20 години по-късно. Демокрация по български

Как го мислехме, какво стана. Разказ на една от "майките с количките"
10 ное 2009 07:00, Екип на Dnes.bg
103

20 години демокрация по-късно. За последствията от свободата пред Dnes.bg разсъждава една от участничките в първата проява на гражданско общество в България. Антоанета Русева е сред жените на „демонстрацията на майките с количките“.

Историята: почти две години преди да видим обърканата физиономия на Тодор Живков на телевизионните екрани, 6 хиляди души протестират в Русе срещу замърсяването на въздуха от химическия завод в Гюргево.

Построяването на румънския завод е договорено между ръководителите на двете братски социалистически страни през 1978 година.

В пълна експлоатация съоръженията влизат през 1984 година. Още през 1981-ва започват обгазяванията на Русе с хлор, хлороводород, тетрахлорметин, епихлорхидрин.

През следващите години има по няколко големи обгазявания, като в някои случаи концентрацията на вредните вещества е почти 10 пъти над допустимите стойности.

За това не се говори и не се пише. 20 000 души напускат града.

Първи срещу тоталитарната власт и табуто се изправят шест жени.

На 23 септември 1987 година в Русе трудно се диша. Въпреки това на площада строяват 10-годишни ученици за приемането им в пионерската организация. Лекарски екипи дискретно дават първа помощ на припаднали деца, но тържеството не е спряно.

Пет дни по-късно няколко служители на „Паркстрой“ провеждат първия открит протест в социалистическа България.

Голямата „демонстрация на майките с количките“ е на 10 февруари 1988 година. 6000 души, най-вече жени, дошли с бебетата си, протестират срещу непрекъснатите обгазявания в града.

Екип на киностудия „Екран“ снима протеста и прави филма „Дишай“. През март филмът е прожектиран в Дома на киното и учени, писатели, художници и журналисти създават Обществен комитет за защита на Русе.

Филмът веднага е забранен, участниците в срещата минават през Държавна сигурност, а съдът отказва да регистрира обществения комитет.

„Просто искахме да защитим здравето на децата си“, разказва днес Антоанета Русева.

Така се чува първият глас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
0
 
! Отговори
ssweden преди 14 години
demokraciya ne si6testvuva tova e izmislena dumi4kaa ispolzvase ot hora koito iskat po lesno da sa na vlast az sam viv 6veciya ot 10 godini to tuka nyama demokraciya kamoli viv bg tuka e beliya komunizamm
103
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Към 101,Да не искаш да кажеш, че в Турция има демокрация.Ако е така защо и в момента има български пастор от Русе, който е в турски затвор заради това, че се е осмелил да говори за християнската вяра.
102
1
 
0
 
! Отговори
Borman преди 14 години
Снимката трябва да е с надпис,,А бяхме ***
101
1
 
0
 
! Отговори
Купринка преди 14 години
Демокрация по български и по кенефистански.Защото те депортирахте голяма част от Турците.А Турците бяха почнали демонстрациите и стачките за демокрация още през май 1989 г. а българите кенефистанци ги гледаха през балконите и прозорците и ги псуваха. Още тогава изпуснахте шанса за демокрация, а преходът ще свърши когато и вий свършите.
100
1
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 14 години
Прекалено много власт на правителството се дава, това неизбежно води до корупция. Колкото повече отговорности бъдат прехвърлени на частния сектор, толкова по-добре. Не може да искаш свобода без да си готов да поемеш пълна отговорност за себе си, а не да разчиташ на държавата.
99
1
 
0
 
! Отговори
Ale преди 14 години
ЖИВЕЙТЕ ЗА СЕГА И БЪДЕЩЕТО, ПОМНЕТЕ КОРЕНИТЕ СИ И ИСТОРИЯТА. ЛОША ДОБРА ТОВА Е МИНАЛО, НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ. НЯМА СМИСЪЛ ОТ БЕЗМИСЛЕНИ СПОРОВЕ, ДУМИТЕ НЯМА ДА ПРОМЕНЯТ ЖИВОТА ВИ СЕГА, А САМО ДЕЙСТВИЯТА.
98
1
 
0
 
! Отговори
Ale преди 14 години
Н Е К А Н А П Р А В И М Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я ПО-ДОБРО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ!
97
1
 
0
 
! Отговори
Ale преди 14 години
Има хора, които действително се опитват нещо да направят и да променят, но всеки ги плюва. В България на първо място е ЧАЛГАТА, ПИСНА МИ ОТ СРЪБСКА И *** МУЗИКА. Толкова е разпространена, слуша се навсякъде, на сватби, в кръчми, в дискотеки. ПИСНА МИ. Имаме много хубава българска поп музика, народна музика, а голям процент от хората слушат СРЪБСКО, *** и ЧАЛГА. Голям процент от българското налесение само унищожава корените си. ХОРА ОСЪЗНАЙТЕ СЕ, МОЛЯ ВИ СЕ!
96
1
 
