Мобилният телефон - машина за всичко

Мобилният телефон да служи за всичко – за обаждания, получаване на имейли, сърфиране в мрежата, снимане, слушане на музика
17 фев 2005 11:58,
Мобилният телефон - машина за всичко

Мобилният телефон да служи за всичко и навсякъде – за обаждания, получаване на имейли, сърфиране в мрежата, снимане, слушане на музика, било то в офиса, в колата или вкъщи. Това е новата концепция в сектора на големите производители, събрани на Международно изложение в Кан.

Почти всички от предлаганите мобилни телефони на пазара, които в скоро време се очаква да надминат телефоните с фиксирани линии, не се задоволяват само с телефонирането, но също така предават и различни данни.

Някои, оборудвани със софтуер и наречени smartphones (умни телефони), позволяват да организираш бъдещите си ангажименти, да получаваш мейли, да ползваш интернет. Феномен, който ще става все по-силен с третото поколение мобилни телефони (3G или UMTS), които предлагат достъп до по-бърз интернет.

В същото време по-голямата част от продаваните телефони вече могат да правят снимки.

Тези телефони предлагат същото качество на снимките, каквото бе то на цифровите фотоапарати преди четири години. В същото време южнокорейският Samsung разработва апарат с резолюция 5 мегапиксела.

За слушане на музика в метрото или на улицата вече няма нужда от уокмен или специално радио, мобилният телефон отново е достатъчен.

Според наблюдатели радиото е и за момента най-лесното нововъведение за операторите, тъй като за ползването му се изискват само едни слушалки, докато за видеокартината е необходим по-голям екран и качествен образ. За пращането на мейли пък трябва и клавиатура, като в същото време потребителите търсят все по-малки апарати.

Финландската компания Nokia, лидер в производството на мобилни телефони, предвиди тази тенденция и през тази година ще се насочи към музиката. За тази цел гигантът ще интегрира в телефоните си аудио и видео софтуера Microsoft Windows Media.

Apple, която се радва на голям успех с цифровото си устройство i-Pod, също е усетил “накъде духа вятърът”. Наскоро компанията се споразумя с Motorola относно свалянето на музика от мобилния телефон благодарение на софтуера i-Tunes на сайта i-Tunes Music Store.

Мобилният телефон може също така да служи и за ориентация по време на път, благодарение на американската система за локализация чрез сателит GPS, което вече е възможно от джобните компютри.

Все повече се използва мобилният телефон като средство за плащане при малки сметки (машини за кафе, вестници), като в момента се провеждат тестове за подобряване на системата.

3GSM конгресът в Кан приключва днес. Събитието обедини индустриалци от цял свят, които трябваше да обобщят ефекта от пускането на мобилния телефон от трето поколение.


Спонсорирано съдържание