Цените на жилищата ще спрат да падат

Движение надолу може да се очаква при офертните цени
23 фев 2012 12:33, Миглена Иванова
32
Цените на жилищата ще спрат да падат
Инж. Галина Максимова. Снимка: Личен архив

Цените на жилищата няма да падат повече, прогнозира в интервю за Investor.bg инж. Галина Максимова, управител на „Софконсулт“ и член на комисията по професионална етика към Националното сдружение Недвижими имоти.

Движение надолу може да се очаква при офертните цени, но не и при цените, на които реално се сключват сделките, посочи Максимова.

„Офертните цени, които се виждат по обявите, в много случаи са завишени. За това сме виновни и ние брокерите, че понякога приемаме оферти с нереално високи офертни цени. Ако всички брокери кажат на продавача, че цената му е нереална и че няма да се ангажират с продажба, той ще отиде в няколко фирми и накрая ще стигне до извода, че трябва да си коригира офертата“, коментира тя.

Според инж. Максимова започват да се изчерпват най-търсените обекти на пазара, което води до разминаване на търсенето и предлагането. Започва да се чувства един известен недостиг на качествени жилища, а същевременно строителите не могат да работят, защото липсва финансиране.

Според Максимова предприемачите в строителния бранш вече трудно ще набират средства от продажби „на зелено“. „Това трябва да го забравим, никъде по света не се продава „на зелено“. Предприемачите трябва да имат, ако не разрешение за ползване на една сграда, то поне Акт 15, което означава, че те трябва да разполагат с капитал“, посочи тя.

Галина Максимова също така смята, че българският пазар трябва да изостави и практиката да определя цените на квадратен метър, защото в много случаи това води до заблуда за клиентите.

Цялото интервю с Галина Максимова можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Продълж. на 31 Не сте единствените измамени от "Вегастрой". Много скоро, всички в абсурдната ни държавица ще разберат за измамите и престъпленията на тази фирма. Покрай тях, да се готвят да си понесат отговорността и всички лица и институции, участвали в измамните им схеми.
28
1
 
26
 
! Отговори
Продълж. на 31 преди 12 години
Случаят на ул."Петра" доказва,че простоватият мошеник няма мярка и налита да граби от силни и богати,високоинтелигентни хора,прилагайки хватки,дали резултат в контактите на Найденова с неуки,бедни,беззащитни хорица.Тези от ул."Петра"имат възможности и са се защитили.Говори се,че искат да принудят "Вегастрой"и"София Нов Дом"да съборят сградата и да я построят наново,без дефекти,но тези две въшкави фирми нямали нужните пари.Пита се обаче,какво да правят по-беззащитните им жертви от"Ст.Доспевски"?
27
1
 
24
 
! Отговори
Продълж. на 30 преди 12 години
Пита се, защо доказани мошеници продължават да вилнеят на пазара за недвижими имоти? В случая става въпрос за жена с ниско образование,която първо се "обучава" като дребна пионка във фирмите на по-едри мошеници,а после успява да разведе някого,да обсеби малката му и безобидна фирма и да приложи на дело и в свой интерес наученото от по-едрите мошеници.На ул."Ст.Доспевски"измами собствениците,същото е опитала да стори и на ул."Петра"/да ограби възрастен дипломат/, да измами и друг, силен на деня.
26
0
 
24
 
! Отговори
Относно 14 и 15 преди 12 години
Проверих по сайтовете за недвижими имоти - "София Нов Дом"продължава да търси балами чрез гръмовити реклами.Като се поразровите в интернет,ще откриете интересни неща за тази Зорка Найденова и нейната някогашна брокерска фирма "Зоримекс" /сега е на други хора/. Мошеническа история!А още по-преди това е загробила парите на много хора в грамаден блок,който още е предмет на съдебни спорове и се намира в района на "Ситняково" в София.Преди това госпожата е работила в Плевен в други мошенически фирми.
25
0
 
6
 
! Отговори
До 25.По принцип си преди 12 години
прав/а/,но в т.3. допускаш една неточност - според нашите закони,би могло да се получи разрешение за строеж на сграда на отстояние само 1.20 м от друга такава.Строителите се възползват и успяват чрез връзки и чрез подкуп,да издействат такива разрешения и то в квартали,които доскоро бяха най-хубавите.Разходи се пеша из Сф-"Лозенец",а също и в Студентския град,където реституираха парцели между блоковете.На места е възможно съседите от две срещуположни сгради да се здрависат,стоейки на балконите си
24
0
 
8
 
! Отговори
Цените падат преди 12 години
Населението намалява чувствително (емиграция, ниска раждаемост), следователно до 5-6 години много жилища ще останат свободни. Кой би искал да купува в градове където няма работа, липсва инфраструктура, не се извършва никакъв контрол на качеството и то на същите цени като в Централна Европа цените са същите (не смятат в жилищната площ балкони и стени), заплатите са 2-3 пъти по-високи, а цените в магазините (най-вече храна) много по-ниски.
23
0
 
