20 години по-късно. Демокрация по български

Как го мислехме, какво стана. Разказ на една от "майките с количките"
10 ное 2009 07:00, Екип на Dnes.bg
103

20 години демокрация по-късно. За последствията от свободата пред Dnes.bg разсъждава една от участничките в първата проява на гражданско общество в България. Антоанета Русева е сред жените на „демонстрацията на майките с количките“.

Историята: почти две години преди да видим обърканата физиономия на Тодор Живков на телевизионните екрани, 6 хиляди души протестират в Русе срещу замърсяването на въздуха от химическия завод в Гюргево.

Построяването на румънския завод е договорено между ръководителите на двете братски социалистически страни през 1978 година.

В пълна експлоатация съоръженията влизат през 1984 година. Още през 1981-ва започват обгазяванията на Русе с хлор, хлороводород, тетрахлорметин, епихлорхидрин.

През следващите години има по няколко големи обгазявания, като в някои случаи концентрацията на вредните вещества е почти 10 пъти над допустимите стойности.

За това не се говори и не се пише. 20 000 души напускат града.

Първи срещу тоталитарната власт и табуто се изправят шест жени.

На 23 септември 1987 година в Русе трудно се диша. Въпреки това на площада строяват 10-годишни ученици за приемането им в пионерската организация. Лекарски екипи дискретно дават първа помощ на припаднали деца, но тържеството не е спряно.

Пет дни по-късно няколко служители на „Паркстрой“ провеждат първия открит протест в социалистическа България.

Голямата „демонстрация на майките с количките“ е на 10 февруари 1988 година. 6000 души, най-вече жени, дошли с бебетата си, протестират срещу непрекъснатите обгазявания в града.

Екип на киностудия „Екран“ снима протеста и прави филма „Дишай“. През март филмът е прожектиран в Дома на киното и учени, писатели, художници и журналисти създават Обществен комитет за защита на Русе.

Филмът веднага е забранен, участниците в срещата минават през Държавна сигурност, а съдът отказва да регистрира обществения комитет.

„Просто искахме да защитим здравето на децата си“, разказва днес Антоанета Русева.

Така се чува първият глас.


103
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
0
 
! Отговори
ssweden преди 12 години
demokraciya ne si6testvuva tova e izmislena dumi4kaa ispolzvase ot hora koito iskat po lesno da sa na vlast az sam viv 6veciya ot 10 godini to tuka nyama demokraciya kamoli viv bg tuka e beliya komunizamm
103
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Към 101,Да не искаш да кажеш, че в Турция има демокрация.Ако е така защо и в момента има български пастор от Русе, който е в турски затвор заради това, че се е осмелил да говори за християнската вяра.
102
1
 
0
 
! Отговори
Borman преди 12 години
Снимката трябва да е с надпис,,А бяхме ***
101
1
 
0
 
! Отговори
Купринка преди 12 години
Демокрация по български и по кенефистански.Защото те депортирахте голяма част от Турците.А Турците бяха почнали демонстрациите и стачките за демокрация още през май 1989 г. а българите кенефистанци ги гледаха през балконите и прозорците и ги псуваха. Още тогава изпуснахте шанса за демокрация, а преходът ще свърши когато и вий свършите.
100
1
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 12 години
Прекалено много власт на правителството се дава, това неизбежно води до корупция. Колкото повече отговорности бъдат прехвърлени на частния сектор, толкова по-добре. Не може да искаш свобода без да си готов да поемеш пълна отговорност за себе си, а не да разчиташ на държавата.
99
1
 
0
 
! Отговори
Ale преди 12 години
ЖИВЕЙТЕ ЗА СЕГА И БЪДЕЩЕТО, ПОМНЕТЕ КОРЕНИТЕ СИ И ИСТОРИЯТА. ЛОША ДОБРА ТОВА Е МИНАЛО, НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ. НЯМА СМИСЪЛ ОТ БЕЗМИСЛЕНИ СПОРОВЕ, ДУМИТЕ НЯМА ДА ПРОМЕНЯТ ЖИВОТА ВИ СЕГА, А САМО ДЕЙСТВИЯТА.
98
1
 
0
 
! Отговори
Ale преди 12 години
Н Е К А Н А П Р А В И М Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я ПО-ДОБРО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ!
97
1
 
0
 
! Отговори
Ale преди 12 години
Има хора, които действително се опитват нещо да направят и да променят, но всеки ги плюва. В България на първо място е ЧАЛГАТА, ПИСНА МИ ОТ СРЪБСКА И *** МУЗИКА. Толкова е разпространена, слуша се навсякъде, на сватби, в кръчми, в дискотеки. ПИСНА МИ. Имаме много хубава българска поп музика, народна музика, а голям процент от хората слушат СРЪБСКО, *** и ЧАЛГА. Голям процент от българското налесение само унищожава корените си. ХОРА ОСЪЗНАЙТЕ СЕ, МОЛЯ ВИ СЕ!
96
1
 
0
 
! Отговори
Ale преди 12 години
Живота не е ли такъв какъвто си го направиш, но трябва да следваш и морални принцити? А ние какво направихме, изгонихме много кадърни специалисти, съсипахме заводи, но не построихме нови. Съсипахме историята си и в момента сме се върнали в миналото, в турско робство. В такъв случай колко ли години трябва да минат докато стигне Възраждането на любимата ни Република България.
95
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Малък,важното е,че имаш свободата.Другото уж казват-не било толкова важно...Пък и къде ще ходиш,такава "свободия" като тук никъде няма да намериш ;)
94
1
 
0
 
! Отговори
malak na 17 преди 12 години
Tatko mi kaza 4e naroda nare4en BG e sastaven ot OVCE i MAZOHISTI koito vqrvat na INTELIGENTNI-LICEMERNI DUMI4KI kazvani ot sa6tite tezi ot 1990 godina s cel LI4NO OBLAGODENSTVANE.Tatko nepraznuva na 10 noemvri.Toi mi kaza 4e PREHODA edva sega zapo4va s BOIKO BORISOV.P.S Gledah TELEVIZIA SEGA i edin INTELEKTUALEC S UMILENIE MI KAZVA6E KAK SME SVOBODINI I MOJEM SVOBODNO DA PATUVAME V EVROPA.ISKAM DA GO PITAM TOQ UROD NEZEMEN KAK SE PRAVI TOVA S ZAPLATI 400 LEVA RAVNO NA 200 EVRO.
93
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да,тези правителства крадоха.Но краде също така и правителството на Костов и г-н 10%,както и на Симеон...нека да гледаме на нещата обективно.Аз гледам така защото не съм избирал нито червените,нито сините,нито ББ за управници и мога обективно да видя издънките на всички правителства от 10-ти на сам.Не съм нито с червен,нито със син промит мозък.И колкото повече такива хора има толкова по-добре.Иначе ще се въртим в омагьосания кръг десетилетия.
92
1
 
0
 
! Отговори
диссидент преди 12 години
А ти познаваш ли всички фирми в България? Изброй ги поименно!
91
1
 
0
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: Номер 88Много ясно в кое правителство - 1. В правителството на Луканов и 2. В правителството на Жан Виденов. Защо ви трябваше да избирате пак комунистите? От носталгия ли? Ако в България имаше хора а не овце, които имат мозък и да разберат че капитализъм не се прави за един мандат, че не можем да искаме "управляващите" да ни дундуркат, и бяха гласували само за СДС, тогава нещата нямаше да са такива. Но всеки си пати от акъла!
90
1
 
0
 
! Отговори
стурм преди 12 години
да празнуваме двадцать втарова юня - фашисткая Германия напала на Саветский Саюз! :) извинете ако бъркам нещо руския, одавна не го практикуваме
89
1
 
0
 
! Отговори
G преди 12 години
Преди десети, след десети, преди тея дето са ги свалили на десети, все едно и също е било и ще бъде. Замазват се очите на масата, а зад гърба се въртят далаверите и се оправя родата до девето коляно. Тези които нямаха нищо втълпиха на народа, че всики трябва да имат поравно, независими кой какъв е, иззеха сумати имоти и пари и в крайна сметка така извъртяха нещата, че пак за тях останаха. Затриха сума ти семейства великите комунисти,които сега се пишат за други.Всички са лицемери ламтящи за пари
88
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да да бяха само заводите обаче,всичко се разпродаде и закри и познайте в кое правителство?Няма да навлизам в подробности само ще кажа,че между тогавашните комунисти и сегашните демократи няма разлика.Така,че празнувайте си 10-и...за мен лично това не е по-добра дата от 9-ти.И двете се посрещнаха с големи надежди и в последствие надеждите на обикновените хора се изпариха.Разликата е,че тогава не можеше да се говори нещо срещу правителството,а сега само това е останало на хората.
87
1
 
0
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: БорисЕ, сега очаквам да продължиш мисълта си със: "Да се въведе в училище отново изучаването на Маркс и Енгелс, и да си подобрим отношенията със Уго Чавес и Фидел Кастро". Тъй де, едно време колко бяха евтини кубинския ром и кубинските пури!
86
1
 
0
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: Номер 80ПРОДЪЛЖЕНИЕ: И както правилно добави "az", много от предприятията бяха за закриване. Но това което можеше да се окраде се окраде - именно от бившите червени велможи, които сега са съвременните капиталисти и твърдят че са спечелили всичко с честен труд. Аз вече го казах - докато в другите бивши соц. държави имаше революции, ние тук разбрахме за смяната на властта от телевизията.
85
1
 
0
 
! Отговори
на Борис отзад преди 12 години
Ако не бяхте толкова слепи и манипулативни от жалки хора като Слави Трифонов, щяхте да се сетите, че България надали има по-добър икономист и надали някой щеше да се справи по-добре от него в ОНЗИ момент, когато висеше най-голямата прокоба за България