Мобилният телефон - машина за всичко

Мобилният телефон да служи за всичко – за обаждания, получаване на имейли, сърфиране в мрежата, снимане, слушане на музика
17 фев 2005 11:58,
Мобилният телефон - машина за всичко

Мобилният телефон да служи за всичко и навсякъде – за обаждания, получаване на имейли, сърфиране в мрежата, снимане, слушане на музика, било то в офиса, в колата или вкъщи. Това е новата концепция в сектора на големите производители, събрани на Международно изложение в Кан.

Почти всички от предлаганите мобилни телефони на пазара, които в скоро време се очаква да надминат телефоните с фиксирани линии, не се задоволяват само с телефонирането, но също така предават и различни данни.

Някои, оборудвани със софтуер и наречени smartphones (умни телефони), позволяват да организираш бъдещите си ангажименти, да получаваш мейли, да ползваш интернет. Феномен, който ще става все по-силен с третото поколение мобилни телефони (3G или UMTS), които предлагат достъп до по-бърз интернет.

В същото време по-голямата част от продаваните телефони вече могат да правят снимки.

Тези телефони предлагат същото качество на снимките, каквото бе то на цифровите фотоапарати преди четири години. В същото време южнокорейският Samsung разработва апарат с резолюция 5 мегапиксела.

За слушане на музика в метрото или на улицата вече няма нужда от уокмен или специално радио, мобилният телефон отново е достатъчен.

Според наблюдатели радиото е и за момента най-лесното нововъведение за операторите, тъй като за ползването му се изискват само едни слушалки, докато за видеокартината е необходим по-голям екран и качествен образ. За пращането на мейли пък трябва и клавиатура, като в същото време потребителите търсят все по-малки апарати.

Финландската компания Nokia, лидер в производството на мобилни телефони, предвиди тази тенденция и през тази година ще се насочи към музиката. За тази цел гигантът ще интегрира в телефоните си аудио и видео софтуера Microsoft Windows Media.

Apple, която се радва на голям успех с цифровото си устройство i-Pod, също е усетил “накъде духа вятърът”. Наскоро компанията се споразумя с Motorola относно свалянето на музика от мобилния телефон благодарение на софтуера i-Tunes на сайта i-Tunes Music Store.

Мобилният телефон може също така да служи и за ориентация по време на път, благодарение на американската система за локализация чрез сателит GPS, което вече е възможно от джобните компютри.

Все повече се използва мобилният телефон като средство за плащане при малки сметки (машини за кафе, вестници), като в момента се провеждат тестове за подобряване на системата.

3GSM конгресът в Кан приключва днес. Събитието обедини индустриалци от цял свят, които трябваше да обобщят ефекта от пускането на мобилния телефон от трето поколение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации