Депутати заявиха, че стратегията за "Булгартабак" е била нарушена

Според стратегията отрасълът ще се развива, а в меморандума се вижда точно обратното - времеви график за затваряне на всички фабрики в България
3 фев 2005 14:06,

Депутати от ДПС, левицата, ОДС, СДС, Новото време заявиха по време на изслушването в парламента на вицепремиера Лидия Шулева, че стратегията за приватизация на "Булгартабак холдинг" е била нарушена, съобщи БТА.

Петър Жотев (ОДС) каза, че стратегията, приета въпреки възраженията на опозицията, е лоша, в основата е на всички неблагополучия при приватизацията, а после е била и нарушена.

Той попита Лидия Шулева защо не е информирала обществеността, че в тези 250 млн.евро, които ще бъдат получени от сделката, се включват всички търговски марки, собственост на холдинга, както и всички машини, свързани с производство на цигари от пет предприятия.

Юнал Тасим от ДПС каза, че Лидия Шулева е нарушила закона и стратегията за приватизация. Той попита откъде се е появил третият меморандум. Тасим каза, че в петък по искане на Бритиш Америкън Табако (БАТ) е имало среща на ДПС с инвеститора и от движението са представили претенциите си.

Основата на разговора беше меморандум номер 2, питахме дали е възможно да
има някаква промяна, а те казаха, че не е възможно, допълни депутатът от ДПС.

Според стратегията отрасълът ще се развива, а в меморандума виждаме точно обратното - времеви график за затваряне на всички фабрики в България, каза депутатът от ДПС. В стратегията казваме, че ще развиваме български марки цигари и ще търсим пазари, а  тук виждаме как във времето ще влязат чужди марки цигари в България и те няма да се произвеждат тук, допълни Тасим. В меморандумите казвате, че след три месеца ще се затвори фабриката в Стара Загора, след шест месеца - тази в Пловдив, може би към края на 2006 г. няма да има в Благоевград, а 2008 г. със сигурност няма да има тютюневи фабрики в България, посочи депутатът.

Димитър Дъбов от Коалиция за България попита каква политическа и наказателна отговорност трябва да поеме Лидия Шулева за резултатите от провала на сделката за "Булгартабак". Той поиска и отговор на въпроса какви са разходите досега и предстоят ли допълнителни по несъстоялата се сделка. Дъбов посочи, че в Италия е продадена 100 процента от италианската  индустрия, което е 27 процента от пазара в страната, на цена 2 млрд. и 300 млн. евро, като купувач е БАТ.

Величко Клингов от ПГ "Новото време" се обърна към министър Шулева и каза: "Или Вие толкова си можете, или има някакви други интереси в тази сделка, но не националните."

Никола Николов (СДС) попита знаела ли е Шулева за срещата на ДПС с БАТ и има ли връзка това с напускането на инвеститора. Според него министър Дикме е осведомявал за всички параметри по сделката ДПС през цялото време. Той попита министър Дикме какво точно се е случило в тези десет дни, което е
накарало ДПС бурно да реагира. Според Вас, има ли някакъв скрит
мотив, например, да бъде принуден "Булгартабак" да изкупи всички недоговорирани количества тютюн, които не са необходими на холдинга, допълни Николов. Той се поинтересува има ли скрит мотив да бъде принуден държавният "Булгартабак" да подпише договори за 25 хиляди тона тютюн за тази година, а не колкото му трябват - 4 хиляди тона. Имат ли интерес фирми, свързани с ДПС,
да изкупят на безценица манипулационните, както това се случи в Дулово и Исперих, добави депутатът от СДС.

Йордан Нихризов от ОДС попита писана ли е стратегията за приватизация на холдинга за определен инвеститор, който не се е появил сред проявилите после интерес. Той се поинтересува кое е вярно - че сделката е била пред сключване, или че има три меморандума, правени от различни консултантски екипи.

Атанас Папаризов от Коалиция за България заяви, че в меморандума има само задължения на "Булгартабак" и на българската държава и никакви задължения на БАТ. Ясно е, че само едно дружество ще продължи да работи след 2007 г. - или това в София или това в Благоевград, каза той и попита Лидия Шулева как
се изпълнява стратегията за приватизация на холдинга.

Според Валери Димитров трябва да бъде изяснена клаузата от меморандума, предвиждаща "Булгартабак" да положи разумни усилия да осигури възможност на БАТ да прекрати след приключването другите договори за износ, по които продаваните дружества са страна. Действително ли е поеман ангажимент от
"Булгартабак" Комисията за финансов надзор да утвърди определени
максимални цени на миноритарните акционери във връзка с предстоящото търгово предложение, попита той.

Депутатът от Новото време Ралица Агайн попита министрите къде в меморандума виждат изпълнението на целите на стратегията за приватизация на "Булгартабак". Според стратегията раздържавяването трябва да доведе до ускорено развитие на цигарения сектор, подчерта тя.


Спонсорирано съдържание