17
 
! Отговори
Раздвижете пазара! преди 12 години
Пазарът ще бъде жив и реален, ако:1. Заплатите станат поне 2 000-3 000 лв, а не 300-600 лв. Смешно е да се очаква, че хора с несигурни работни места и мизерни заплати, ще продължат да теглят големи кредити с цел купуване на жилища. Тази истерия вече мина и поутихна.2. Строителният надзор да стане по-строг и да бъде реален, а не - подпис/заверка срещу подкуп!3. Да се спре безумното презастрояване. Много апартаменти стоят непродадени, защото на 2 метра от прозорците им се издигат бетонни стени
22
4
 
8
 
! Отговори
Заповед преди 12 години
Ние брокитата се събрааме и решииме да не падат повече цените. Горното да влезе в изпълнение от сега. Заповед!
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Страхувам се, че тази мазна брокерка е отсъствала от часовете по икономика.Такова животно миниимална/максимална цена не съществува.Цената не е ограничена от нищо както от горе така и от долу т.е може даже да е ОТРИЦАТЕЛНА.Случвало се е цената на борсови облигации да е отрицателна, защо да не се случи и за недвижимите имоти...
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами да, ако искате да имате някакви сделки изобщо, спрете да надувате цените и да се лакомите за голям комисион. Хората нямат пари и не могат да заделят от текущия доход, за да обслужват кредити.
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
същата история- гаврошовците без 2 лева в джоба коментират, че квадрата ще падне на 20 лева, щото така им се иска....
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
цените ще се вдигнат ЕДИНСТВЕННО ако банките свалят лихвите- на депозитите и на ипотеките. иначе всякакви други прогнози надолу-нагоре са празни приказки
17
1
 
9
 
! Отговори
holidaybg преди 12 години
Цените в офертите все още са силно завишени. Строители и брокери се надяват някой шаран да се хване, а ако не, се почва едно яко пазарене, та дано да излъжем клиента на по-висока цена. Първото, което трябва да се коригира е определението за жилищна площ, защото 1 м2 жилище в България не е същото като в Германия, Полша и други страни от ЕС. Там не се броят стените, стълбищата и терасите. Така че 1 тристаен апартамент в нормалните държави е между 55 и 65 м2 а при на същият апартамент е 90-100 м2.
16
0
 
17
 
! Отговори
:) преди 12 години
Във Флорида, на брега на Атлантическия океан, човек може да си купи апартамент за $100 000 - апатрамент като слънце. Не мухлясала кутийка, която ще започне да се разпада 2 години след като е построена. Като не ви падат цените - няма да ги купуваме.
15
0
 
9
 
! Отговори
Civil Engineer преди 12 години
Ще падат още-за съжаление на нас строителите.Просто търсенето е спаднало много и по-скоро още да спада.
14
0
 
30
 
! Отговори
Искате ли да видите преди 12 години
жил.сграда,чиито каменни подпрозорчени корнизи изпопадаха и едва не убиха човек,входната врата падна от пантите -на тротоара,а вътре,при дъжд от полилеите тече вода?Идете в Сф,до ИСУЛ,в самото начало на ул."Петра"-сега се обсъжда искане да бъде задължен строителят"Вегастрой"да събори сградата и да я построи отново.Наблизо там,в северния край на ул."П.Волов"същата фирма построи сграда,в чиито основи метални конструкции не са заварени,а сме в земетръсна зона!Апартаментите разпродаде"София Нов Дом"
13
0
 
31
 
! Отговори
Искате да останете преди 12 години
с пръст в уста и да пиете чаша студена вода? Купете си апартамент на зелено от "София нов дом" - офисът им е в София,площад "Велчова завера",над пицарията. Ще ви излъже и ще ви лапне паричките Зорка Найденова - бивша брокерка, а след като успя да разведе собственика,вече тя е собственик на фирмата и неин управител.Ако не ви се вярва,заповядайте на ул."Станислав Доспевски",всеки ще ви посочи недовършената ни сграда,започната от тях и от другата тяхна фирма"Вегастрой".Сега ги съдим и духаме супата
12
0
 
11
 
! Отговори
vasco преди 12 години
Te sega zapo4vat da padat.Taka 4e korigiraite cenite,balucite svurshiha parite.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пазара на апартаменти все повече и повече ще се свива, за сметка на еднофамилните къщи
10
1
 
13
 
! Отговори
123 преди 12 години
До 8, пак си чел отгоре отгоре, без да вникнеш в смисъла. Галина Максимова казва че пристига бай Пешо и иска за панелката в Люлин 90 000 евро и вместо да бъде напъден като мръсно куче, някой льольо вземе че я публикува. Това естествено не означава че има балъци дето ще я купят, но обърква бай Спас, който също иска да си продаде панелката.