Коледата невъзможна: Без тържества за Рождество във Витлеем

Туристите тази година стоят далеч от мястото, където е роден Христос
13 дек 2023 21:30, Нели Христова
17
Коледата невъзможна: Без тържества за Рождество във Витлеем
Снимка: БГНЕС

Във Витлеем, градът на Западния бряг, където е роден Исус, пеенето на коледни песни е отменено, приказните светлини са затъмнени, а коледното дървото така и не е поставено.

Тази година Коледа ще бъде по-малко празнична, след като църквите в Светите земи поискаха по-тих период на размисъл в знак на признание за страданието, изпитано от хората в Газа. Израелските атаки са убили повече от 17 000 души там след атаките на Хамас, в които живота си изгубиха 1400 израелци на 7 октомври. В лутеранската църква в града сцената на Рождество Христово изобразява дете, заровено в развалините.

"Не можем да празнуваме, когато нашите братя и сестри умират", казва Иса Талиех, гръцкият православен свещеник на църквата "Рождество Христово" - византийската базилика от 4-ти век, в чиято крипта се намира предполагаемото родно място на Христос.

Талиех, 40-годишен палестинец християнин, наскоро научи, че цяло гръцко православно семейство от Газа е било убито от въздушен удар. На Великден той води молебен за новородената им дъщеря, сега се моли за мирното упокоение на бебето. "Те скърбят. Трябва да застанем с тях", каза той.

Витлеем обикновено може да очаква до 150 000 туристи през периода на коледния празник. Този декември обаче няма опашка за влизане в едно от най-свещените места в християнството, пещерата под църквата, където според християните Мария е родила Божия син преди две хиляди години. Стените са окачени с гоблени, за да заглушат прошепнатите молитви на поклонниците - и да ги спрат да издълбават парчета скала за спомен. "Тук е роден Исус", каза Талиех, застанал сам пред олтара, който бележи мястото.

Витлеем е предимно мюсюлмански град, но с 20% християнско население. Църквата "Рождество Христово" се намира в противоположния край на площад "Мангер" на джамията на Омар.

Дори и да няма дърво на площада тази година, Талиех е обещал на трите си деца, че ще има едно у дома.

Посетителите на църквата тази Коледа ще си спомнят едно малко градче, което лежи неподвижно, но през последните седмици бе свидетел на смъртоносни сблъсъци между палестинците и израелските отбранителни сили във Витлеем.

17-годишният Мохамад Али Азия беше прострелян в гърдите по време на нападение срещу бежански лагер в края на града, а трима палестинци, обвинени в откриване на огън срещу израелски контролно-пропускателен пункт, бяха убити миналия месец при нападение, при което шестима израелци бяха ранени.

"Не им е лесно да растат в затвор", каза Талиех. "Всеки път, когато искат да отидат някъде, не им е позволено. Тук няма басейни или детски площадки, на които да ходят."

Има много свободни стаи в хановете на Витлеем - камбаните на Рождество Христово, Домът на мира и хотел Shepherd бяха широко отворени миналия петък, въпреки че нямаше гости, които да влизат или излизат.

57-годишният Зиад Бандак, гръцки православен християнин, който държи магазин за сувенири, предлагащ кръстове от маслиново дърво, икони и комплекти за ясли, каза, че не е правил продажба от 50 дни.

"Седим и играем табла по цял ден", споделя той пред The Times. "Идвам два дни в седмицата, за да не седя вкъщи през цялото време."

Не само туристите остават далеч от Витлеем тази година. Палестинските християни, някои от които живеят само на кратко разстояние с кола, казват, че са твърде уплашени, за да предприемат пътуването.

"Има три или четири контролно-пропускателни пункта между тук и Дженин, така че ще бъде твърде трудно за семейството ми да дойде", споделя 40-годишният Джордж Хадад - францискански монах от размирния град в северната част на Западния бряг, където значителен брой от 260-те палестинци, които са били убити след атаките на 7 октомври. Две деца, на 8 и 15 години, загинаха в Дженин миналата седмица по време на предполагаема стрелба от израелски войници. Видеозапис от камера за видеонаблюдение показва как младо момче колабира, след като очевидно е било простреляно в гърба, докато е бягало. IDF каза, че нейните войски са реагирали на "редица заподозрени", които са хвърлили "експлозивни устройства".

В контекста на такова насилие християните смятаха, че е невъзможно да се веселят както обикновено година. „

В едно от малкото коледни събития, които се провеждат във Витлеем тази година, малка процесия от развяващи знамена скаути посрещнаха пазителя на Светите земи в града миналия петък. Палестинските ученици сформираха развълнуван почетен караул, за да посрещнат Франческо Патън, италианския монах, отговорен за защитата на светите места в Израел и окупираните палестински територии.

