Повишение от 1% в цената на петрола тип Брент

Анализатори коментират, че търсенето на “черното злато” остава относително високо независимо от сравнително топлата зима в САЩ
21 фев 2005 13:15,

Цената на петрола тип Брент се повиши днес с 45 цента, или близо 1%, до ниво от 46.80 долара за барел при относително ниски търгувани обеми.

Суровият петрол в САЩ днес не се търгува, тъй като щатските пазари са затворени по случай „Деня на президента”, а в петък цената му завърши на ниво над 48 долара за барел с доставка през март, повишавайки се с 81 цента, или близо 1.7%, до 48.35 долара за барел.

Анализатори коментират, че търсенето на “черното злато” остава относително високо независимо от сравнително топлата зима в САЩ и е доста вероятно цената на суровия петрол да тества и да се опита да преодолее за пореден път психологическото ниво при 50 долара за барел.

Силен ръст в петък отбелязаха и останалите петролни продукти, като цената на отоплителното гориво се повиши с 3.65 цента, или близо 2.8%, до ниво от 1.3493 долара за галон. Повишение отбеляза и цената на газолина, добавила 2.69 цента, или 2.2%, до ниво от 1.2634 долара за галон.

Допълнително напрежение на пазара се внася и от очакванията на много от анализаторите организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) да прибегне до производствени ограничения с около 1 млн. барела на ден на предстоящата си през март среща.

В края на миналата седмица картелът обяви, че очаква ръст на световното потребление на петрол през 2005 г. до 83,8 млн. барела на ден. Това е с близо 5% над предходната прогноза на картела.

Прогнозите бяха повишени, след като малко преди това и Международната енергийна агенция завиши очакванията си за потреблението на петрола. За 2005 г. се очаква петролното търсене да достигне общо 84 млн. барела на ден, или покачване от 1,8% на годишна база. Само за Азия агенцията увеличава прогнозите си за търсене с 90 000 барела на ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание