IT секторът расте! Носи почти 6% от икономиката на София

Широкият сектор на информационните технологии е силно концентриран в столицата
10 ное 2017 18:15, Бойчо Попов
83
IT секторът расте! Носи почти 6% от икономиката на София
снимка: Ройтерс

За разлика от повечето други индустрии, които са разпръснати из страната, широкият сектор на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) е силно концентриран в София. В града са регистрирани трите мобилни оператора и повечето фирми, които се занимават със софтуер и поддръжка на мрежи.

IT секторът съставлява 5,7% от икономиката на София и отбелязва 50% ръст между 2011 г. и 2015 г. Растежът може да се обясни с факта, че секторът е почти изцяло ориентиран към износ.

Това са два от по-важните изводи в доклада „София – състояние и развитие на IT сектора“, изготвен от Института по пазарна икономика (ИПИ) по поръчка на столичната общинска агенция по приватизация и инвестиции (СОАПИ). Документът разглежда точно колко е важна София за широкия ИКТ сектор на база на произведената продукция, добавената стойност, оборота и заетостта в сектора.

Оказва се, че в периода между 2011 г. и 2015 г. делът на IT сектора в широкия ИКТ сектор в столицата нараства значително, като по повечето показатели бързо приближава 50%. Делът му в трите показателя за икономически резултат са доста сходни – 42% от произведената продукция, 48% от добавената стойност по факторни разходи и 44% от оборота през 2015 г. Що се отнася до заетостта, в IT сектора в София са заети 47% от общо заетите в ИКТ. Тези дялове обаче се увеличават значително – само 4 години по-рано, през 2011 г., секторът е съставлявал съответно 27% от произведената продукция, 31% от добавената стойност, 27% от оборота и 38% от заетите в големия ИКТ сектор. Растежът може да се обясни с факта, че секторът е почти изцяло ориентиран към износ.

В периода между 2012 г. и 2015 г. приходите от износ на предприятия от IT сектор в София (определени като приходи от услуги, предлагани на чуждестранни клиенти) нарастват до 78%, достигайки 1,2 млрд. лв. През разглеждания период делът на столичния IT сектор в целия износ на страната се увеличава почти двойно – от 1,4% до 2,1% от общия износ на стоки и услуги. Конкретно в износа на услуги от страната столичният IT сектор заема дял от 8,8%.

На фона на всичко това и на съпътстващия ръст на аутсорсинга в столицатаса налице всички предпоставки IT секторът в бъдеще да придобива все по-голяма значимост за широкия ИКТ сектор, пишат в анализа си експертите на ИПИ. Според тях е много вероятно през 2017 г. този сектор вече да съставлява повече от половината от икономическата активност в него.

Що се отнася до дела на IT сектора в икономиката на столицата, то той нараства с 50% между 2011 г. и 2015 г. - от 3,8% до 5,7% от общия обем на произведената продукция в София, както и от 29% до 47% от обема на широкия ИКТ отрасъл. Чувствителното разширяване на дела на IT през последните години може да се обясни с факта, че повечето фирми в сектора работят за външния пазар, чиито мащаб е несравним спрямо местния. За разлика от IT сектора, телекомуникационните услуги са насочени към вътрешния пазар, който е несравнимо по-малък като обем въпреки постоянното повишение на доходите и потреблението.

Каква е историята на сектора в България вижте в продължението на материала в Investor.bg!


83
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези които са негодяйи , мързи ги , лош материал са.. Казват не може всички да са програмисти..
Да си програмист е задължително - всеки инженер , физик , математик ,биолог , химик , лекар - трябва да е програмист.. Няма нещо което да не се програмира , вече взеха даже машинни инженери механика за програмисти..
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе това всичките герберасти ли сте IT - имам предвид троловете, които налазиха.
А пък Вожда ви Еднокнижник - ами вземето го ограмотете малко да не се излага по Европата.
17
4
 
9
 
! Отговори
J* преди 2 години
До г-н sperko:

Чак пък омраза :D ... Мрънкачи не харесвам, на които все някой друг им е виновен. Не познавам човек около мен, който има качества и се труди упорито и да не му се получават нещата - факт. :) Пицата ми пристигна - загуби ме. Успех.

