsicki znaeme koi gi kaci na vlaka
38
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите късогледи десни фашизофреници искаха Турски поток да минава през Гърция, Северна Македония, Сърбия, а България да е крайна точка и да зависим от еничарите макета и сърби. Мартинчо Димитров и десебарите са дребни русомрази и можеха да ни направят зависими за газ от макетата и сърбетата. Белене и Александруполис-Бургас трябва да се построят. Фашизофрениците десни спряха и тези проекти. АЕЦ Белене може да продава ток на макетата и сърбетата на цени за врагове и приятели.
37
3
 
7
 
! Отговори
До какво да направи преди 1 година
Утешавай се с югоносталгията. Сега нещата са обърнати на 180. Вие сте дупката
36
11
 
4
 
! Отговори
Какво направи преди 1 година
Милошевич македония да моли булгария все едно сащ да молят индийците тъка ми звучи преди 90та когато влизах от македония в бг все едно от швайцария в конго но колко и да се опитват ганюевропеец няма как да стане татара татарочаргар си остава
35
2
 
14
 
! Отговори
София преди 1 година
Нема друг път!
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези не се усещат колко пари губят заради едното мотаене и инат.
33
5
 
6
 
! Отговори
aa1820 преди 1 година
До 37. Нещо като украинците.
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какъв път към ЕС говори този човек ? ЕС е пълен с проблеми .С 27 държави едва се справят да функционира. На никой сериозен политик и на ум не му минава Че е възможно приемане на нови държави. И то такива като Македония албания молдавия грузия Босна сърбия украйна и тн. Това е абсурд. Никой бюрократ в ЕС не се осмелява да го каже .Единствен португалския мин председател го каза преди няколко месеца. Макрон пък се опитва да лавира като измисли някакъв ЕС 2 нарече го Европейска заедница
31
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самолетът трябва да кацне в София, за да потеглите към Европа, така че си говори каквото искаш, Митре
30
2
 
20
 
! Отговори
aa1820 преди 1 година
Сегашните македонци са някаква извратена комплексирана смесица от най-гадните черти на българина и сърбина.
29
6
 
15
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Денацификация до последния укро-македонски нацист!
28
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно. Никой не бръсне балканските европеидни про'с'таци за нищо. Не македонците, даже африканците преговарят двустранни неща директно с Брюксел.
27
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще влезете в ЕС, когато падне таванът на лятното кино. Изостанали сте от света с 200 години. Сърбите ви изтриха мозъците.
26
2
 
22
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Пътят на РСМ и на Сърбия към ЕС минават само и единствено през съседните им държави , тъй като горките единствени на Балканите нямат излаз на море.
25
2
 
16
 
! Отговори
Неразбиращ преди 1 година
Държава от селски тарикати. Ще видим докъде ще стигнете и откъде ще минете. Да не заседнете под кривата круша.