0
 
! Отговори
Ale преди 14 години
Живота не е ли такъв какъвто си го направиш, но трябва да следваш и морални принцити? А ние какво направихме, изгонихме много кадърни специалисти, съсипахме заводи, но не построихме нови. Съсипахме историята си и в момента сме се върнали в миналото, в турско робство. В такъв случай колко ли години трябва да минат докато стигне Възраждането на любимата ни Република България.
95
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Малък,важното е,че имаш свободата.Другото уж казват-не било толкова важно...Пък и къде ще ходиш,такава "свободия" като тук никъде няма да намериш ;)
94
1
 
0
 
! Отговори
malak na 17 преди 14 години
Tatko mi kaza 4e naroda nare4en BG e sastaven ot OVCE i MAZOHISTI koito vqrvat na INTELIGENTNI-LICEMERNI DUMI4KI kazvani ot sa6tite tezi ot 1990 godina s cel LI4NO OBLAGODENSTVANE.Tatko nepraznuva na 10 noemvri.Toi mi kaza 4e PREHODA edva sega zapo4va s BOIKO BORISOV.P.S Gledah TELEVIZIA SEGA i edin INTELEKTUALEC S UMILENIE MI KAZVA6E KAK SME SVOBODINI I MOJEM SVOBODNO DA PATUVAME V EVROPA.ISKAM DA GO PITAM TOQ UROD NEZEMEN KAK SE PRAVI TOVA S ZAPLATI 400 LEVA RAVNO NA 200 EVRO.
93
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да,тези правителства крадоха.Но краде също така и правителството на Костов и г-н 10%,както и на Симеон...нека да гледаме на нещата обективно.Аз гледам така защото не съм избирал нито червените,нито сините,нито ББ за управници и мога обективно да видя издънките на всички правителства от 10-ти на сам.Не съм нито с червен,нито със син промит мозък.И колкото повече такива хора има толкова по-добре.Иначе ще се въртим в омагьосания кръг десетилетия.
92
1
 
0
 
! Отговори
диссидент преди 14 години
А ти познаваш ли всички фирми в България? Изброй ги поименно!
91
1
 
0
 
! Отговори
някой преди 14 години
До: Номер 88Много ясно в кое правителство - 1. В правителството на Луканов и 2. В правителството на Жан Виденов. Защо ви трябваше да избирате пак комунистите? От носталгия ли? Ако в България имаше хора а не овце, които имат мозък и да разберат че капитализъм не се прави за един мандат, че не можем да искаме "управляващите" да ни дундуркат, и бяха гласували само за СДС, тогава нещата нямаше да са такива. Но всеки си пати от акъла!
90
1
 
0
 
! Отговори
стурм преди 14 години
да празнуваме двадцать втарова юня - фашисткая Германия напала на Саветский Саюз! :) извинете ако бъркам нещо руския, одавна не го практикуваме
89
1
 
0
 
! Отговори
G преди 14 години
Преди десети, след десети, преди тея дето са ги свалили на десети, все едно и също е било и ще бъде. Замазват се очите на масата, а зад гърба се въртят далаверите и се оправя родата до девето коляно. Тези които нямаха нищо втълпиха на народа, че всики трябва да имат поравно, независими кой какъв е, иззеха сумати имоти и пари и в крайна сметка така извъртяха нещата, че пак за тях останаха. Затриха сума ти семейства великите комунисти,които сега се пишат за други.Всички са лицемери ламтящи за пари
88
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да да бяха само заводите обаче,всичко се разпродаде и закри и познайте в кое правителство?Няма да навлизам в подробности само ще кажа,че между тогавашните комунисти и сегашните демократи няма разлика.Така,че празнувайте си 10-и...за мен лично това не е по-добра дата от 9-ти.И двете се посрещнаха с големи надежди и в последствие надеждите на обикновените хора се изпариха.Разликата е,че тогава не можеше да се говори нещо срещу правителството,а сега само това е останало на хората.
87
1
 
0
 
! Отговори
някой преди 14 години
До: БорисЕ, сега очаквам да продължиш мисълта си със: "Да се въведе в училище отново изучаването на Маркс и Енгелс, и да си подобрим отношенията със Уго Чавес и Фидел Кастро". Тъй де, едно време колко бяха евтини кубинския ром и кубинските пури!
86
1
 
0
 
! Отговори
някой преди 14 години
До: Номер 80ПРОДЪЛЖЕНИЕ: И както правилно добави "az", много от предприятията бяха за закриване. Но това което можеше да се окраде се окраде - именно от бившите червени велможи, които сега са съвременните капиталисти и твърдят че са спечелили всичко с честен труд. Аз вече го казах - докато в другите бивши соц. държави имаше революции, ние тук разбрахме за смяната на властта от телевизията.
85
1
 
0
 
! Отговори
на Борис отзад преди 14 години
Ако не бяхте толкова слепи и манипулативни от жалки хора като Слави Трифонов, щяхте да се сетите, че България надали има по-добър икономист и надали някой щеше да се справи по-добре от него в ОНЗИ момент, когато висеше най-голямата прокоба за България