Между другото: ако процентите ти са верни, давай да зарязваме всички вкупом, да лягаме и да чакаме. Би трябвало да цъфнем. Вземи тоя хейт. :)
16
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея па заговориха в България за късмет.
Сега ще ви кажа на какво се дължи успехът.
99 % на връзки. Това е. Ако в България имаш връзки, може да си грозен, дебел, глупав, ***, ***, ***, мързел, да не те бива за нищо, но ще успееш, защото имаш връзки.
15
2
 
6
 
! Отговори
°!" преди 2 години
пича с процените е най-прав.. 15 зуб 15 бачк и 70 си е късмет. Това е, едни си го имат и им се нарежда леко, други ги гледам как се гърбят и се мъчат и пак удрят на камък. Късмет.
14
11
 
3
 
! Отговори
sperko преди 2 години
До J*
Точно защото ги знам тези неща не стоя и не чакам, а гледам да се възползвам от тези 70%*, а не да сипя омраза по форумите като теб. Напротив, гледам да отворя очите на хората, за да могат всички да си дадат сметка как работи живота и да спрат да се оплакват. Ама то ти май си от тия недоволните... Нищо, пожелавам ти късмет все пак.
13
2
 
7
 
! Отговори
ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ преди 2 години
Извинявам се - Там се крадат около 50 милиарда ЕВРО Годишно .
12
6
 
27
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
То хубаво сектора расте, но къде са технологиите, които се разбработват от него? Защо никой нито ги е виждал нито е чувал за тях?? ... А сетих се защото това е аутсорсорване и работа на парче без никакво развитие и мислене, защото като белгийското предприятие, което се мeсти в София - да се пестят пари от заплати, не за друго...
11
2
 
17
 
! Отговори
ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ преди 2 години
В София се намира Леговището на Депутатите - Там се Крадат около 5 милиарда ЕВРО Годишно .
10
4
 
6
 
! Отговори
Ани преди 2 години
Дори и да направиш една ИТ фирма, да хванеш няколко проекта и да се работи по 24 часа, пак е по-ниско платено. Реално всички вече ползват Микроинвест, има и други стокови на пазара ама няма реализация, и там е монопол, не сме цъфнали, това са глупости който ги пише не е имал фирма в бранша а почти всички се знаем вече
9
1
 
9
 
! Отговори
J* преди 2 години
До 6:

Никой, нищо не може да ти ГАРАНТИРА в този живот бачи Кико. Гаранции май е имало едно време - цял живот тракторист. Не знам, не съм живял по това време, само съм чел. А ти си стой и си чакай тези 60%. Може и да ти се получи :) Успех.
8
2
 
4
 
! Отговори
sperko преди 2 години
До sperko
Пардон, 70% е. Моя грешка.
7
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като бех дете имаше едни "компютри" Правец и това беше. И тогава не ми беше интересно и сега не ми е. Има хора им е дарба. На мен не ми е.
Само на IT ли ще го караме?
6
5
 
14
 
! Отговори
sperko преди 2 години
До J*

Ако си вярваш, че работенето и ученето са ти гаранция за по-добър живот... Всичко е 15% работа, 15% учене и 60% късмет. Замисли се над собственият си живот и ще ти се сторят реални тези проценти, без значение дали си беден или богат.
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази седмица ако се водя по новините на днес, а не по реалния поглед излиза че, всички в ИТ сектора са върха на сладоледа, заплати под 1000 и да търсиш няма, децата си са от най-умните и най-здравите в Света, ЕС ни казват че живеем едва ли не по-добре от всички други... само според сайтчето на днес
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма лошо, но не може всички да са IT специалисти.
Иначе добре е, че вече взимат що годе добри пари, че навремето и те бяха зле платени. Но какво правим с другите хора?
Има нужда и от метачки.
3
2
 
20
 
! Отговори
sperko преди 2 години
Ако този растеж се разпредели в цялата страна, в градове като Русе например (където има технически университет), може и да успее да потръгне лека-полека икономиката като цяло. Но уви, и това няма да стане лесно. Това, че можеш да програмираш не значи, че си интелигентен и мислещ за бъдещето човек.
2
9
 
21
 
! Отговори
J* преди 2 години
До N1:

Какво да правим?! Ти какво правиш?

Или Иван взима, дайте да дадем и на Митко... Хората работят за тези пари, не падат от небето според географската ширина.

Работиш и учиш!
1
7
 
29
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 2 години
София добре, а за икономиката на България какво правим????