Румъния се озъби на Nokia. Запорира фабриката ѝ

Заводът не платил мита за компоненти в размер на 10 млн. долара
12 ное 2011 11:04,
66
Румъния се озъби на Nokia. Запорира фабриката ѝ
Снимка: Reuters

Финландският комуникационен концерн Nokia не слиза от първите страници на вестниците със своя румънски завод.

В петък румънските финансови власти са наложили запор и възнамеряват да конфискуват фабриката на компанията в Клуж. Това е превантивна мярка, след като проверка е установила, че Nokia не е платила мита в размер на 10 млн. долара, са обяснили властите в Букурещ, цитирани от германския ежедневник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Nokia има намерение да затвори фабриката си до края на годината. Производството в индустриалната зона Юку край Клуж започна едва в началото на 2008 г. В същата година бе затворен завод на компанията в Бохум, Германия.

Според румънските власти по незаконен начин Nokia е получила освобождаване от мито при внос на части от Китай, Тайван и САЩ, обяснява директорът на митницата Виорел Команита. Финландците са внесли готови части, като например зарядни устройства, но са ги декларирали незаконно като компоненти. Според европейското право освободени от мита са само компоненти, които ще се използват за производство в страна от Европейския съюз, но не и готови части.

Запорът върху фабриката няма да се отрази на текущия производствен процес, обясняват от румънските власти. Той се отнасял до недвижими имоти на Nokia, включително офиси и производствени халета.

Nokia стартира производството в румънската си фабрика, в която инвестира почти 60 млн. евро, през февруари 2008 г. В замяна румънският град изгради цялата нужна инфраструктура. Предприятието произвеждаше 5% от телефоните на финландската компания.

През септември обаче финландците решиха да преустановят производството в Румъния, следвайки новата си корпоративна стратегия. Така 2200 румънски служители ще загубят своето работно място.

Nokia вече изплати като компенсация по 3 месечни заплати на уволнените работници, докато при затваряне на завода си в Германия раздаде по 30 заплати на тамошните работници.

Още технологични новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: Nokiaрумъния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей пичове пуснете си "Кой развя байряка" и запретвайте ръкави!
65
1
 
4
 
! Отговори
До 62 преди 12 години
Ами националното самочувствие зависи от теб. Аз има три деца и ги уча на патриотизъм и оптимизъм. Те ще останат в България, ще имат по три деца = 9 х 3=27 и тн и ще градят нова България. Действай, а не мрънкай. Събуди лъва в теб:)
64
1
 
4
 
! Отговори
Европчанин преди 12 години
Дано доживеем и нашите така да се озъбват на чуждите олигарси...
63
4
 
2
 
! Отговори
до 62 преди 12 години
Ти си ненормален приателю ! Явно никога не си ходил в Китай или Индия.
62
4
 
3
 
! Отговори
до 59 преди 12 години
Всеки предпочита 2рия начин , но това няма да стане нито в този нито в друг живот.С 20км магистрала , евтина спортна сграда , жалката инфраструктура , некомпетентни политици убиващи развитието у нас и никаквите условия за развитие и бизнес , високите лихви , корумпираните чиновници , изнудващите чичаци с мерцедеси,с народ без гражданско самосъзнание и дух ,с политика на дупедавство това никога няма да стане.Ще ни задминат и китайци и индийци и всякакви подобни , а ние ще си стоим в стабилността!
61
1
 
2
 
! Отговори
bB преди 12 години
Типични псевдоинвеститори. Смучат субсидии и отстъпки, крият данъци и си заминават.
60
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
57 напълно еднакви са майка ми е румънка и живея там чат-пат
59
3
 
8
 
! Отговори
Do 57 преди 12 години
Друг е въпросът как си харчи парите държавата приятелю - едни ги харчат за по-високи пенсии и заплати и фалират и взимат заем от МВФ, други строят магистрали и след 10 години са швейцария на балканите. Аз предпочитам втория начин за харчене.
58
1
 
5
 
! Отговори
М.К.Р. преди 12 години
Браво няма страх и задкулисни игри,защитаващи единствено чуждите завоеватели на икономиките ни !!!!!
57
2
 
5
 
! Отговори
до 56 преди 12 години
Ами *** до Букурещ, питай някои румънец колко пари получава, какви са им заплатите, пенсиите.... и ще разбереш! Стъкмистиката е инструмента за лъжи на политиците!
56
5
 
10
 
! Отговори
Do 47 преди 12 години
Румънците са ни "задминали" по следния начин - брутен вътрешен продукт на глава от населението за 2011 - Румъния - около 10 000 долара, българия - около 13 000 долара. Та кой кого бил задминал не разбрах?
55
3
 
16
 
! Отговори
до 50 преди 12 години
румънците могат да правят каквото си искат, винаги са били факири в тарикатлъците и мръсните номера, а и Франция е с тяхние сме сами и дипломацията ни понакуцва
54
4
 
31
 
! Отговори
равни и по-равни ... преди 12 години
"Nokia вече изплати като компенсация по 3 месечни заплати на уволнените работници, докато при затваряне на завода си в Германия раздаде по 30 заплати на тамошните работници."Т.е. пак комунизъм.
53
3
 
17
 
! Отговори
ВВ преди 12 години
МОЛЯ ТЕ БАТЕ БОЙКО НЕ СЕ ПРАВИ НА МЪЖ ПРЕД РАЗНИ ,А СЛОЖИ ЕДНО РАМО НА РУМЪНЦИТЕ СРЕщУ ХОЛАНДСКИТЕ И ФИНЛАНДСКИТЕ ИЗЕДНИЦИ!
52
2
 
13
 
! Отговори
bg преди 12 години
AKO BEHME BG GRAJDANITE 6TEHME DA RAZTVORIM BUZKITE NA DUPETO POVE4E...MADE IN BG.
51
3
 
43
 
! Отговори
Кремена преди 12 години
Браво на румънците! Така се прави! Хубаво е, че имат дързост и воля да се противопоставят на чужденците! Нека най-после някой от балканите да даде отпор на тези, които ни смятат да втора ръка хора.
50
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Румънците утрепаха Чаушеско, ние дондуркахме бай Тошо. Сега румънците не цепят басма на запада, ние лижем ***. Очевидното обяснение е, че просто навремето на север от Дунав не е имало турци, или и да е имало не са вилняли толкова че да им таковат психиката на генетично ниво както на нас.
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
mai e vreme Golemite si firmi a si preberat proizvodtvoto si v texnite strani,moje da davat malko po golemi zaplatki no pone 6te im e po ka4estvena stokata i pak 6te sa si po dobre
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
a taka tova e rabota
47
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...Затова отдавна ни задминаха -- имат си държава хората и си защитават интересите...Вижте им пътищата , вижте им селата. Икономиката им работи... Но пък си нямат сбирщини -- комунистическа, гербаджииска и всякакви други!!! Какво направиха с Чеошеску и ния с наши ...

Спонсорирани публикации