Той благослови децата и изнесе послание пред църквата. "Надяваме се, че мирът ще дойде рано", каза той. "Възможно по-рано."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
християнин преди 4 месеца
Както винаги,вие християните показваме нашата състрадателност към хората,независимо от коя религия са.Но крайно време е да попитаме мюсюлманите,ЗАЩО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СА ТАКИВА?В мюсюлманския свят човешкия живот няма стойност,човекът е подложен на непрекъснато униение и тормоз,властват почти животински отношения,унищожението на другоререца е цел на мюсюлманския свят,отделно открито проповядват физическото унищожение на цял един народ и държава.Е,докога ние ще сме търпеливи и състрадателни?
13
1
 
2
 
! Отговори
АнтиСемит=АнтиИзраел преди 4 месеца
До 12 Спри да лъжеш и клеветиш нагло като управляваните от дявола ислямските арабски терористи, криминалния контингент от 23 арабски от 54 ислямски държави, незаконни окупатори подкупени от ООН масови убийци изнасилвачи педофили хомосексуалисти военно престъпници, зверски убийци, расисти антисемити неонацисти лъжливо наричани Палестинци по римското лъжливо име на 1!земя Израел на еврейски народ, която ислямските престъпници с измами и терор против Божията воля се опитват да ограбят и погубят
12
0
 
2
 
! Отговори
Нетаняху е антисемит преди 4 месеца
Палестинците са семити. Периодичното изтребление на представители на този народ през последните 75 години, провеждано от Израел, също е антисемитизъм. Само през последните два месеца в ивицата Газа загинаха два пъти повече цивилни, отнколкото през острия период на войната в Украйна, започнал на 24-ти февруари 2022 г.
11
0
 
3
 
! Отговори
Бог е най-важен! преди 4 месеца
Ислямски арабски терористи от ПА незаконно окупират и тероризират Израелската свята 1! земя като Юдея Самария вкл.градове свети за евреи и християни -столица Ерусалим и Витлеем-родно място на еврейския цар Давид и вечния небесен Цар-Месията на Израел-Исус Христос, Спасител и Господ на човечеството.Така че ислямски арабски терористи(Палестинци и Йорданци) са незаконни окупатори там и нечестиви врагове на Бога и Божия народ Израел, И нямат право да пречат на Божии празници заради терористи в Газа!
10
0
 
3
 
! Отговори
Палестинци=безбожни преди 4 месеца
Наглостта на Палестинците ислямските арабски терористи, незаконни окупатори на святата 1! Земя на Божия избран народ Израел, която ислямските арабски терор.групи от 23 арабски ислямски държави фалшиво наричани Палестинци и Йорданци безбожно и незаконно пожелават,ограбват с политически измамни ООН машинации,тероризират непрестанно, ислямизират и асимилират дори след 1967 когато Израел си връща Юдея, Самария, Ерусалим Витлеем Хеврон Газа Синай така че всички ислямски араби да си ходят в Мека
9
0
 
2
 
! Отговори
LBN преди 4 месеца
До преводачката: на български няма такова нещо като "гръцки православен свещеник", на английски може да е greek orthodox, но в човечеца няма нищо гръцко, той е ПРАВОСЛАВЕН свещеник, арабин, палестинец. Мир вам
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе какви са тия дървета по време на Рождество и защо се коментира ще ги има или ще ги няма. Тия дървета са свързани с езическия празник, който езичниците празнуват на същия ден, отдавайки почит на сатаната а той им носи "подаръци".
7
7
 
4
 
! Отговори
Xaxa преди 4 месеца
Вече и слепия и глухия знаят, че Хамас=Мосад, а стига с тая смешна пропаганда, за "лошите" палестинци и "отвръщаши на атаката" израелци. Дърпащите конците евреи пред нищо не се спират, дори да заповядат да бъдат избити невинни израелци на една шайка наети от самите тях престъпници наречени "Хамас", само и само да грабят ли грабят земи, които никога не са били техни. А oФцeте блеят ли блеят докото четат и гледат глупостите и лъжите на така наречените "медии", като това нещо "днес бг".
6
3
 
10
 
! Отговори
Хах преди 4 месеца
Имах щастието да посетя базиликата във Витлеем 2018 година. Усещането е прекрасно. Дай Боже скоро да спре тая касапница.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 4 - Ok? И?
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На Балканския полуостров след Бладилий дойде трети крал на име Колад в годината от сътворението на Света 4745/763 преди Хр/ И Колад пожела да бъде Бог и да му се покланят като Бог, а не като крал. И роди два сина: името на първия бе Болг или Бог; и когато му се роди първият му син Болг, заповяда на народа си по цялата негова земя да тържествува, сиреч да празнува в месец декември, 24 ден - да ядат и да пият и пеят песни - сиреч "Болг се роди, Коладе, тази вечер, Коладе" ...
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много си " постна" тази вечер Нело! Няма " теми" за Бати ти Путин и Коренчето" а?-:)
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е нали папата е дже,дър? Освен тва се разпра да целува краката на разни мюсюлмани бежанци.Нормално е да циври за палестинците.Нали каза че няя проблеми свещенниците да се пецкат с мъже ,Господ ги обичал и такива.Изобщо папата е издухал гарнитурата отвсякъде.Малко се беше понассрал по време на ковида и го раздаваше християнин по устав ама ковида мина и оня олаби гайката на макс отново.Няма да се учудя ако води някой гей парад в Италия.*** паляка
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За 1 път,не желая да Гледам по тв,за Коледа Филми,свързани с Израел!!!!!-:((( Бойкот от моя страна и Това е!!