Туристическият бранш не знае как да начислява ДДС

За пакетни услуги важи преференциална ставка, за всичко останало - 20%
16 фев 2012 19:42,
8
Туристическият бранш не знае как да начислява ДДС
Министърът на икономиката Трайчо Трайков по време на откриването на изложението "Ваканция и спа експо". Снимка: МИЕТ

Преференциална ДДС ставка от 9% ще се начислява само за пакетните услуги при настаняването в хотелите (нощувка, хранене и включен транспорт).

За всички други допълнителни услуги, които хотелите ще предлагат (ползване на СПА, фитнес или други допълнителни екстри), ще важи общата ставка от 20% за ДДС.

Това обясни Симеон Симеонов, данъчен консултант на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), по време на семинар в рамките на туристическо изложение "Ваканция и спа експо".

Той разясни още, че ако закуската, обядът и вечерята са част от услугата настаняване, те ще се облагат с преференциалата ставка, но в случай на свободна консумация от страна на туристите, тогава върху услугата ще се начислява 20%.

Тези правила са в сила от началото на тази година, след като бяха одобрени промени в Закона за данъка върху добавената стойност.

Браншовиците обаче нямат яснота по прилагането на промените, тъй като още не е одобрен и правилникът за прилагането на законовите поправки.

Според експерти от туристическия сектор забавянето на правилника ще доведе до сериозни проблеми в осчетоводяването на услугите, особено в момент, когато зимният сезон е в разгара си.

Представители на бизнеса окачествиха тези промени като изключително затормозяващи, защото ще натоварят с излишна бумащина не само хотелиерите, но и туристическите агенции, които сключват договорите за пакетните услуги.

Хотелиерите също изразиха недоволството си от факта, че ще трябва да издават по две отделни фактури за всяка услуга, в случаите, когато в рамките на пакета са предоставени и допълнителни екстри.

Според хотелиери намалената ДДС ставка в туризма няма да намали крайната цена на услугата, защото непрекъснато растат допълнителните разходи за горива, трудови възнаграждения и др.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: туризъм в България
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
tomba преди 12 години
"Хотелиерите също изразиха недоволството си от факта, че ще трябва да издават по две отделни фактури за всяка услуга, в случаите, когато в рамките на пакета са предоставени и допълнителни екстри."edna faktura) belejka) s razichni stavki na uslugite .....tva go ima daje vyv vseki macdonads v eu i zakusvalni v holandia...kos e praaat tez pak na diavoli,5 fakturi niamat za zial sezon....
5
0
 
1
 
! Отговори
за тоя преди 12 години
или х.й или нищо !
4
1
 
3
 
! Отговори
Хотелиеррррр преди 12 години
Ба! Аз не знам за тва, ама у моя хотел колко пъти мине туриста през ресепцията, толкоз пъти требе да плаща! Моя Туарег да въри с вода, а??
3
1
 
12
 
! Отговори
123 преди 12 години
Я си почивайте в чужбина!
2
1
 
8
 
! Отговори
dio преди 12 години
"Според хотелиери намалената ДДС ставка в туризма няма да намали крайната цена на услугата, защото непрекъснато растат допълнителните разходи за горива, трудови възнаграждения и др."Ами тогава да не го намалят. Не виждам проблем в това.
1
1
 
7
 
! Отговори
@@@ преди 12 години
Чудно как ще издържи този бранш само на чуждестранни туристи?

Спонсорирани публикации